Het is weer aspergetijd. Het witte goud doet bij menigeen het water in de mond lopen. Ook in Doesburg is de asperge populair. DoesburgDirect.nl maakte een rondgang langs lokale horecabedrijven en inventariseerde naar de populariteit van de smaakstaaf en hoe het op de menukaart staat. Een overzicht van horecabedrijven die reageerden op het verzoek tot informatie over het gebruik van asperges in hun professionele keuken.


Restaurant De Liefde
Margreet Deen van De Liefde: ‘Vanaf deze week starten wij met een speciaal viergangen aspergemenu. In dit menu zijn in iedere gang asperges verwerkt. Om hier een extra feestelijk tintje aan te geven organiseren wij vrijdag 27 april een speciale aspergeavond. De gasten worden ontvangen door onze aspergekoningin. De prijs voor dit viergangen menu is 35 euro per persoon. Bij iedere gang kunnen onze gasten genieten van een bijpassende wijn. De prijs voor het menu inclusief wijnarrangement is 47,50 euro per persoon. Dit is de eerste keer dat wij een thema rondom de asperges organiseren.


Onze gouden tip over het gebruik van asperges: gebruik de schil van de asperges voor het trekken van de bouillon van de aspergesoep. Zo wordt het hele product gebruikt en het vormt de basis voor een overheerlijke soep.’


De Waag
Sjors Zuiderhoek van De Waag: ‘Wij houden dit jaar op 25 mei een aspergeavond waar een zesgangendiner  gepresenteerd wordt met bij iedere gang een bijpassende wijn. En ook in het restaurant zal een aspergemenu op het kruitbord staan. De asperges is een prachtig seizoensproduct en het heeft veel fans, zeker als je een aspergeboer op steenworp afstand van Doesburg hebt. Streekproducten zijn belangrijk voor je bedrijf, het kent vaak een eigen verhaal.


Persoonlijk vind ik asperges het lekkerst als ze zijn gestoomd. Ze behouden zo hun smaak en houden veel eigen vocht vast, waardoor de asperge zo puur blijft dat je er eigenlijk geen saus bij hoeft eten. Een eitje en een beetje gesmolten boter volstaat,w at citroensap voor het frisje en om een nog mooier voorjaarsaccent te krijgen is wat eetbare bloemen op bord te serveren. Denk aan paardenbloemen, madeliefjes en bieslookbloem.’