Feitenverslag Doesburg Binnenste Buiten 2012

Doesburg Binnenste Buiten zit er weer op. Het vierdaagse evenement trekt niet alleen veel publiek, het is ook een evenement waar een gedisciplineerde organisatie achter staat. Een organisatie bestaande uit een tal van vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om Doesburg Binnenste Buiten goed te laten verlopen. Een van die vrijwilligers, Han Snijders, hield een logboek bij waarin hij gedetailleerd vertelt hoe de dagen verliepen. Een feitenverslag van Doesburg Binnenste Buiten 2012.

 

 

 

Woensdag

7:00 uur – De dag is begonnen, infopost open en opstarten. De eerste deelnemers staan al te wachten om hun plaats aangewezen te krijgen, dus gelijk maar aan de slag.

 

7:30 uur – Ons team voor de dag is compleet, we beginnen met 12 man. De mannen van het team “dagelijkse organisatie” gaan de straten in om ter plaatse de deelnemers zo goed mogelijk op hun plaatsen te krijgen en wat aanloopprobleempjes snel op te lossen. De jongens van de “logistieke ondersteuning” moeten nog even een paar kramen plaatsen die we gisteren vergeten waren, links en rechts nog wat kramen rechtschuiven en even een handje helpen bij een paar kraamhouders om hun verkoopwagens op de juiste plaats te krijgen.

 

Weinig problemen, iedereen kent z’n taak en de straten komen tot leven.

 

Het team mannen en vrouwen van de kindermarkt is ook al vroeg in de benen en de kindermarkt is dan ook al vroeg bezet dus de verkoop kan beginnen.

 

Er melden zich nog een paar deelnemers die niet ingeschreven hebben en ze hebben geluk, er zijn nog een paar plaatsjes vrij.

 

De jongens bouwen het geluid op voor de opening en de mensen voor de openingsact melden zich bij onze infopost. Wij zijn er klaar voor.

 

10:30 uur –De opening kan beginnen. Muziekcorps en genodigden gaan naar de driesprong, burgemeester wurmt zich ondertussen (achter de ABN) in een mini-zijspan en we wachten uit het zicht van het publiek op een seintje vanaf de driesprong. Een goede timing is bij de openingsact essentieel dus maar hopen dat het allemaal lukt.

 

Via de Kerkstraat wordt de burgemeester naar de driesprong gereden, en de officiële opening kan plaatsvinden. Het zonnetje is ook present en na de klanken van ons Doesburgs Volkslied kan het feest beginnen.

 

11:00 uur – Eerst maar even een rondje door de straten maken en kijken of alles volgens plan is geplaatst, brandkranen, nooduitgangen, aan- en afvoerroutes vrij? Geen aanwonenden of winkelingangen geblokkeerd? Het ziet er allemaal goed uit.

 

Het is perfect weer om DBB te bezoeken en het blijft dan ook de hele middag opvallend druk. De eerste parkeerproblemen worden gemeld, gelijk maatregelen nemen en zorgen dat alles bereikbaar blijft.

 

14:00 uur – TV Gelderland aanwezig, maken korte reportage voor nieuwsuitzending vanavond.

De penningmeester gaat nog wat deelnemersgelden ophalen en de jongens van logistiek gaan de deelnemers langs om iedereen te voorzien van ons magazine. Tegen het eind van de middag allemaal even snel een hapje eten en om half zeven weer op de post.

 

18:30 uur – De eerste percussieband komt zich melden en kort daarna komt de volgende groep.  Onze mensen van de artiestencommissie zorgen voor de ontvangst en begeleiding naar de kleedruimte waarna de bands de stad in trekken om er, ondanks de wat lagere temperaturen, een Zuid-Amerikaans sfeertje te brengen.

 

Doesburg loopt vol en dat zien we graag.

 

21:45 uur – Briefing avondploeg en daarna inpakken, opruimen en onze infopost afsluiten. De mannen van de avondploeg gaan de stad in. Op de terrassen is het nog druk en in de Roggestraat klinkt het donderend geweld van twee percussiebands die elkaar gevonden hebben. Het blijft groot feest in de stad.

 

22:30 uur – Samen met de avondploeg de straten door, wat kraamzeilen veilig stellen en de afvalcontainers nalopen.

 

23:30 uur – Einde van de muziek op de terrassen, het publiek kan nog een afzakkertje nemen tot half een.

 

0:15 uur – De eerste dag zit er op, het liep op rolletjes, goed team, veel publiek en geen incidenten  …. en zo hoort het.

 

 

Donderdag

7:30 uur – Met frisse moed starten we de dag.

 

8:00 uur – Vandaag beginnen we met 10 man. We gaan onze spulletjes opbouwen en de jongens moeten eerst een paar kramen plaatsen voor een paar nieuwe deelnemers.

 

8:30 uur – Een stevig ontbijt met het hele team, daarna gaan we allemaal verder met de dagelijkse zaken. Een paar deelnemers op eigen verzoek verplaatsen, wat schuiven met kramen en zorgen dat iedereen z’n plekje die dag heeft.

 

9:00 uur – Even een nieuwsbrief maken voor de deelnemers, laten printen en snel door de mannen laten rondbrengen.

 

10:00 uur – De verslaggever van Radio1 is er al en gaat aan de slag voor zijn reportage die vanmiddag zal worden uitgezonden in het programma Sportzomer 2012.

 

10:30 uur – De eerste straattheaterartiesten melden zich, worden opgevangen door  de artiestencommissie en de jongens van logistiek helpen met het transport van de theaterattributen naar de kleedruimten.

 

Het is al druk in de stad en diverse artiesten beginnen dan ook al vroeg met hun optredens.

 

14:20 uur – Melding van een onwel geworden bezoeker. Onze EHBO-ers zijn snel ter plaatse en vragen om een ambulance. Teamleden hebben inmiddels voor een vrije aanrijdroute gezorgd. Ambulancepersoneel neemt de zorg over en de patiënt gaat mee naar het ziekenhuis.

 

14:30 uur – De promotiekaravaan van Zomer in Gelderland trekt door de stad waar inmiddels ook de straattheaterartiesten actief zijn.

 

Er is weer heel veel publiek op de been, het is gezellig en er is veel te zien en beleven.

 

15:00 uur – Overleg over het plaatsen van een grote overkapping op de Markt op vrijdagmorgen. Met een beetje passen en meten moet het allemaal kunnen zodat de doorgangen voor hulpdiensten gewaarborgd zijn.

 

19:00 uur – De dweilorkesten beginnen met hun optreden terwijl een aantal straattheaterartiesten nog een extra show geeft omdat er zo veel publiek is.

 

19:45 uur – Werkzaamheden voor morgen inplannen met de jongens.

 

21:30 uur – Briefing van de avondploegen en opruimen.

 

21:45 uur – De dweilorkesten hebben zich afgemeld, we gaan afsluiten en de stad in.

 

Het blijft gezellig op de terrassen maar het is wat minder druk dan gisteren.

 

Om 0:45 uur houden we het voor gezien, nog even thuis de uitzending op Radio1 terugluisteren en gauw naar bed want morgen is het weer vroeg dag.

 

 

Vrijdag

7:30 uur – We zijn er weer en om 8 uur zijn we met 10 man compleet.

 

8:10 uur – Probleem, onze computer wil niet opstarten. Het valt niet mee om zo op de vroege morgen alles zonder zo’n ding te regelen en de plaatsen van de deelnemers die nieuw zijn uit het hoofd te weten, maar samen komen we er wel uit.

 

Snel onze sponsor SIJN bellen, zijn binnen 20 minuten ter plaatse met een noodvoorziening. We kunnen in ieder geval weer iets. Nieuwsbrief voor vandaag zit er echter niet in.

 

8:45 uur – Het stevige ontbijt (gehaktballen) werken we dapper weg maar …. door een kleine fout in de communicatie volgt er om 9 uur nog een ontbijt in de vorm van broodjes vis en heerlijke kibbeling van onze deelnemer Fieret. Ook hier maken de mannen geen probleem van.

 

11:30 uur – Onze computer is gerepareerd, een snelle actie en we kunnen er gelukkig weer vol tegenaan.

 

Rustige morgen, het weer zit vanmorgen een beetje tegen maar het klaart op.

 

13:30 uur – De eerste artiesten beginnen aan hun tocht door de stad, die inmiddels toch langzaam vol begint te lopen.

 

Djembegroep Sankofa brengt sfeer met een aantal wervelende optredens, het publiek geniet van de muziek en de theateracts.

 

18:45 uur – De dweilbands gaan op pad en we krijgen de eerste meldingen door van parkeerproblemen. Gelukkig allen wat ongemakken, echte problemen kunnen we voorkomen.

 

19:30 uur – Werkoverleg met de teams. Zaterdag een aantel extra deelnemers, alvast inplannen en het werk voor de zaterdagmorgen verdelen.

 

21:40 uur – Briefing voor de avondploegen, vanavond dubbele bezetting want het blijft naar verwachting lang druk in de stad.

 

24:00 uur – Einde muziek op de terrassen, tot half een de taps open en daarna afbouwen. Mede door de regen lijkt het al gauw rustiger te worden.

 

1:30 uur – Wij gaan een paar uurtjes slaap pakken zodat we er morgen weer tegen kunnen.

 

 

Zaterdag

7:30 uur – Het valt niet mee vanmorgen, we komen langzaam op gang. Vannacht rond een uur of vier toch nog wat rumoer in de stad geweest. In de Meipoortstraat veel kramen plat, jammer maar gelukkig geen schade. Ook veel rommel op straat, dus eerst maar eens met de bezem rond.

 

8:00 uur – De jongens gaan met de kramen aan de gang, in de Meipoortstraat overeind zetten en elders kramen bijplaatsen voor de extra deelnemers van vandaag.

 

8:30 uur – Met z’n allen eerst aan een (Chinees) ontbijt en dan verder aan de slag.

 

9:00 uur – Het begint te lopen bij de schminkhoek voor de clowntjesoptocht op de voormarkt. Nieuwsbrief maken voor vandaag, moet voor 11 uur bij de deelnemers op de kraam liggen.

 

10:00 uur – clowntjesoptocht gaat van start. Een leuke bonte stoet, zelfs de muziek is in stijl geschminkt en met rode neus.

 

11:00 uur – De Meulenvelders geven op de klanken van het carillon een show onder de overkapping op de Markt.

 

12:30 uur – TV Gelderland Nieuws meldt zich en maakt opnamen voor de nieuwsuitzending van 6 uur.

 

13:00 uur – De dweilorkesten bevolken de stad, uit alle hoeken klinkt muziek.

 

De stad zit vol, af en toe is het voor het publiek schuifelen langs de kramen. Bij de Bandritzer 561 wordt de 1000-ste bezoeker begroet.

 

Wij plannen onze opruimactiviteiten alvast en gaan ook genieten van de vrolijke klanken van de dweilers.

 

15:30 uur – De jongens gaan het geluid op de Markt opbouwen terwijl de jury’s overleggen wie de Steengoedtrofee ’s voor straattheater en dweilorkesten gaan winnen.

 

16:30 uur – Grote afsluiting op de Markt. Bijna 120 muzikanten zorgen voor een oorverdovend muzikaal geweld en dan ….. wordt het langzaam stil.

 

17:00 uur – Wij gaan onze spullen inpakken, de infopost ontmantelen en weghalen.

 

In teams ruimen we alles op, er nog even met z’n allen hard tegenaan. DBB zit er op, de terrassen gaan vanavond nog even door.

 

19:00 uur – Samen naar de BBQ, en daarna, ondanks de regen toch nog maar even de stad in, kijken of alles er weer een beetje netjes uitziet, afvalcontainers afsluiten en even een pilsje pakken.

 

De regen kan de sfeer in de stad niet bederven, het is ouderwets gezellig op de terrassen.

 

Voor ons zit het er voor dit jaar op, we hebben het er gelukkig weer zonder kleerscheuren af gebracht. Een geweldig team van vrijwilligers heeft zich deze week dag en nacht ingezet om DBB 2012 tot een succes te maken en aan de reacties van het publiek te horen is dat ook goed gelukt.


Tip
Bekijk hier een videoverslag van Doesburg Binnenste Buiten.


Foto: Herman Boegman

2 reacties

  1. Richard Kok

    Fraai staaltje werk van alle vrijwilligers van Doesburg Binnenste Buiten. Goed om dit inkijkje te krijgen. Het maakt de waardering voor al die vrijwilligers alleen nog maar groter. Topwerk!

  2. Paul

    Beste vrijwilligers van DBB. Wederom klasse.

    Bedankt.

    Paul Hamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑