De altvioliste Anna en pianist Jacobus den Herder treden op bij Poduim Acanthus in Doesburg. Het concert vindt plaats op 24 oktober en begint om 20.00 uur. Zus en broer Anna en Jacobus den Herder (Altviool en piano) brengen een afwisselend programma als duo en met piano solo. Podium Acanthus bestaat 15 jaar. Dat gaat gevierd worden met een mooi lustrumprogramma verdeeld over het hele seizoen met als afsluiting een lustrumdag in de Gasthuiskerk op zaterdag 11 april 2015.

 

Op 24 oktober begint het concert met Adagio & Allegro op. 70 voor altviool en piano van Schumann. Hij componeerde vanaf 1849 diverse stukken voor een blaasinstrument en piano, die hij zelf ook omzette voor een strijkinstrument. Zo ontstond er van dit Adagio en Allegro een versie voor cello en piano. De stap naar altviool is dan heel eenvoudig gemaakt. Na dit werk volgt een pianosonate die Beethoven schreef in opdracht van zijn uitgever Nägeli. Deze sonate die door Jacobus gespeeld zal worden is vrij traditioneel van opzet, behalve misschien het eerste deel, waarin hij passages uit het largo en het allegro met elkaar vermengt.

 

De Nederlandse componist Joep Franssens studeerde compositie bij Louis Andriessen en Klaas de Vries. Hij is een vertegenwoordiger van de New Spirituality in de Nederlandse muziek aan het eind van de vorige eeuw. Hij probeert het universele te verklanken. Zijn muziek is geïnspireerd op filosofen en schrijvers. Het stuk ‘Winter-Child’ is geschreven voor piano solo.

 

Als laatste werk van deze avond klinkt de bijzondere Sonate voor arpeggione en piano van Schubert. Een arpeggione is een soort strijkgitaar met zes snaren die net zoals de gitaar gestemd zijn. Een bijzonderheid was dat een van de poten van de kam door een gat in het bovenblad steunde op het achterblad. De bouwer dacht dat de trillingen van de snaren daardoor beter over het hele instrument verspreid werden, wat de klank ten goede zou komen. Dit was echter niet het geval. Het instrument is daarom heel snel in onbruik geraakt. Op de altviool klinkt deze sonate prachtig.

 

Anna-Magdalena den Herder studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij les kreeg van Marjolein Dispa. Momenteel is zij lid van de academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Anna gaf vele concerten in binnen- en buitenland en soleerde met orkesten in de diverse Nederlandse grote zalen. Anna ontving – als eerste altvioliste – de Kersjes van Groenekan-beurs 2009. Ook won zij de eerste prijs en de publieksprijs op het Nationaal Altviool concours. Tijdens de zomer van 2013 was zij ‘Artist in Residence’ tijdens de NJO muziekzomer. Anna den Herder bespeelt een Cuypers altviool uit 1766, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

 

Jacobus den Herder werd op 10-jarige leeftijd toegelaten tot de jongtalent klas van het conservatorium Zwolle bij Nelleke Geesink. Hij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken en bij Willem Brons. Zowel solistisch als begeleidend won Jacobus prijzen bij diverse concoursen. In 2012 is Jacobus samen met mezzosopraan Rosanne van Sandwijk geselecteerd voor de finale van de Dutch Classical Talent Award 2014. Jacobus volgde masterclasses bij bekende pianisten en lessen kamermuziek bij het Parkanyi Kwartet. Jacobus bespeelt een Steinway vleugel, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

 

Programma 24 oktober 2014:

Anna-Magdalena den Herder, altvioliste en Jacobus den Herder pianist

 

* Robert Schumann                   – Adagio & Allegro op. 70, voor altviool en piano (1849)

(oorspronkelijk voor hoorn en piano)

* Ludwig van Beethoven            – Sonate Op. 31 no. 2 in d klein voor piano solo

* Joep Franssens (1955)            – Winter Child (1996) voor piano solo

* Franz Schubert                         – Sonate voor Arpeggione en piano, D821

(versie voor altviool en piano)

 

 

Toegang is 15 euro per persoon (CJP en jeugd tot en met 15 jaar 7,50 euro) inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert.