Doesburger Peter Bollen wil krimp Achterhoek tegengaan

Er wordt veel gepraat over de krimp in de achterhoek. Het aantal inwoners in deze Oost-Gelderse streek zal de komende jaren naar verwachting flink afnemen. Doesburger Peter Bollen, die voor de PvdA verkiesbaar is voor de statenverkiezing op 2 maart, wil met een naar eigen zeggen innovatief beleid de afname van de populatie remmen.


‘Bollen zegt te weten dat er kansen zijn om economische- en bevolkingsgroei in de achterhoek te realiseren. De vergrijzing en krimp wordt volgens de Doesburgers vooral veroorzaakt doordat jongeren, naar de stad trekken en niet terug keren.


‘De banen na hun opleiding schijnen toch meer in de steden te liggen. Dat zijn wetmatigheden die lastig te veranderen zijn. Het bewust creëren van banen in dun bevolkte gebieden helpt wel, maar niet voldoende op de lange duur, kijk maar naar Groningen en Limburg. Daar zijn vele banen gecreëerd in het verleden, dat heeft geholpen, maar ze zijn nu toch terug bij af. Maar er is wel wat anders aan de hand’, aldus Bollen.


Bollen vervolgt: ‘In Nederland zal men in toenemende mate loskomen van de plek waar men werkt. Nieuwe ICT mogelijkheden volgen elkaar in snel tempo op. Men denkt op grote schaal over het “nieuwe werken”, wat voor een deel thuis kan gebeuren. Je hoeft niet meer vijf maal de A12 op, of trein in om naar het westen te rijden, maar slechts twee keer. Daardoor ontstaan er ook minder files. De jongeren zullen minder snel voor hun studie naar de steden trekken. Je hoeft dus niet meer weg als je werkgever of studie in de Randstad huisvesten’.


Volgens Bollen is het combineren van wonen en werken in een prachtige Achterhoekse omgeving heel wat mooier dan in het westen. ‘De kwaliteit van leven is hier veel beter. Met het juiste Provinciale beleid komen de toekomstige steeds meer zelfstandige werknemers daar ook achter en vestigen zich in die prachtige Achterhoek.’


Een andere kans ligt volgens Bollen bij de moderne technologie en innovatie. Bollen: ‘De Achterhoek heeft de mogelijkheden om de meest duurzame agrarische streek van Nederland te worden. Met hulp van universiteiten en hogescholen is het mogelijk een technisch hoogstaande en winstgevende agrarisch bedrijfstak te ontwikkelen die gezond voor dier en mens is. Laten we nou daarmee eens naam en faam gaan maken. Alle ingrediënten zijn aanwezig, nu alleen de samenwerking nog en de mouwen opstropen’.


‘Het komt er dus op aan de juiste keuzes te maken. De juiste keuze tussen krimp reguleren of groei in de achterhoek realiseren. Die worden bij de Provincie genomen. En wat is dan het belangrijkste. Sturen op verstedelijking of sturen op een goede spreiding van de Gelderse bevolking. Jammer genoeg is er enige concurrentie tussen steden en het platte land. Het oplossen van stedelijke knooppunten heeft stedelijk groei en ontvolking, krimp op het platte land tot gevolg. Niet mijn keuze! Ik kies voor groei van de Achterhoek, door te investeren in goede verbindingen, zoals een snelle dubbelspoors light-rail en een slimmer en ambitieus Provinciaal beleid’, aldus Bollen, de nummer 19 op de Provinciale lijst PvdA.

4 reacties

 1. Jan

  Een beetje tegenstrijdig verhaal, want wil je HNW stimuleren in de Achterhoek, dan moet je investeren in glasvezel en niet in lightrail.

 2. wim brugger

  leuk geprobeerd meneer Bollen maar wij wonen in de liemers

 3. Peter Bollen

  Beste Jan en Wim, dank voor jullie reactie. Ik wil graag even reageren
  Hoort Doesburg echt bij de Liemers? Officieel is dat zo. Maar ik was hoogstelijk verbaasd toen ik in Doesburg kwam wonen dat ik de Liemers editie van de Gelderland moest nemen. In mijn beleving zijn er meer Doesburgers die zich verwant voelen met de Achterhoek. Bovendien is de fusie/samenwerking met Zevenaar een tijdje geleden door beide steden afgewezen. De gemeente kiest voor de samenwerking nu vooral voor Doetinchem. Is het niet tijd dat we ook officieel bij de achterhoek gaan behoren?
  Overigens is een glasvezelnet voor de achterhoek geen slecht idee, dank. Ook daarvoor moet je bij de Proviciale Staten zijn. Ga dus vooral stemmen.
  Peter Bollen.
  PvdA

 4. Roelof van der Schaaf

  Voor de provincie Gelderland heb ik (samen met mijn partner)een beeldessay over de Achterhoek gemaakt. Voor die tijd kenden wij de Achterhoek niet en nu wel (een beetje). Een van de vragen die wij aan de provincie hadden was natuurlijk over de (wisselende)grenzen van die Achterhoek. De skyline van Doesburg staat als panoramafoto in het beedessay dus is het Achterhoek, omdat de provincie dat zegt. Doesburg zou inderdaad een goede glasvezelverbinding moeten hebben om kunst- en mediabedrijven aan te trekken om het ‘Bredevoort van de kunst en vormgeving’ te kunnen worden.

  Wij wonen in Arnhem waar veel kunstenaars wonen die via SLAK wel ateliers en woonruimte kunnen krijgen maar het aanbod is klein. Het feit dat media een steeds grotere rol spelen en er groei zit in de creatieve industrie zou bijvoorbeeld Doesburg een nieuwe impuls kunnen geven. Dus geen krimp maar groei. Wij zouden zo naar Doesburg verhuizen als er betaalbare atelier of woon-/werkruimte te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑