Doesburg start ‘Samen reizen met…’ in leerlingenvervoer

De gemeente Doesburg start het project ‘Samen reizen met …’ in samenwerking met het adviesbureau “Carolien Aalders – Training & Advies in leerlingenvervoer”. Het doel van het project is om kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer te leren om zelfstandig van en naar school te reizen. Het project draait al succesvol in onder andere de gemeenten Renkum, Venray en Heusden.

 

In nauw overleg met ouders, de scholen en de begeleiders leren de leerlingen hoe ze hun reis naar school zelf kunnen afleggen. Daarin worden zij begeleid met als doel om na verloop van tijd zelf per fiets of met het openbaar vervoer naar school te reizen.

 

Uiteraard hoopt de gemeente Doesburg, in het belang van de leerling, dat deze aan het einde van de oefenperiode, zelfstandig van en naar school kan reizen. Inmiddels zijn er al tientallen kinderen in Nederland die door het project geleerd hebben om zelfstandig naar school te reizen. Mocht echter blijken dat de leerling hier niet aan toe is, dan kan de leerling gebruik blijven maken van het taxivervoer.

 

Zo’n 95 leerlingen in de gemeente Doesburg maken dagelijks gebruik van de voorziening leerlingenvervoer om naar school te gaan. Meestal gaat het dan om vervoer naar een vorm van speciaal onderwijs. De meeste van deze leerlingen reizen met een taxi naar school.

 

Een kleine maar groeiende groep reist met de fiets of het reguliere openbaar vervoer. Onder meer vanuit de opvatting dat zelfstandig kunnen reizen belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen, zo laat de gemeente Doesburg weten in een persverklaring. Het draagt volgens de gemeente bij aan hun zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociale activiteit. Ook vergroot het de mogelijkheden voor vervolgonderwijs, stage of werk, meldt het persbericht.

 

Voor dit project werft de gemeente enthousiaste en geschikte mensen die met de leerlingen mee kunnen reizen naar school. Dat kan zijn in het openbaar vervoer of op de fiets. De gemeente denkt hierbij aan vrijwilligers (bijvoorbeeld ouders, opa’s en oma’s, gepensioneerden, werkzoekenden en studenten) die als begeleider, enkele keren per week willen meereizen.

 

De begeleiders reizen altijd per tweetal met de leerlingen mee. De reden hiervoor is dat de gemeente Doesburg de kwetsbare groep kinderen waar we mee te maken hebben, willen beschermen. Tevens is het gezelliger voor de begeleiders om samen te reizen.

 

3 reacties

 1. Frans van der krul

  Hoop dat dit waar gemaakt gaat worden:.
  Mocht echter blijken dat de leerling hier niet aan toe is, dan kan de leerling gebruik blijven maken van het taxivervoer!

 2. henk beijen

  Daar kun je van op aan Frans, maak me wel zorgen om de kwaliteit van de begeleiders, heb hier ook vragen over gesteld.

 3. Frans van der krul

  Henk,
  .Deel je zorgen ook.
  Verder maak ik me ook zorgen over of er voldoende mensen te vinden zijn en het tijdsbestek waarin dit moet gebeuren.
  Als ereind mei pas begonnen kan worden met samen reizen is de tijd voor deze groep wel erg kort tav de komende zomer vakantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑