Doesburg verhoogt hondenbelasting met 2,5 procent

De gemeente Doesburg heeft de hondenbelasting met 2,5 procent verhoogd. De belasting voor de eerste hond bedraagt 42,87 euro. Voor de tweede hond 63,95 euro en voor iedere volgende hond 96,20 euro.

 

De tarieven liggen 2,5 procent hoger dan vorig jaar. Op de site van de gemeente staat te lezen dat elke hondenbezitter zelf verplicht is een wijziging van het aantal honden aan de gemeente door te geven.

 

Gemeenten zijn in hun keuze voor belastingheffing beperkt tot de mogelijkheden die de wet biedt. De hondenbelasting is er één van. De wet biedt daarentegen geen mogelijkheid om bijvoorbeeld een ‘kattenbelasting’ te heffen. De gemeente Doesburg maakt gebruik van de mogelijkheid om hondenbelasting te heffen.

 

Alle geregistreerde houders van honden in Doesburg ontvangen een aanslag hondenbelasting voor één of meerdere honden. In die gevallen dat sprake is van een kennel dat geregistreerd is bij de Raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland ontvangt de houder een aanslag voor het tarief van een kennel.

 

De tarieven in Doesburg liggen overigens fors lager dan veel omliggende gemeenten. Zo bedraagt het tarief in Zevenaar voor een hond al meer dan zestig euro en in Doetinchem bijna zeventig euro.

 

11 reacties

 1. Ben Tjepkema

  De vraag is nu; Wat krijgen we er voor terug.?
  Om nu gelijk erbij te zetten dat het ergens anders goedkoper is slaat de plank volkomen mis.
  De uitwerpselen stapelen zich letterlijk en figuurlijk op en geen gemeente Doesburg die daar wat aan doet.
  Geen controle geen boetes, dus iedereen laat alles maar liggen en als er iemand wel wat opruimt wordt je uit gelachen.
  Belasting is goed maar doe er wat mee waar we met z’n allen wat aan hebben en niet 2 mensen die op hun kont in een wagen rondrijden en niks doen.
  Vorig jaar vertelde de gemeente mij dat ze zowaar 1 boete in 10 weken hadden uit geschreven,
  Bravo gemeente Doesburg.

 2. Sandra van Veen

  Schandalig! Alsof hondenbezitters een melkkoe zijn..!

 3. Peter vand den Broeke

  Ben het helemaal eens met Ben Tjepkema. Wat is de reden om de handenbelsting te verhogen? En dan niet zeggen dat het de plaatselijke schatkist ten goede komt want dat is een drog reden. Wat wordt er met de hondenbelasting gedaan voor de hondenbezitters met hun honden? Ik zou mij voor kunnen stellen dat er met dit geld een aantal zgn. hondentoiletten worden aangelegd zodat de overlast van de hondenpoep minder wordt. En zo zijn en legio mogelijkheden. Zomaar vehogen om de “schatkist” te vullen gaat mij te ver!

 4. Peter vand den Broeke

  Overigens is het wel waar dat de hondenbelasting in Doesburg lager ligt dan in andere gemeenten. Rheden bijvoorbeeld vraagt ca. 135 euro per hond. En ook daar ziet de hondenbezitter er NIETS van terug!

 5. Richard Kok

  @Peter
  De verhoging van de hondenbelasting is gelijk aan de inflatiecorrectie. Zoals ook gas-water-licht, een pak melk en de autoverzekering iets omhoog zijn gegaan. De normaalste zaak van de wereld dus om de hondenbelasting iets te verhogen.

 6. Peter van den Broeke

  Dus als ik het goed begrijp is zelfs de hondenbelasting onderhevig aan de inflatie? Het leven wordt steeds duurder en duurder, is het dan logisch dat ook de hondenbelasting omhoog gaat? In mijn ogen niet. Lekker sociaal. En dan nog wat: ziet de hondenbelastingbetaler hiervoor iets terug? Krijgt zijn/ haar hond een mooiere/ betere uitlaatplaats, een mooi hondentoilet? In de binnenstad zou zo’n hondentoilet geen overbodige luxe zijn.

 7. Frans van der Krul

  Hondenbelasting kan worden geheven door gemeenten op basis van art. 226 van de Gemeentewet.Van belang is het woord “kan”, waarmee wordt aangegeven dat een gemeente niet verplicht is hondenbelasting te heffen; en vele gemeenten doen dit dan ook niet.
  Ik zou zeggen kijk eens wat de verkiezingsprogramma’s hierover zeggen en maak je keuze!

 8. Willy van Dooren

  @ sommige hier neem geen hond als je er niet voor betalen wilt , je weet dat er belasting wordt gevraagd bij de gemeente voordat je een hond aanschaft, en “hondentoilet”??? hoeveel wil je er neer zetten en wie ruimt daar de poep op laat staan dat het al niet gaat helpen want de meeste mensen ruimen het nu al niet op.
  misschien een optie om toch maar een zakje mee te nemen om de poep zelf op te ruimen en niet alleen in de binnen stad maar ook bij mensen voor de deur buiten het centrum…alles wordt duurder.. ben het wel eens om te zeggen laat er iemand in een auto iedere dag rond rijden die de poep opruimt van honden van mensen die daar te beroert voor zijn om het zelf te doen, en als je iemand betrap een bekeuring geven.

 9. Ben Tjepkema

  Beste W van Dooren.

  Zelf heb ik 2 honden en ruim altijd netjes alles achter me op.
  Er staat in het bericht ook dat er in de omliggende gemeentes ook heffing wordt gevraagd en dat het meer is dan hier.
  Nu is het in de meeste gemeentes zo dat honden belasting afgeschaft is maar dat staat er niet en hoor je de gemeente niet over.
  Ik heb vernomen dat er in de gemeente een soort van stofzuiger staat waar je alles mee op kan ruimen maar na 2 gebruikt te hebben nu voor oud vuil staat te verroesten.
  In mijn radio show van 2013 heb ik de heer Groen gevraagd wat er met de belasting gebeurd.
  En nu komt het; Onze honden belasting gaat naar een dierenopvang in Doetinchem.
  Ik heb de uitzending als nog dus als u die wilt horen kan dat.
  Ik vind dat de gemeente ons geld hier moet gebruiken en niet naar een andere gemeente moet laten gaan.
  Nu ligt er nog geen sneeuw maar ik heb vorig jaar diverse malen op een stoep in een hoop stront “als ik het zo mag zeggen” getrapt.
  Veel van onze luisteraars zijn het knap beu dat de gemeente er niks aan doet en ik ben het met de mensen helemaal eens.
  Die zin in men eerste verhaal is ook door de gemeente zelf gezegd.
  1 Boete in 10 weken en ze waren er nog trots op ook terwijl je elke uur wel iemand de fout in ziet gaan.

 10. Nico van Zalen

  Hondenbelasting hoort er gewoon bij, net als inkomensbelasting en vermogensbelasting. Het gaat in de algemene pot zoals het hoort en zoals het al jaren zo is.
  Wie de hondenbelasting niet meer kan betalen, moet of ergens anders op bezuinigen of geen hond meer nemen. Verder staat de discussie over dit onderwerp in geen verhouding met zaken die echt belangrijk zijn: zorg, werkloosheid, vitale binnenstad, etc.

 11. Peter van den Broeke

  Begrijp me goed, ik ben niet tegen het heffen van hondenbelasting. Laat ik daar duidelijk over zijn. Maar ik ben tegen het “zomaar vehogen, omdat het kan”. Dat vind ik een flut reden! En daarbij vind ik dat de hondenbelasting betaler er iets van terug moet zien voor zijn hond. “Het gaat in de algemene pot, zoals dat al jaren gaat” slaat helemaal nergens op. Dus omdat het al jaren zo gaat, is het goed?
  40 jaar geleden hadden we in Lelystad al hondentoiletten die uitstekend dienst deden en dat waren geen afgebakende stukken grasveld maar een pad door bosjes heen van een meter of 25-30. De poep bleef gewoon liggen en door de natuur zijn gang te laten gaan werd dit “opgeruimd”. Zo kan het ook dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑