Donderdagavond 3 september wordt de serie zomeravond orgelconcerten van StiDoMu in de Grote of Martinikerk in Doesburg afgesloten met de vertoning van de Amerikaanse horrorfilm ‘The Phantom of the Opera’ uit 1925. In de hoofdrol zien we Lon Chaney. Andere rollen worden vertolkt door onder andere Mary Philbin, Norman Kerry en Arthur Edmund Carewe. De film is gebaseerd op het boek Het spook van de opera van Gaston Leroux en ging in première op 6 september 1925 in het Astor Theatre in New York City. De Hollywoodpremière was op 17 oktober 1925.

 

De film is vooral bekend vanwege Chaneys macabere make-up. Het succes van The Phantom of the Opera was voor Universal de reden om te beginnen met hun Universal Monsters-reeks.

 

Het is een geluidloze zwart-wit film. De film wordt begeleid op het grote Walcker-orgel door Gijs van Schoonhoven die ook in voorgaande jaren stomme films voorzag van een passende muzikale omlijsting uitgevoerd op dit orgel.

 

Gijs van Schoonhoven (*1953) studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten waren onder meer Bert Matter en Wim Kloppenburg. Hij is stadsorganist van Enschede en als docent orgel en kerkmuziek verbonden aan het ArtEZ-Conservatorium te Enschede. Daarnaast is Gijs kerkmusicus van het Medisch Spectrum Twente.

 

In de loop der jaren heeft hij zijn medewerking verleend aan verschillende CD’s, radio- en televisieopnamen. Verder heeft hij een levendige concertpraktijk. Hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van diverse bundels met koraalvoorspelen bij het Liedboek voor de Kerken.

 

Hij geeft workshops aan de conservatoria te Riga, Weimar, Sofia, Birmingham, Wroclaw en Lodz. Gijs heeft zich gespecialiseerd in het improviserend begeleiden van geluidloze films uit het begin van de 20e eeuw.

 

Het optreden vindt plaats op donderdagavond 3 septemberom 20.00 uur. Toegang is 9 euro. 65 Plussers betalen 8 euro en donateurs van StiDoMu 7 euro. Het concert duurt ongeveer een uur. Vóór en na het concert is er gelegenheid een kopje koffie of thee te drinken en na het concert na te praten met de organist.

Gijs van Schoonhoven