Doesburg participeert in breedbandbedrijf Achterhoek

Tien gemeenten in de Achterhoek, waaronder Doesburg, starten met de provincie Gelderland een breedbandbedrijf voor de aanleg van breedband in het buitengebied. Bewoners buiten de bebouwde kom krijgen hierdoor betere toegang tot het internet. De wethouders van tien Achterhoekse gemeenten en gedeputeerde Van Dijk van de provincie hebben hiervoor een intentieverklaring ondertekend.

 

Een goed breedbandnetwerk geeft inwoners toegang tot snel internet en zo tot bedrijfsmatige diensten, onderwijs en zorg op afstand. ‘Breedband in het buitengebied is van groot belang voor de leefbaarheid maar ook voor de groei en innovatie van economie. Met dit breedbandbedrijf versnellen we de aanleg in het buitengebied’, aldus gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

 

De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Doesburg en Lochem hebben daarom met de provincie de handen ineengeslagen. De provincie legt zo’n 32 miljoen euro in, de gemeenten samen 25 tot 30 miljoen. Hiermee kan het breedbandbedrijf opdracht geven voor de aanleg van het netwerk in het buitengebied. Voorwaarde is wel dat meer dan de helft van de inwoners in het buitengebied mee doet.

 

De intentieverklaring van 28 november wordt half december gevolgd door besluitvorming van de colleges van B&W en GS. Gemeenten inventariseren de vraag naar breedband in het buitengebied, zodat het breedbandbedrijf het netwerk vanaf de zomer van 2015 kan aanleggen. Dit gebeurt op basis van de bereidheid van bewoners van het buitengebied.

 

Het is daarna beschikbaar voor aanbieders van diensten. Er is uitgebreid onderzoek gedaan om te voorkomen dat er sprake is van staatssteun of het verdringen van de markt. Met de aanleg van breedband in het buitengebied dagen de overheden ook marktpartijen uit om vervolgens versneld de zogenaamde grijze gebieden te ontsluiten met glasvezel.

 

Een poging van de provincie om de markt te interesseren voor dit project liep eerder dit jaar op niets uit. Er waren drie geïnteresseerde kandidaten, maar die konden of wilden niet aan de eisen voldoen. Volgens Van Dijk pakt de markt haar verantwoordelijkheid niet. ‘Dat is de reden voor ons als publieke partijen om de middelen en menskracht samen te brengen voor de aanleg en exploitatie in onrendabele gebieden’, aldus Van Dijk.

 

De provincie legt zo’n 32 miljoen euro in, de gemeenten samen 25 tot 30 miljoen. Hiermee kan het breedbandbedrijf opdracht geven voor de aanleg van het netwerk in het buitengebied. Voorwaarde is wel dat meer dan de helft van de inwoners in het buitengebied mee doet.

 

foto 28-11-A. van den Hazel (2)

5 reacties

 1. Ingmar Hoogendoorn

  Omgekeerde wereld. Een gehucht als Angerlo is voorzien, en nu het buitengebied ook. Tijdens de gemeente verkiezingen stond het hoog op de agenda bij een aantal partijen. Jammer dat ze alleen het buitengebied voorzien 🙁

 2. Willy van Dooren

  glasvezel?????

 3. Frans van der krul

  Willy,
  Oranje kabel is glasvezel!

 4. Richard Kok

  Aanvullend informatie.
  In de Commissievergadering van 3 december laat wethouder Mulder weten dat het nog niet duidelijk is hoeveel geld dit gaat kosten voor Doesburg. Wel is bekend dat het om zo’n 55 tot 60 aansluitingen in het buitengebied gaat en dat dit beperkte aantal niet te doen is om zelfstandig te organiseren. ‘Wij hechten waarde aan goede voorzieningen voor boeren en zzp’ers in het buitengebied’, aldus Mulder, die verder aangaf dat er op 9 december voor raadsleden een informatieavond over dit onderwerp is in De Radstake in Varsseveld.

 5. Jerre Cramer en Henri van Beek

  Dit is goed nieuws voor het buitengebied van Doesburg en ook voor Doesburg zelf. Het is iets waar we vanuit het Buurtschap Noord Oost (BNO) al jaren voor pleiten en overleg over voeren met de gemeente Doesburg. In het buitengebied zit veel economische kracht. Bijvoorbeeld de campings waar per jaar duizenden toeristen overnachten. Daarnaast zijn er de boerenbedrijven waar IT steeds belangrijker wordt, zijn er de horeca bedrijven en zelfstandigen in het buitengebied die eigenlijk ook niet meer zonder een snelle internetverbinding kunnen. Al deze bedrijvigheid draagt veel bij aan de economie van Doesburg stad (toerisme!). We willen de gemeente Doesburg hartelijk bedanken voor het constructieve overleg en de inspanningen tot zover.

  Henri van Beek
  Jerre Cramer
  Voorzitters Buurtschap Noord Oost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑