Kookstudio Gasthuis du Soleil en Aruna Klankschalen Doesburg in het centrum van de stad nemen deel aan de Open Monumentendag die op zaterdag 11 september wordt gehouden. Het voormalige koopmanshuis in de Gasthuisstraat is die dag opengesteld voor het publiek.


Beneden in het pand worden bezoekers gastvrij ontvangen door de eigenaren van Kookstudio Gasthuis du Soleil. Daar is een expositie met expressieve kleurrijke schilderijen van onder andere Slavica Sekuloski. Buiten zijn beelden te zien van Zepp Gerritsen.


Er zijn rondleidingen naar de Klankzolder van Aruna, boven in het pand. Hier kan men een grote klankschaal bezichtigen en beluisteren. Deze indrukwekkende schaal van 14,5 kilogram is een van de grootste van Europa.


De oudste delen van het gerestaureerde pand dateren uit de 14e eeuw.
Dit huis, dat er aan de straatzijde statig uitziet, heeft aan de achterzijde een gemoedelijke uitstraling. Vanuit de sfeervolle, grote stadstuin is goed te zien dat in de loop der eeuwen verschillende panden zijn samengevoegd tot het huidige pand.


Tijdens de rondleiding kan men via een 17e eeuwse spiltrap naar de zolder en daar de unieke kapconstructie bewonderen. Deze kapconstructie, uitgevoerd als dubbele makelaarkap, is zeldzaam. Hij dateert uit begin 1300 en behoort tot de oudst bewaard gebleven makelaarkapconstructies.


De rondleidingen naar de zolders starten om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Men kan zich verzamelen in de stadstuin van Gasthuis du Soleil.


Zie ook
Workshop met meditatie met Tibetaanse Klankschalen