Doesburg sluit aan bij de Liberation Route Europe

Doesburg is op 15 april 1945 bevrijd en 69 jaar later op 17 april 2014 om 11.00 uur opent wethouder Henk Westra officieel een luisterplek aan de Kerkstraat in Doesburg. De veldkei op deze plek wordt onthuld in het kader van de Liberation Route Europe. Er is een fragment over de oorlog en de bevrijding van Doesburg te beluisteren.

                                                                      

De Liberation Route, die onder andere door Gelderland loopt, laat mensen beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde op specifieke plekken. De luisterplek bestaat uit een veldkei waar via (mobiel) internet gratis een fragment over de oorlog en de bevrijding te beluisteren is.

 

Het fragment beschrijft het terugtrekken van de Duitse troepen uit Doesburg. Die blazen  voordat ze vertrekken  met alle munitie en springstof die hen rest drie grote monumenten van de stad op: De watertoren, de windmolen en de toren van de grote Martinikerk. Met donderend geraas stort de hoogste toren van Gelderland in.

 

In zijn val wordt ook de naastgelegen Synagoge zwaar getroffen. Nog voor het stof is neergedaald trekken de Canadezen de stad binnen en is Doesburg bevrijd. Doesburg is op 15 april 1945 bevrijd en 69 jaar later op 17 april 2014 om 11.00 uur zal wethouder Henk Westra de luisterplek officieel openen.

 

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint in Zuid Engeland en loopt via Normandie, Nederland, Huertgenwald  richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Op ruim  90 locaties in de wijde omgeving van Gelderland liggen veldkeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kunnen gratis worden gedownload via www.liberationroute.com (ook op een smartphone) of beluisterd via 0900 5423728 (€ 1,- per verhaal).  Op 6 juni a.s. wordt de nieuwe website van de Liberation Route Europe gelanceerd. Ook Doesburg zal daar dan deel van uitmaken.

 

De luisterplek is gelegen aan de Kerkstraat op het Marktplein van de Martinikerk te Doesburg  nabij het Vredesmonument van Jan Wolkers.

 

 

1 reactie

  1. Voor alle duidelijkheid: Doesburg is bevrijd op 16 april 1945 en niet op 15 april. Op 15 april hebben de Duitsers als “afscheidskado” de Martinitoren, stadswindmolen en de watertoren opgeblazen.
    Hopelijk wordt in alle officiële publicaties en op/bij de luistersteen wel de juiste datum vermeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑