De gemeente Doesburg maakt zich zorgen over de jeugdzorgplannen van de overheid. Het heeft daarom een brief geschreven aan de staatssecretarissen waarin het stelt dat het de vraag is of gemeente voldoende zijn toegerust om aan de jeugdzorgplannen te kunnen voldoen. Doesburg wijst op de risico’s van de nieuwe jeugdzorgplannen zoals bedacht in Den Haag.
De regering wil alle zorg voor de jeugd vanaf 2015 onderbrengen bij gemeenten, zo laat de gemeente Doesburg in een persschrijven weten. Nu zijn nog de Provincie en het Rijk hiervoor verantwoordelijk. Hiermee moet de zorg verbeteren en minder geld gaan kosten.
Het Doesburgse college van Burgemeester en Wethouders denkt dat deze decentralisatie zeker kansen voor verbetering biedt. Zij maakt zich echter ook grote zorgen. Het college heeft daarover een brief geschreven aan de verantwoordelijke staatssecretarissen.
Vanwege de verschillende geldstromen wordt er nu veel langs elkaar heen gewerkt binnen de jeugdzorg, stelt de gemeente Doesburg. Door alles in één hand te leggen kan dat veranderen en kan de hulpverlening meer in een doorlopende lijn plaatsvinden. Daar liggen volgens Doesburg de kansen voor verbetering. Er kleven ook veel risico’s aan de hele operatie, die nu onvoldoende worden erkend, vindt het college.
Het is de vraag of de gemeenten voldoende toegerust zijn om dit brede terrein te kunnen aansturen. Iedere vier jaar vindt immers een bestuurswisseling plaats, waardoor steeds kennis verloren zal gaan. Ook wordt veel zorg geleverd door regionale organisaties. Hoe kun je er als gemeente voor zorgen dat die de goede kwaliteit leveren, vraagt Doesburg zich hardop af.
Verder wil het Rijk dat er meer op preventie wordt ingezet en dat mensen het meer op eigen kracht moeten gaan redden. Collectieve voorzieningen, als jeugd- en jongerenwerk, maatschappelijk werk, culturele- en sportvoorzieningen worden daarmee steeds belangrijker, maar zullen volgens de gemeente Doesburg niet altijd uitkomst bieden. Het Rijk legt echter wel direct bij aanvang van de decentralisatie een bezuiniging op aan de gemeenten, vindt Doesburg.
Wethouder Bouman (SP) wijst op het risico van gebrek aan middelen als gevolg van bezuinigingen en van oneerlijke verdeling van budgetten over de gemeenten. ‘Vol inzetten op goedkopere zorg en hulp dichtbij mag er niet toe leiden dat specialistische voorzieningen worden afgebroken, die in de praktijk wel degelijk hard nodig zijn. Wie zorg nodig heeft, die moet deze ook krijgen’, vindt Bouman
Bouman vervolgt: ‘Ook moet niet te gemakkelijk gedacht worden over de mogelijkheden van vrijwilligers, mantelzorgers en lokale netwerken. En we waarschuwen voor het invoeren van een eigen bijdrage voor jeugdzorg en jeugdhulp, want die zou er juist toe leiden dat mensen afzien van relatief goedkope zorg. Problemen blijven dan onopgelost en dat wreekt zich later’.
Bouman vindt dat je niet kunt verwachten dat wat het Rijk en de Provincie tot nu toe niet goed konden regelen waardoor veel problemen zijn ontstaan, door de gemeenten in één keer kan worden opgelost.
‘Als we gaan decentraliseren, wil ik dat de zorg ook echt verbetert en niet dat de problemen over de schutting worden gekieperd. Er is nu nog tijd om alles goed voor te bereiden. Die tijd moet benut worden om alle risico’s zo klein mogelijk te maken. We hebben hier te maken met een bijzondere doelgroep, namelijk jeugdigen in ontwikkeling. Ik wil straks goede zorg kunnen leveren aan onze Doesburgse jeugdigen en hun ouders. Er mag niemand tussen wal en schip raken’, aldus Bouman.
Reactie Abvakabo FNV:
Zorgen over wetsvoorstel Jeugdwet.
Het streven naar een integrale jeugdzorg, het idee van één-gezin-één-plan en het samenbrengen van de verschillende financieringstromen wordt breed gedragen.
Toch geeft het wetsvoorstel aanleiding tot grote zorg. Het huidige stelsel wordt afgebroken voordat de fundamenten van de nieuwe organisatie voldoende zijn opgebouwd.