‘Back tot the future’ is het thema van de HANSEartWORKS in 2014. In het kader van de 34e Internationale Hanzedagen wordt deze kunstexpositie georganiseerd van 22 mei tot 22 juni 2014. Ieder jaar staat er een andere kunstvorm centraal; dit jaar is dat VIDEOart. Videokunstenaars worden door het gemeentebestuur van Doesburg uitgenodigd een inzending voor deze VIDEOart-expositie in Lübeck aan te leveren.

 

Een jury onder leiding van burgemeester Luesink beoordeelt de inzendingen en kiest welke naar Lübeck wordt ingezonden. De inzendingen moeten vóór 1 november 2013 gezonden worden aan: Stadhuis Doesburg, Postbus 100, 6980 AC Doesburg of afgegeven worden bij de Publieksbalie van het stadhuis.

 

De gemeente kiest één installatie om in te zenden voor de video-expositie. Onder leiding van burgemeester Kees Luesink kiezen de fractievoorzitters van de politieke partijen begin november welke inzending naar Lübeck wordt ingezonden. De inzenders ontvangen een uitnodiging ter toelichting van hun inzending. De woonplaats en/of geboorteplaats van de kunstenaar is niet doorslaggevend. Een referentie tussen kunstenaar of kunstwerk en Doesburg moet wel aantoonbaar zijn.

 

De tentoonstelling zal zijn in het nieuwe museumkwartier Sankt Annen in Lübeck. Een verbinding tussen verleden en toekomst moet terug te vinden zijn in de werken, evenals een brug naar de Hanzedagen/de Hanze. Ook bestaande werken die aan dit thema zijn gewijd kunnen ingezonden worden.

 

In totaal worden er 24 installaties voor een presentatie in de Kunsthal Sankt Annen uitgekozen. Additioneel staat de kerktoren van de St. Jakobikerk met de aangrenzende pastoriehuizen ter beschikking voor één buitenprojectie tijdens de donkere uren. Niet alle ingezonden werken kunnen dus worden geëxposeerd. De videoinstallatie-expositie wordt op 22 mei geopend en is dagelijks tot en met 22 juni 2014 te bezichtigen zijn.

 

De jury van de HANSEartWorks, bestaande uit leden van de Projektgruppe HANSEartWORKS, gaat 16 december 2013 over de definitieve toelating besluiten. De opbouw van de expositie start op 19 mei 2014.