In de wateren in en in de omgeving van Doesburg wonen sinds enkele jaren otters. Om te voorkomen dat otters in het verkeer sneuvelen, zijn de meest risicovolle verkeerssituaties veiliger gemaakt. Aan de Barend Ubbinkweg heeft de gemeente extra ottervriendelijk gaas geplaatst, waardoor de otter niet meer op de weg kan komen. Het leefgebied van de otters is hiermee veiliger geworden. 100 Procent garantie biedt het uiteraard niet, maar Doesburg is inmiddels één van de meest otterveilige gemeentes van het land, aldus ARK Natuurontwikkeling. Natuurorganisatie ARK zet zich samen met het Wereld Natuur Fonds en andere organisaties in voor de terugkeer van de otter.
De uitgevoerde maatregelen sluiten aan op de uitzetting van een ottermannetje in de nabije omgeving van Doesburg, op 16 april jongstleden. In het rivierengebied liggen voor de otter geweldige kansen, dankzij ontwikkeling van nieuwe natuur en verbetering van de waterkwaliteit. Door de verkeersveiligheid voor otters te verbeteren en door genetisch onverwante dieren bij te plaatsen, is een gezonde populatie otters mogelijk.
Een groter verspreidingsgebied betekent grotere overlevingskansen en het inbrengen van nieuw bloed is goed voor de verbreding van de genetische basis van de otterpopulatie. De op 16 april uitgezette otter is dan ook de eerste van minimaal 10 dieren die de Doesburgse otters gaan versterken.
Groot was de verrassing toen in 2008 ontdekt werd dat een ottervrouwtje uit de Weerribben zich gevestigd had bij Doesburg. Nog groter was de feestvreugde toen bleek dat ze hier een onbekend mannetje trof en jongen kreeg. Een domper op het geheel was dat drie dieren overreden werden door autoverkeer.
Tijd voor actie, besloten de gemeente Doesburg en de locale otterwerkgroep. In samenwerking met provincie en waterschap hebben zij nu een paar goede maatregelen uitgevoerd om voor de otter gevaarlijke punten te beveiligen.
Dankzij DNA-analyse van gevonden uitwerpselen is duidelijk dat zich met zekerheid nog een volwassen vrouwtje ophoudt in de Oude IJssel bij Doesburg. En er zijn aanwijzingen voor nog 1 of 2 dieren. Halverwege de winter dook bijvoorbeeld een onbekend mannetje op, maar dat dier lijkt weer met de noorderzon vertrokken.
Foto: Rob Buiter
Er is ook een leuk fimmpje te zien over de otter. Vond ik op de regiobode online: http://www.ottersinrivierenland.nl.
Bekijk een filmpje van het uitzetten van een otter op 16 april op de website van Vara’s Vroege Vogels (bit.ly/IOfY6i).
De otter wordt nog iedere dag gezien in de oude loop van de ijssel. Ik vis bijna iedere dag vandaar en woon ook aan het water.