Ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag wordt op vrijdag 18 december om 20.00 uur in het Arsenaal een extra film vertoond in het filmhuis in Het Arsenaal in Doesburg. Op 19 december 1915 werd namelijk Edith Giovanna Gassion geboren, één van ’s werelds beroemdste zangeressen.

Een bijzondere vrouw die leefde voor het publiek dat aan haar voeten lag. De teksten van haar chansons gaan niet alleen over de liefde, maar ook over de harde realiteit: het straatleven, hoertjes en pooiers, mislukte liefdes en ander groot leed. Ze zong vanuit haar hart en wist, weet trouwens nog steeds, iedereen te ontroeren met haar teksten.

In 2007 verscheen de film La vie en rose, een biografisch drama over het bewogen leven van deze beroemde Franse chansonnière. In Frankrijk kwam de film uit met de titel la môme (het meisje). Een verwijzing naar haar lengte (1,47 m) en voorkomen? Misschien wel een betere keuze, want zo rooskleurig zag haar leven er beslist niet uit.

Parijs
Regisseur Olivier Dahan besloot de film te beginnen bij het einde als Edith op het podium tijdens haar optreden ineenzakt. Ze vraagt haar beschermheilige St. Theresa of ze alsjeblieft nog iets langer mag leven. De wens gaat in vervulling en beelden uit haar jeugd trekken in willekeurige volgorde aan haar voorbij.

Na de openingsscène zoemt de camera in op een modderige Parijse volkswijk in het jaar 1918. We volgen een smoezelig kind dat wordt overgelaten aan haar lot. De moeder zingt op straat en de vader keert terug van het front en besluit om de kleine Edith onder te brengen bij zijn moeder in Normandië waar ze een bordeel runt.

Non, je ne regrette rien
Een aantal jaren later zien we Edith terug in Parijs al zingend door de stad. Ze wordt bij toeval ontdekt door Louis Leplée(Gérard Dépardieu) die wel gecharmeerd is van haar stem en verschijning. Hij noemt haar zijn kleine mus – la môme piaf – en onder deze naam groeit ze in zijn nachtclub uit tot een populaire zangeres. De film volgt Edith van de toppen van het internationale succes tot in de duistere tijden van schandalen en tragedie: Non, je ne regrette rien (nee, ik heb nergens spijt van)

De rol van Edith wordt gespeeld door actrice Marion Cotillard die met deze hoofdrol in één klap wereldberoemd werd. De actrice won talloze prijzen(o.a. Oscar en BAFTA beste actrice).

Om in Franse sferen te komen kunt u om 18.00 uur aanschuiven in de Sociëteit van het Arsenaal om gezamenlijk Franse uiensoep met brood te eten (kosten €5,00 p.p.) Graag reserveren vóór 16 december via een mailtje naar extra@filmhuis-doesburg.nl. Reserveren voor de film is eveneens aan te raden via de website www.filmhuis-doesburg.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFit DoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, Dierendingen, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgHotel Doesburg en Slaapspecialist Ralph Klaassen.