FNV toetst het sociale gezicht van Doesburg

De FNV verzamelt in november gegevens van gemeenten over onder andere het armoedebeleid, de sociale werkvoorzieningen en de thuiszorg. Zo ook worden gegevens van de gemeente Doesburg verzameld. De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2012 verwacht. Dat laat FNV Lokaal Doesburg weten.


Gemeenten krijgen door de bezuinigingen en verdergaande  decentralisaties steeds meer taken, maar tegelijkertijd minder geld, zo stelt FNV.  Het kan niet anders, of de burger gaat daar volgens de vakbond iets van merken. De FNV vindt dat dit niet ten koste mag gaan van het sociale gezicht van gemeenten. Door de gevolgen van de crisis is het sociaal beleid belangrijker dan ooit.


Om gemeenten bij de les te houden, houdt Nederlands grootste vakcentrale elke twee jaar het onderzoek ‘Lokale Monitor Werk, Inkomen en zorg’ (LMWIZ).  Twee jaar geleden zei een aantal wethouders naar aanleiding van het onderzoek dat ze hun beleid socialer gingen maken.  ‘We gaan uiteraard toetsen of die wethouders hun beloften waarmaken’, zo zegt  FNVLokaal Doesburg Coördinator, Frans van der Krul.


Van der Krul: ‘Doesburg heeft met de vorige editie deels meegedaan. Op sommige ingevulde  punten deed de gemeente het redelijk. We rekenen erop dat ze dit keer wel meedoen aan alle gevraagde punten. Dan kunnen burgers zelf zien hoe sociaal Doesburg is’.


De FNV vindt het belangrijk dat gemeenten met dit onderzoek meedoen. Burgers willen graag weten hoe de gemeente het doet op sociaal gebied, en ze hebben ook recht op die informatie, vindt FNV. Bij de ontwikkeling van de vragenlijsten heeft de FNV advies ingewonnen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Sociale Diensten en diverse gemeenten.

13 reacties

 1. bart

  @ Dhr van de Krul………..?
  Wat zijn sommige punten?
  U praat bijna als Jongerius die ook moeite heeft met het uitspreken van effectieve punten en correct heden zodat de ander het begrijpt.
  Daarom glijd ook de FNV af naar een cult status die de gemeente Doesburg al jaren heeft en die status is nog slechter dan Griekenland op dit moment.

  Kan Doesburg uit de euro?

 2. DuBoucle

  Bart,
  Enkele van deze punten zijn :het is maar weinig er wordt een beleid gevoerd doch de inhoud was niet ingevuld en dus niet te toetsen.Hopelijk krijgen we nu wel antwoorden op de ca 100 vragen die we zullen toetsen, ben me niet bewust dat de gemeente een cult status heeft of bedoel je cultuur status?Ben wel van mening dat Griekenland een goede cultuur status heeft maar zeker geen cult status.

 3. bart

  Met cult status bedoel ik cynisch dat Doesburg denkt (het college) dat men alles kan en geld geen rol speelt en of men rekening hoeft te houden met burgers.

  Men moet af van de manier van denken van: Het komt goed burgers, daar zijn wij voor.

  Burgers willen inspraak!

 4. Marleen Cornelissen

  @DuBoucle Het zou u sieren als u nu, en in de toekomst, gewoon reageert onder uw echte naam; Frans van der Krul? Dan krijgen uw reacties wat mij betreft veel meer inhoud. Succes met uw/ jullie (Wie zit/zitten er eigenlijk achter FNV Lokaal Doesburg?) toetsing.

 5. DuBoucle

  Beste Marleen,
  Er zijn meerdere mensen onder de naam Frans actief, om er een onderscheid in te maken heb ik gekozen voor de Franse vertaling van mijn achternaam DuBoucle (van der Krul) ben Nederlands en Franstalig opgevoed.De toetsing gebeurd niet door FNVLokaal Doesburg maar door de FNV landelijk dit om gemeentes goed met elkaar te kunnen vergelijken.Hopelijk je voldoende te hebben geïnformeerd. Denk ook eens aan de Fototentoonstelling Onzeker bestaan(van 1 nov/10 nov) en aan de informatie markt op 5 november in de buurtacademie.Misschien tot ziens.

 6. Bart

  @ Marleen:

  Had je het nu pas door dat Frans het is?

  @ Frans, mooi speudoniem.

  Maakt niets uit hoor je laat je horen en dat telt.Ow, marleen? Ben jij wel echt? 🙂

 7. Marleen Cornelissen

  @Bart, ik had gelukkig niet nu pas door dat dit Frans is, maar dit artikel leek me wel een mooie gelegenheid er wat van te zeggen. In het artikel wordt hij immers ook met naam en toenaam genoemd. Ik vind het gebruik van een pseudoniem overigens net zo weinig zeggen als alleen het gebruik van een voornaam.
  Ik zou het mooi vinden als mensen die hun mening durven te geven, o.a. hier op Doesburg Direct, ook gewoon durven te zeggen wie ze zijn. Voor mij krijgt een mening dan meer inhoud. Maar de keus blijft natuurlijk aan jullie. Laten we terug gaan naar de inhoud van het artikel.

  @Frans, ik ben benieuwd naar de vragen én de resultaten van het onderzoek. Ik ben ook benieuwd naar de medewerking van de gemeente Doesburg. Het zou ze sieren om in dit soort zaken transparant te zijn.

 8. DuBoucle

  Marleen,
  Ik hoop dat je toch begrip op kan brengen voor mijn naam gebruik, doe dit zeker niet om iets te verhullen, Mijn naam en toenaam zijn bekend bij DoesburgDirect.
  Zodra er wat bekend is laat ik dit weten, zal nog wel een poosje duren(voorjaar)Antwoorden op de ca 100 vragen zullen wel snel binnen zijn, maar om deze te vergelijken met andere gemeenten duurt nog wel even.Blijf ons volgen!Hedenmorgen in de Buurtacademie een infomarkt van 10.00 uur t/m 14.00 uur.

 9. Bart

  @ Marleen,

  Mijn mening geven kan ik zuiver en met normen zonder dat heel de wereld weet dat “ik” het ben.
  Het lijkt alsof je wilt zeggen: Pas als je achternaam er staat dan kan ieder “checken”of je recht van spreken hebt, kennis hebt en dan is het goed of…………Ow hij is het laat maar want die “zeikt”altijd.

  Het mooie van een pseudoniem nemen is dat je je juist het objectief kan zien vanuit een derde persoon.
  En dat laatste is niet ieder gegeven want je moet dan ook recht doen aan je eigen mening.
  En een eigen mening hebben er heel weinig als het gaat om openbaarheid en mening geven.
  Er zijn landen waarvoor je alleen al voor het geven van je mening openbaar niet een lang leven hebt, en dat in 2011.

  Dat je zegt : “voor mij krijgt een mening meer inhoud”doet afbreuk aan het feit dat ik MIJN mening geef. En dat stukje zin alleen zorgt al voor een “ril stemming” want JIJ meet dus wel iets af aan de persoon zonder de persoons- mening..

  @ Frans: zet hem op met je activiteiten.

 10. Richard Kok

  Als founder van DoesburgDirect.nl juich ik openheid en transparantie van harte toe. Reageren onder eigen naam (voor- en achternaam) vind ik niets meer dan logisch. Zo is het ook in de offline wereld. Reageren onder pseudoniem of alleen een voornaam hoeft helemaal niet. Als je inhoudelijk reageert en je mening bekleedt met steekhoudende argumenten, dan maakt dit het extra sterk om dit vanuit je eigen volledige naam te doen. Ik blijf dit toejuichen en misschien wordt het tijd voor een eindejaarsprijs: de reageerder van het jaar. 😉

 11. Frans van der Krul

  Richard,
  De meest invloedrijke Doesburger naast de reageerder van het jaar?

 12. Richard Kok

  @Frans,
  Dat zou zo maar kunnen.

  Voor wie niet weet waar Frans op doelt:
  http://www.linkedin.com/groups/Wie-is-meest-invloedrijke-Doesburger-3900707.S.60483249?qid=e479c1fe-f87c-4c74-95b1-941e96912577&trk=group_most_recent_rich-0-b-ttl&goback=.gmr_3900707
  In onze discussiegroep op LinkedIn wordt de vraag gesteld wie de meest invloedrijke Doesburger is. Het lijstje aanvullen kan. Ga naar http://www.linkedin.com en meld je aan als member van de group DoesburgDirect.nl.

 13. Bart

  @ Richard:

  Ik hou me het recht om alleen met voornaam te reageren.
  Transparantie is niet alleen verbonden met een achternaam.
  Transparantie kan de mens breken en maken.
  Transparantie is een woord waarmee je alle kanten op kan.
  Transparantie………………….is erg wazig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑