Doesburgse brandweermannen vrezen bezuinigingen

Nu de Doesburgse brandweer bijna een jaar onderdeel is van de regionale brandweer, worden de eerste bezuinigingsrondes aangekondigd. Zo moet Doesburg terug naar 1 tankautospuit en dat betekent volgens vrijwillige brandweerlieden een halvering van de slagkracht van de Doesburgse brandweer.

 

‘Als eerste worden wij als vrijwilligers geconfronteerd met de doorontwikkeling repressieve organisatie. De regionale brandweer biedt in de nieuwe organisatie nog maar plaats aan voor 1 tankautospuit in Doesburg. Naast het first responder voertuig zal er nog een bosbrandondersteuningsvoertuig in Doesburg blijven’, aldus brandweerman Vincent Kreileman.

 

Concreet voor de burger in onze stad betekent dit volgens Kreileman dat ze meer dan een halvering aan de slagkracht te gemoed kan zien. Kreileman: ‘Daartegenover staat een toename van het aantal mensen in het management van de brandweer. Wij zijn van mening dat de brandweer steeds meer op een omgekeerde kerstboom gaat lijken en de vrijwilligers op een dood spoor worden gezet’.

 

‘Wij zijn ons er van bewust dat het doen van ons verhaal via de media misschien sommige te kort doet maar wij zijn er van overtuigd dat het noodzakelijk is om u als Doesburgse burger de ernst van deze situatie in te laten zien’, aldus Kreileman.

 

Sinds 1 januari 2014 is brandweer Doesburg officieel geen onderdeel meer van de gemeente Doesburg maar van de veiligheidsregio Gelderland-Midden. De minister van veiligheid en justitie heeft in 2012 besloten dat alle gemeentelijke brandweerkorpsen moesten worden samengebracht in een grotere organisatie. Maar niet alleen de mensen gingen over, ook alle voertuigen gingen over naar de veiligheidsregio. De brandweerkazerne in Doesburg is wel eigendom gebleven van de gemeente, de veiligheidsregio huurt deze van de gemeente voor de huisvesting van de brandweer.

 

 

4 reacties

 1. Hanny ten Dolle

  En, zo ik gehoord heb, wordt ook de afstand die Doesburg in de omtrek moet verzorgen groter. De aanrijtijden schijnen langer te mogen zijn dus we kunnen er op wachten dat het levens gaat kosten. Snap niet dat de gemeenteraad hiermee akkoord gaat.
  We gaan hiermee terug naar vroeger, gewoon met emmertjes water samen met de buren de brand proberen te blussen. En wat te denken van ongevallen waar slachtoffers uit auto’s gehaald moeten worden door de brandweer? Gewoon even een half uurtje geduld meneer of mevrouw.
  Alles in het kader van geen geld voor veiligheid willen uitgeven.
  Ook op IJsselzicht zijn een tijd terug in alle appartementen de brandmelders die automatisch doormelden naar de meldkamer weggehaald. Tegen de tijd dat de gangmelders in werking treden is het voor de betreffende bewoners al veel te laat. Dat heet bezuinigingen.

 2. Martin Korporaal (VVD Doesburg)

  Deze plannen geven inderdaad de nodige onrust in zowel Doesburg, als ook de regio.

  Gisteren hebben we als VVD in de commissie vergadering aan de burgemeester hiervoor aandacht gevraagd. De burgemeester heeft aangegeven in gesprek te zijn met zowel de vrijwilligers als ook het brandweerkorps over deze plannen.

  De raad is hier nog niet nader over geïnformeerd. Dit zal pas later dit jaar gebeuren als het voorstel volledig is uitgewerkt met de terugkoppelingen van alle gemeenten binnen de veiligheidsregio waar Doesburg onder valt.

  We zullen deze zaak op de voet blijven volgen en de impact en gevolgen door Doesburg goed bekijken. Adequate veiligheid voor Doesburg, de regio en haar bewoners dient altijd voorop te staan.

 3. henk beijen

  Stadspartij Doesburg is verrast over deze ontwikkelingen en zal a.s. donderdag hier vragen over stellen in de commissie BO.

 4. Wil Verlaan

  In de Gelderlander werd door het college geruststellend gezegd dat de bezuiniging nog niet definitief is. Maar we kunnen niet lijdzaam wachten tot de veiligheidsregio op 10 december een besluit neemt. Dan zijn we te laat. We moeten nu stelling nemen. D66 is blij met het signaal van de vrijwillige brandweer. Zij zijn als geen ander in staat te beoordelen wat wel en niet acceptabel is. Dat kan echt niet vanachter een bureau bedacht worden. Dus: laat je horen vrijwilligers van de brandweer! We zullen jullie deskundige adviezen ter harte nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑