Geen vogelschieten op Koninginnedag in Doesburg

Het vogelschieten is dit jaar geschrapt van het programma van Koninginnedag in Doesburg. Reden van het schrappen is dat de vendelhuldiging qua tijd ongelukkig uitkomt met de plechtigheden in de Nieuwe Kerk, als gevolg van de kroonwisseling. Dat laat Doesburg en Oranje, de organisatie achter Koninginnedag in Doesburg, weten.

 

‘Omdat de abdicatie tussen 10 en 11 uur zal plaatsvinden en het vogelschieten altijd begint om 10 uur en meestal een uurtje of 2 tot 3 duurt, moesten we naar een alternatief zoeken. Ook de tijd van de huldiging/vendelhulde (14 uur) kwam zeer ongelukkig uit, omdat dan de plechtigheden in de Nieuwe Kerk plaatsvinden’, aldus Han Snijders namens Doesburg en Oranje.

 

Snijders vervolgt: ‘Met die gegevens zijn wij om de tafel gaan zitten met de mensen van Schutterij Oranje en hebben gezocht naar alternatieven. Schuiven met de tijden op 30 april gaf weinig mogelijkheden, dus kwam het idee om het vogelschieten op de zaterdag te organiseren en de huldiging dan op 30 april om 12 uur te doen. Na intern overleg heeft Schutterij Oranje besloten om de organisatie van het vogelschieten voor dit jaar voorbij te laten gaan en hebben daarbij tevens aangegeven dat zij de draad volgend jaar weer willen oppakken’.

 

Op Twitter en Facebook waren al enige tijd kritische geluiden te horen over de hoogte van de inschrijfkosten bij het vogelschieten. Snijders meldt ook geluiden te hebben gehoord over deelnamekosten.

 

‘Gezien de steeds oplopende kosten en terug lopende inkomsten uit sponsoring en contributies hebben wij vorig jaar besloten dat de diverse onderdelen uit ons programma kostendekkend moesten zijn. Daarnaast vinden wij dat leden van Doesburg en Oranje een voordeel mogen hebben van hun lidmaatschap, want zij maken het per slot van rekening voor een groot deel mogelijk dat wij een zo gevarieerd programma kunnen brengen. Als gevolg daarvan wordt er voor bijvoorbeeld de singelloop en het koffieconcert inschrijfgelden/entree gevraagd, waarbij wij onderscheid maken tussen leden en niet-leden. In dat verband zou het inschrijfgeld voor het vogelschieten voor niet-leden worden verhoogd naar 9,50 euro en voor de leden van Doesburg en Oranje gelijk blijven op 7,50 euro.

 

1 reactie

  1. Nindy Wernicke

    Ik weet niet beter of er is vogelschieten met Koninginnedag…Persoonlijk heb ik er nooit aan meegedaan en slechts 2 maal wezen kijken. Toch vind ik het een beslissing die tegen mijn gevoel ingaat. Afgezien van het feit dat het klaarblijkelijk tijd en plantechnisch niet aan te passen is aan de gebeurtenis in de nieuwe Kerk. De zin ” zij willen het volgend jaar weer oppakken” had beter vervangen kunnen worden door ” volgend jaar is er uiteraard gewoon weer vogelschieten” Komt toch anders over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑