In januari 2016 brengt de internationaal vermaarde kunstenaar Andy Goldsworthy een bezoek aan Doesburg. De Engelse beeldhouwer, fotograaf en kunstenaar doet een locatieonderzoek op de Doesburgse vestingwerken. Goldsworthy heeft wereldfaam op het gebied van landschapskunst.

 

Andy Goldsworthy behoort internationaal tot de top van de hedendaagse landschapskunst. Goldsworthy werkt met materialen die hij ter plekke vindt zoals stenen, takken of bladeren. In zijn kunstwerken verwerkt hij ook vaak gekleurde bloemen, ijspegels, modder en andere natuurlijke materialen. Goldsworthy gebruikt de materialen in onbewerkte vorm omdat hij wil werken met ‘de natuur als geheel.’ Die kwaliteit in Goldsworty’s werk was aanleiding om hem uit te nodigen.

 

Het bezoek van Goldsworthy is de tweede stap in het voornemen van Doesburg om onder de titel Vestingbeeld in 2017 deel te nemen aan de IJsselbiënnale, een internationale kunstroute door het rivierlandschap van de IJsselvallei. De landschapskunst van Andy Goldsworthy is tijdloos en ambachtelijk en past in het natuurlijke karakter van de Doesburgse vestingwerken, waarvan de IJssel deel uitmaakt. Het realiseren van landschapskunst is bij uitstek een middel om de cultuurhistorische en de natuurwaarden van de historische Doesburgse vestingwerken te verbinden.

 

Na het bezoek in januari wordt in overleg bepaald of, wanneer en welke kunstwerken door Goldsworthy zullen worden gerealiseerd.  

Stone King Wall - Andy Goldsworthy             

Foto: Peter Bakker / Apart fotografie, afbeelding kunstwerk Andy Goldsworthy.