Doesburgse slager Henk Jansen schrijft boek

Na ruim een jaar onderzoek en schrijven, is op 22 april het boek ‘Leny’s Levens’ gepresenteerd. Hierin staat het bijzondere levensverhaal van de Bathmense, 93-jarige Leny Adelaar-Polak beschreven, opgeschreven door Henk Jansen uit Doesburg. Jansen is eigenaar van de bekende Doesburgse slagerij Worstepinne in het centrum van de stad.


Leny is een zeer sterke vrouw, gevormd door al haar ervaringen. Samen met schrijver Henk Jansen heeft zij het boek inhoud gegeven met veel persoonlijke, humoristische, emotionele maar ook weerzinwekkende verhalen. Veel persoonlijke foto’s en persoonlijke documenten zijn opgenomen in het boek.


De prijs van het boek bedraagt 19,95 euro. ‘Leny’s Levens’ is vanaf 26 april in Doesburg verkrijgbaar bij Boek en Buro en Keurslagerij De Worstepinne. Overige verkoopadressen en info: www.lenyslevens.nl.


Waarom is dit boek zo belangrijk voor haar en u als lezer? ‘Het verhaal moet verteld’ aldus Leny. Een groot deel van het boek heeft betrekking op de Tweede Wereldoorlog. Leny: ‘de jeugd moet weten wat er kan gebeuren als er verkeerde mensen worden gekozen in de politiek’.


Leny is op 23 april 1919 in Bathmen geboren, volgt daar de lagere school, en gaat nadien naar de Modevakschool in Zutphen. Ze wordt onderwijzeres Nuttige Handwerken aan de lagere school.


Ze heeft een ronduit plezierige jeugd, maar de dreiging van Hitler dringt bij de familie Polak door: een tante van Leny woont in Duitsland, en daar komen zo nu en dan verontrustende berichten vandaan.


In 1938 ontmoet Leny haar grote liefde: Hartog de Leeuw uit Winterswijk. Op Leny’s twintigste verjaardag verlooft het stel zich. De oorlog is uitgebroken en er worden steeds meer maatregelen tegen Joden afgekondigd. Leny logeert regelmatig in Winterswijk.


Ook als in de voege morgen van 8 oktober 1941 een razzia op Joden wordt gehouden. Door het krijsen van een buurvrouw weten Hartog en zijn vader en broers nog net op tijd weg te komen. Voorlopig. Leny: ‘Vanaf dat moment wist je dat je nergens meer veilig was.’


Op 8 september 1942 trouwen Leny en Hartog in de synagoge in Winterswijk. Leny is het laatste bruidje in de sjoel. Op 10 april 1943 moeten alle (Winterswijkse) Joden zich melden om naar Kamp Vught te reizen. Zo ook Leny en Hartog. Met de trein gaat het via Zutphen naar Vught.


Na een half jaar Vught wordt het stel op 20 september 1943 via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Hartog wordt direct vermoord. Leny komt in het experimentenblok (Block 10). Ze overleeft Auschwitz, maar is onvruchtbaar gemaakt.


Eind januari 1945 moet ze deelnemen aan de Dodenmars. Een weerzinwekkende tocht. Op 22 mei 1945 komt Leny bij Ontvangstcentrum Glanerbrug terug in Nederland. Ze is haar eigen familie, haar man en diens familie (op één broer en schoonzus na) verloren.


Eind 1946 trouwt Leny met Frits Adelaar, met wie ze ruim 50 jaar gehuwd zal zijn. Frits overlijdt in 1998. Leny is weer alleen.


Ook aan dit nieuwe leven wordt weer op Leny’s wijze invulling gegeven. Aanpassingsvermogen en humor vormen wederom de pijlers voor het doorgaan. In 2010 keert ze terug naar Bathmen en kijkt ze vanuit haar appartement uit op de Polakstraat.

4 reacties

 1. Elja

  Als je begint met lezen kun je niet meer stoppen. Ik ben erg onder de indruk van het verhaal! Geweldig dat Henk de moeite heeft genomen om dit stuk geschiedenis zo duidelijk en helder te vertellen, zodat we niet vergeten wat er ooit gebeurd is!

 2. Jose

  Sluit mij helemaal aan bij Elja: lezen dat boek! Zeer goed gedocumenteerd ook!

 3. Peter

  Mijn vrouw en ik hebben beide het boek in een ruk uitgelezen. Zeer indrukwekkend verhaal en zeker de moeite waard om het te lezen!!

 4. A M van der Lelie-van Dijck

  Ik heb in een ruk het boek uitgelezen,
  Het is een indrukwekkende geschiedenis,wat mij het meest ontroerde,is haar levensmoed en optimisme,wat een sterke vrouw,
  ik wens haar veel liefde en vreugde in haar leven.
  Anja van der lelie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑