Een groep bewoners van de IJsselstreek houdt op zondag 5 september het IJsselFilmfestival bij de IJsselhoeve in Doesburg. Het gaat om een gevarieerd filmfestival waarbij de rivier de IJssel centraal staat.

Het IJsselFilmfestival begint om 13.30 uur met films over de IJssel, het optreden van het Zwolse vrouwenkamerkoor Hera, een filmstudio waar kinderen hun eigen film maken, informatie en catering. Tijdens het avondprogramma duiken we de diepte in en gaan we in gesprek over IJsselfilms en verhalen.

De IJssel is doorgaans een rustige rivier die zich netjes gedraagt, maar deze zomer zagen we weer dat het ook anders kan gaan: hoogwater in hartje zomer. En de riviertaferelen elders waren natuurlijk nog veel akeliger. Waakzaamheid blijft geboden. En dan is het goed te weten wat de IJssel eigenlijk betekent voor de mensen die er wonen, hier op bezoek komen en er hun bedrijf hebben.

’s Middags vanaf 13.30 uur zingt het vrouwenkamerkoor Hera uit Zwolle liederen bij filmbeelden over water en natuur. Daarna worden twee films vertoond die samengesteld zijn uit wel 30 korte en langere film(fragmenten) over de IJssel. Een film gaat over de ‘IJssel en water’, de tweede film gaat over de IJssel en haar identiteit. Verder is er voor de kinderen een stop motion studio en er is informatie.

Het programma gaat ’s avonds verder met spreker Pieter Fleury, prijswinnend documentairemaker. Fleury maakte producties bijvoorbeeld over Noord-Korea, Ramses Shaffy en recent een reportage over de Vuurwerkramp in Enschede, 20 jaar na dato. Hij laat zien hoe verhalen worden gemaakt: van idee, naar scenario naar realisatie, audiovisuele productie.

Als intermezzo treedt ‘Vlinderwerk’ op met poëzie over de IJssel en meer. Vlinderwerk is het poëzietheater van Eke Mannink en Sander Grootendorst uit Zutphen. Gast deze avond is Albert Corporaal, co–auteur De Atlas van de IJssel. Met Albert gaan we in gesprek over de verhalen, over het verleden van de IJssel.

Het doel van de werkgroep IJsselFilm die de dag organiseert, is: mensen verhalen te laten vertellen over het wonen en werken, het leven in de IJsselvallei. Via audiovisuele producties.

Kaarten kunnen worden besteld via www.ijsselfilm.nl en kosten 7,50 euro per persoon.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekEtos Doesburg en Restaurant China