Het Doesburgse stadsdraaiorgel de “Erica” heeft in de afgelopen maanden een intensieve restauratie ondergaan. Vanaf januari zijn alle technische onderdelen van het orgel volledig uiteen genomen en hersteld. Hierbij is gebleken dat het orgel in een slechtere staat was dan aanvankelijk gedacht.
Veel delen vertoonden scheuren en slijtage, waardoor het orgel niet meer optimaal zijn muziek ten gehore kon brengen. Ook de kast waarin de onderdelen en de pijpen van het orgel zijn ondergebracht bleek vele scheuren en loszittende verbindingen te hebben, waardoor deze erg zwak was geworden.
Na reparatie is de kast opnieuw gefineerd waarmee ook de aanblik verfraaid is. Na afloop van de werkzaamheden is het orgel geheel gestemd. Dit is de eerste restauratiefase geweest om het orgel weer in optimale conditie te brengen, komende winter zullen de orgelpijpen schoongemaakt en nagezien worden, zodat het orgel ook weer helemaal klinkt zoals het bedoeld is.
Tijdens de restauratie zijn ook enkele leuke wetenswaardigheden over de historie van het orgel naar voren gekomen. Zo stond in een van de onderdelen een aantekening over het bouwjaar en dat blijkt 1895 te zijn. Het is daarmee een van de oudste draaiorgels die in Nederland op straat speelt.
Van oorsprong speelde het orgel door middel van een grote houten cilinder waarop de muziek geprogrammeerd stond (vergelijkbaar met een speeldoos). Dit systeem was een voorloper van het huidige bekende draaiorgel systeem met de kartonnen vouwboeken.
Oorspronkelijk was gepland dat het orgel rond Koninginnedag weer op straat zou verschijnen, maar door de slechte staat van het orgel moest dit wat langer op zich wachten. Vanaf 15 juni zal het orgel weer regelmatig in het Doesburgse stadsbeeld te zien zijn.
Ik kijk er naar uit om “Erica” weer te zien en te horen. Hoort gewoon bij Doesburg net als de mosterd (met blokje kaas voor Richard).