Leden van FNV Lokaal Doesburg hebben recent de FNV Meetlat gelegd langs wethouder Peter Bollen van de gemeente Doesburg. Volgens FNV Lokaal Doesburg scoort het college van Doesburg een 6 op een puntenschaal van 10 voor haar sociale beleid.
De FNV is blij dat de gemeente goed scoort op de punten jeugdwerkloosheid en de vaste SW-dienstverbanden, maar heeft kritiek op het punt van investeren in echte banen, zo laat het in een persschrijven weten.
De inkoop gebeurt in regionale contracten (Wmo) waarbij een sociale paragraaf is opgenomen. Als er bij aanbestedingen echter alleen gekeken wordt naar de goedkoopste aanbieder, kan dit er toe leiden dat werk dat in minder tijd gedaan moet worden, onder slechtere arbeidsomstandigheden, tegen lagere lonen en met concurrentie tussen werknemers, schrijft FNV.
FNV lokaal Doesburg adviseert om de aanbestedingen daarom niet alleen op de laagste prijs te beoordelen, maar vooral ook op basis van kwaliteit. Waarbij er op toegezien moet worden dat werkgelegenheid, lonen, arbeidsomstandigheden zoals werkdruk, vakmanschap, scholing en beloning, er niet onder leiden.
FNV lokaal Doesburg legt extra nadruk op het sociale lokale beleid, omdat deze maanden een aantal grote veranderingen vorm krijgen op het gebied van werk, inkomen en zorg. Er verschuiven steeds meer zorgtaken naar de gemeente en de gemeenten krijgen steeds meer verantwoordelijkheden om werkzoekenden aan banen te helpen.
Om te kijken hoe sociaal gemeenten deze nieuwe bevoegdheden vormgeven, heeft Lokaal FNV een Meetlat ontwikkeld met 10 vragen over lokaal beleid op de drie thema’s: ‘investeer in echte banen’, ‘stop de aanval op minima’ en ‘waarborg kwaliteit in de zorg’. De gemeente Doesburg scoorde op 6 van deze vragen positief en op 4 negatief.
Lokaal FNV oordeelt positief over de punten minimabeleid en de handhaving van het huidige budget. Door hen op te sporen, actief te benaderen en te zorgen voor snelle en heldere procedures kan het niet gebruik van voorzieningen worden teruggedrongen.
Grote zorgen heeft FNV lokaal Doesburg als het gaat om de aanbesteding in de zorg. FNV vindt dat aanbesteding niet thuis hoort in de zorg, maar als het gebeurt, moet er een eerlijke prijs worden betaald.
Doesburg blijkt tarieven te hanteren onder de kostprijs van 24,50 euro, meldt FNV. Pas vanaf dit bedrag kan een uurloon worden betaald dat in overeenstemming is met de functiebeschrijving van de huishoudelijke verzorgenden. ‘Lagere tarieven hebben dramatische gevolgen. Thuiszorgmedewerkers staan onder druk, worden ontslagen of krijgen een lager loon. Burgers ontvangen hierdoor minder zorg’, aldus Frans van der Krul namens FNV Lokaal.
Van der Krul: ‘Als FNV lokaal zullen we de uitvoering van de decentralisaties blijven volgen en dat deze eerste meting wordt gezien als een 0-meting, om te kijken op welke manier de gemeente Doesburg zich ontwikkelt als een lerende organisatie’
de drie musketiers mij benieuwen wat dit weer word
Theo,
We zoeken nog een 4e Musketier, interesse?