Een afvaardiging van de Gemeente Doesburg, De Hanzefeesten en vrijwilligers van de Sint Maartensmaaltijd zijn te gast geweest bij de internationale Hanzedagen in het drie uur rijden verderop gelegen Duitse Herford. Dat gebeurde op uitnodiging van burgemeester Luesink.

 

Hanzestad Doesburg doet elk jaar mee aan de internationale Hanzedagen om de stad en zijn producten te promoten, ieder jaar gehouden in een ander land, in een andere Hanzestad. De stand van Doesburg in Herford had onder andere mosterdpotjes voor de verkoop en vanuit de Hanze was er een initiatief om mosterdsoep te laten proeven aan de bezoekers.

 

Cateraar Restaurant De Bonte Hond had duizend broden uitgehold en daarin werd de soep geserveerd. In een ploeg van 5 die rouleerde tussen 12.00 en 16.00 uur waren de soepen voor de eindtijd al op.

 

‘Het was een drukte van jewelste en op een enkeling na, werd de Doesburgse mosterdsoep zeer gewaardeerd. Burgemeester Luesink bleek ook een goede ‘opschepper’ te zijn’, aldus Frieda Oosten van De Hanzefeesten. Ook oud-burgemeester Hermen Overweg was aanwezig en probeerde de lekkernij aan de mens te brengen.

 

Oosten: ‘De rest van de tijd werd er genoten van alles wat er te zien en te doen was en heeft de Hanzestichting weer ideeën opgedaan voor de te organiseren Hanzedag van volgend jaar’.

 

Als afsluiting werd de groep getrakteerd op een diner in een gezellige Duitse ‘Stube’, werden onderling de banden versterkt en sprak Burgemeester Luesink nog een prachtig dankwoord.

 

‘De conclusie is dat iedereen ervan heeft genoten en dat het een mooie dag in saamhorigheid was. Na het diner werd de bus door de burgervader en een delegatie die achterbleef om zondag nog in Herford te zijn, uitgezwaaid’, aldus Oosten.