De Doesburgse horeca is geschrokken over de nieuwe coronamaatregelen die de regering deze week afkondigde. ‘Dit is een klap in ons gezicht’, zegt Roy Kappert van De Waag. ‘Voor ons heeft dit gevolgen’, laat Eva Pols van ’t Gilde Café weten.

Horecabedrijven mogen sinds gisteren na 21.00 uur geen nieuwe gasten meer ontvangen en moeten om 22.00 uur sluiten. En dat terwijl ze nog aan het bijkomen zijn van de wekenlange volledige sluiting in het voorjaar.

‘Voor ons is dit een enorme klap in ons gezicht. Waar we ons zoveel als mogelijk hielden aan de opgelegde regels, hielden en hoopten dat onze collega’s en sportkantines dit ook deden, bleek het soms ook anders te zijn in de realiteit. Deze nieuwe verstrengde maatregelen zullen voor veel bedrijven net het duwtje in de rug naar een faillissement kunnen zijn’, vreest Roy Kappert van Stadsbierbuys De Waag.

Kappert: ‘Wij gaan vandaag alle gereserveerde groepen en tafels boven de 4 personen die niet uit één huishouden komen annuleren. Gisteren bleken dit er toch enorm veel te zijn. Ook gaan wij alle ruimtes gebruiken om gasten te ontvangen. Dit deden we natuurlijk al voor partijen, maar nu ook voor een bakkie koffie of een lekker drankje, lunch en diner. Gelukkig hebben we deze mogelijkheden’.

Omzetverlies
Horecaondernemer Kappert zag zijn omzet als gevolg van de intelligente lockdown eerder dit teruglopen met ruim 400.000 euro. ‘Met deze maatregelen ben ik bang dat het niet bij die 400.000 euro blijft. Met ons teambestand van bij 40 medewerkers hadden we vacatures uit staan om er straks weer sterker uit te komen. Deze vacatures zijn nu gepauzeerd’.

Kappert onderstreept dat het belangrijk is om elkaar te helpen en dat iedereen moet meehelpen om het coronavirus eronder te krijgen. ‘Als we ons allen aan de opgelegde maatregelen houden hoop ik dat we snel weer gastvrij kunnen zijn, zoals iedereen van ons gewenst was. En gewoon binnen komen lopen om te genieten, van het leven en van alles voor de innerlijke mens. Een vuist maken tegen corona is samenwerken en respect voor elkaar hebben.’

Controle thuis?
Eva Pols van ’t Gilde Café in de Meipoortstraat laat weten dat de jongste maatregelen direct gevolgen heeft. ‘Wij zijn natuurlijk geen restaurant en hebben alleen lunch. Met de wintermaanden op komst zijn wij vooral afhankelijk van de avonden, aangezien het toeristenaantal ook afneemt. Ik snap dat er maatregelen genomen moeten worden gezien het aantal stijgende besmettingen, maar of dit nou de manier is? Ik ben bang dat mensen toch na 22.00 uur bij elkaar thuis gaan zitten, waar er dus helemaal geen controle is’, aldus Pols.

Pols vervolgt: ‘Als ik zie hoe het soms in bijvoorbeeld de supermarkten en in grotere bouwmarkten gaat, dan ben ik van mening dat ze de horeca veel harder aanpakken dan nodig is, en dat ze misschien ook naar andere branches moeten kijken’.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekMKB Tele.comEtos Doesburg en Restaurant China