Doesburgs kookduo in schijnwerpers bij NK kookwedstrijd


Erdo Fidan en Charmain Breget van restaurant De Liefde in Doesburg namen deel aan het Nederland Kampioenschap Leermeester-Leerling. Ze wonnen de kookwedstrijd niet, maar een ervaring rijker zijn ze wel. Op de grootste horecavakbeurs van Nederland, de Horecava in Amsterdam, kookten Fidan en Breget tussen nationale toppers van De Bloemenbeek (De Lutte), De Kastanjehof (Lage Vuursche) en het Sheraton Amsterdam Airport Hotel op Schiphol Voor DoesburgDirect.nl maakte kok Fidan een verslag van een bijzondere kookervaring.


‘Vorig jaar deed ik mee aan de Gouden Koksmuts en dit jaar heb ik mijn leerling gevraagd of ze mee wilde doen aan de leermeester-leerling wedstrijd. In eerste instantie twijfelde ze en wilde ze er over nadenken. Ze begint pas net met haar opleiding en heeft eigenlijk nog geen idee hoe het echt zit in de horeca.


Na een aantal weken bleek dat ze toch meer in haar mars had, dan dat ze zelf dacht. Op dat moment wist ik haar over te halen en diende ik een menu in. Dit menu ging een eigen leven leiden en bezorgde ons een plek bij de laatste acht van Nederland. Vanaf dat moment begon het spannend te worden en moesten we de puntjes op de i gaan zetten.


Op 10 januari zou de wedstrijd plaats vinden en er moest nog een berg werk verzet worden. Verschillende garnituren en vormgeving moest bedacht worden zodat we mee konden komen met de andere kandidaten.


Ziekenhuis
Helaas kwam er een kink in de kabel toen ik in het ziekenhuis belandde met een enorme ontsteking in mijn nek. Door deze ervaring raakte we achter op schema en kregen we maar een paar keer de kans om te oefenen. Toch wilde we niet afzeggen, omdat het voor een leerling een enorme kans is om veel te leren en een ervaring waar aan je, je hele leven nog terug kunt denken.


Op 10 januari stonden we om 5.00 uur op om vervolgens om 6.00 uur te vertrekken. Na een rit van twee uur kwamen we aan in Amsterdam bij de RAI. We moesten ons melden en meteen kregen we kleding aangereikt die we moesten aantrekken. Ook onze spullen konden we gelijk klaarzetten in de koelkasten van de wedstrijdkeuken.


Na alles klaar gezet te hebben, werden we voorgesteld aan de jury. De voorzitter Wynand Vogel deed nog een woordje en gaf vervolgens het startsein. Om 9.00 uur begonnen we aan de voorbereidingen en hadden daar precies tot 12.00 uur de tijd voor.


Smaak te pakken
Om ons heen werd hard gewerkt en ook wij hadden lekker de vaart er in. Toch waren we allebei de rust in ons werk en hadden we de tijd om te genieten en te kijken wat andere mensen aan het doen waren. Dit was waarom ik wilde dat mijn leerling meedeed.


Natuurlijk is het leuk wanneer je een prijs wint, maar het is waar, meedoen is leuker. Dat we niet zouden winnen van koks met 4e, 5e en 6e jaars leerlingen, dat hadden we wel begrepen. Maar dat je zoveel kunt leren in één dag, dat was voor haar een hele ervaring.


Om 12.00 uur begonnen we met het meegeven van de borden. We begonnen een beetje stroef, maar na een tijdje hadden we de smaak te pakken en liep het verder soepel.


Jury met topkoks
Natuurlijk ligt de beoordeling van onze creaties in de handen van een zeer bekwame jury, die bestond uit een selectie van echte topkoks. Voor ons was het oordeel van de jury natuurlijk belangrijk, maar eigenlijk ook niet. We zaten bij de laatste 8 van Nederland en we leerde er een hele hoop van, wat de uitslag ook zou worden wij hadden ons doel al bereikt.


Om 13.30 uur gaven we het dessert mee en om 14.15 uur waren we klaar met opruimen. We mochten nog even over de beurs lopen als we maar om 16.00 uur terug waren. Al onze collega’s van restaurant De Liefde stonden klaar om ons toe te juichen toen we om 16.30 uur op het podium werden geroepen.


De spanning steeg toen de resultaten werden opgenoemd. Helaas hoorde we niet bij de eerste drie, dat was ook niet wat we hadden verwacht. Maar om de glimlach van mijn leerling te zien, dat was tien gouden medailles waard. Om daar te staan, tussen al die andere koks dat was waar we de hele dag voor gewerkt hadden.


Met een medaille, oorkonde, bos bloemen een mes en een mooi rapport, gingen we van het podium af. Na de felicitaties van iedereen en de complimenten van de organisatie stonden we klaar om naar huis te gaan. We waren helemaal op en de energie stroomde langzaam uit ons. Moe maar voldaan stapte we in de auto en reden we naar huis. Wat een dag!’


Het wedstrijdmenu is vanaf deze week ook te bestellen in Restaurant De Liefde onder de naam ‘Gouden Koksmesmenu’.


Zie ook
Restaurant De Liefde deelnemer NK Leermeester-Leerling

1 reactie

  1. J.H. Westland

    Leuk verhaal. Veel succes met dit menu in De Liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑