Nieuwe regels voor woningzoekenden in Doesburg

De 20 samenwerkende woningcorporaties van Entree in de regio Arnhem-Nijmegen waaronder Woonservice IJsselland in Doesburg zijn per 1 december 2015 gestart met passend toewijzen: huren naar inkomen. Passend toewijzen is een wettelijke norm uit de nieuwe Woningwet waar landelijk alle woningcorporaties aan moeten voldoen.

De overheid heeft deze norm in de nieuwe Woningwet opgenomen om te voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning terechtkomen. De overheid wil hiermee de kosten voor de huurtoeslag beperken en de woonlasten voor huishoudens met een laag inkomen betaalbaar houden. Passend toewijzen wil dus eigenlijk zeggen ‘huren naar inkomen’.

Wat betekent dit voor woningzoekenden?
Door het passend toewijzen moeten de aangesloten Entree corporaties bij het toewijzen van woningen rekening houden met de huishoudgrootte en het verzamelinkomen van de nieuwe huurder. Woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens, komen vanaf 1 december 2015 alleen in aanmerking voor woningen met een huur tot en met € 586,68 (één of twee personen) of tot en met € 628,76 (drie of meer personen). Hierdoor huren mensen een woning met een huur die past bij hun inkomen.

Wanneer gaan de nieuwe regels in?
De nieuwe regels gelden voor woningen die de corporaties per 1 januari 2016 verhuren. Veel van deze woningen bieden zij dit jaar al aan. Daarom zijn de nieuwe regels per 1 december ingegaan. Voor huidige huurders van de aangesloten corporaties verandert er niets.

Hoe werkt het voor woningzoekenden op www.entree.nu?
In een schema op de website van Entree zien woningzoekenden op welke woningen zij kunnen reageren. Dit is afhankelijk van hun verzamelinkomen en huishoudgrootte. Woningzoekenden die willen reageren op een woning, moeten hun inschrijfgegevens via de website van Entree controleren. Entree biedt als service ‘passend aanbod’.

De woningzoekenden zien hier het aanbod dat past bij hun situatie en dus het aanbod waar ze op kunnen reageren. Woningzoekenden krijgen een foutmelding te zien wanneer de reactie op een woning niet past. Entree heeft ruim 40.000 actieve woningzoekenden per e-mail geïnformeerd over de nieuwe regels van het passend toewijzen.

De aangesloten woningcorporaties bewaken of er voldoende aanbod is in de verschillende prijscategorieën. Door de nieuwe regels kunnen woningzoekenden weliswaar uit minder woningen kiezen, maar er reageren ook minder woningzoekenden op deze woningen. Door het passend toewijzen reageren woningzoekenden wel op woningen waarvan de huur past bij het inkomen.

Schema PT Entree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFit DoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, Dierendingen, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgHotel Doesburg en Slaapspecialist Ralph Klaassen.

5 reacties

 1. Frans van der Krul

  Ik voorzie hier grote problemen met de huishoudens in de lagere huur klasse, woningen in de lage klassen zijn er bijna niet in Doesburg en de WIJ voert de prijzen van het verhuurde gelijk op met ca 100 euro indien de woning wordt verlaten.
  Zo jaag je steeds meer jongeren de stad uit met dit beleid en dan maar afvragen hoe het komt die vergrijzing hier.

 2. Frans Schilderman

  Helemaal met Frans van der Krul eens, en dat beleid is er al jaren hier in Doesburg, als er een woning vrij komt gaat meteen de huurprijs om hoog, waardoor het inderdaad voor jongeren niet bereikbaar wordt.
  Is dit gebaseerd op een soort van winstbejag? het is in ieder geval niet erg sociaal.

 3. Theo Houkes

  Ja lekker was bij mijn huis op het keiserplein ook de hakken nog niet gelicht 60 euries er bij op hoe wordende rijk woningbouw doesburg ik schrijf woningbouw want die service er tussen is ver te zoeken

 4. Frans van der Krul

  WIJ, wat gaat u doen met mijn poen?
  Maak woningen betaalbaar.

 5. Theo Houkes

  weet je wat ook een probleem gaat worden mensen met een uitkering die om wat voor reden ontslagen worden worden dadelijk gedwongen om tussen mensen die de regels van wonen aan hun laars lappen te komen wonen je weet wat ik bedoel anders word ik weer op mijn vingers getikt als ik het woord aso gebruik.
  En die woningbouw die word lachend rijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑