In de Martinikerk in Doesburg zijn van 4 juni tot 22 juli de collectie kunstwerken van ArtPuur te bezichtigen. ArtPuur – kleurrijk en persoonlijk –  is een collectief van drie ateliers uit de regio Achterhoek en de Liemers van Zozijn, waar mensen met een beperking kunst maken. Bij ArtPuur krijgen de kunstenaars de mogelijkheid zich te ontwikkelen en is er ruimte om uiting te geven aan hun bijzondere kijk op de wereld.

 

Een aantal jaren geleden hebben de verschillende ateliers gekozen om samen te werken. En zo ontstond het collectief ArtPuur. Vanuit de regio De Achterhoek / De Liemers zijn er verschillende werken van verschillende aangesloten ateliers aangekocht. Wanneer er niet geëxposeerd wordt, zijn de kunstwerken te bewonderen op het regiokantoor van Zozijn in Doetinchem.

 

De ateliers wilden een volgende stap maken. Er moest meer bekendheid komen voor de outsider art. Door te gaan exposeren komt het publiek in contact met deze vorm van kunst. In de eerste plaats wil ArtPuur meer aandacht geven aan de kunstenaars en hun eigen kijk op het leven.

 

Het verhaal van de maker is veelal een bijzondere wijze van beleven en uitvoeren. Mensen werken vanuit hun eigen belevingswereld, ervaringen en herinneringen. Soms wordt er na aanleiding van een schilderij of kunstenaar gewerkt zoals van Van Gogh, Mondriaan of Picasso.

 

Naast de verschillende schilderwerken zijn er ook houten wandfiguren welke naar aanleiding van eenvoudige tekeningen worden uitgezaagd en worden bewerkt met verf en stippelwerk. Dit kan soms een rustgevend activiteit zijn. Soms is dit werk door 1 persoon gemaakt en soms is het een collectief werk waar verschillende mensen een bijdrage aan hebben geleverd.

 

Van 4 juni tot en met 22 juli is een groot deel van de collectie te zien in de Martinikerk (Grote Kerk – Kerkstraat 4) in Doesburg. De openingstijden zijn: Maandag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens de kermis van 25 juni tot en met 29 juni is de kerk gesloten. Ook 7 juni zal de kerk gesloten zijn in verband met het afnemen van orgelexamens. De toegang is gratis.