Geereking snapt niets van besluit over Only for Men

Herman Geereking, eigenaar van de veelbesproken exercitieloods aan de Barend Ubbinkweg in Doesburg, is compleet verrast door het besluit van de gemeente om de vergunningaanvraag van Only for Men zich te vestigen in de loods af te wijzen. Geereking voerde begin dit jaar samen met directeur Piet Feenstra van Only for Men een gesprek met wethouder Huizingh en ambtenaar Andre Putker van de afdeling Stadsontwikkeling om de plannen van de winkelketen toe te lichten. Daarop volgde het antwoord dat ze een vergunningaanvraag konden indienen.


Afgelopen week maakte het college van B&W bekend dat de gevraagde omgevingsvergunning van Only for Men is geweigerd. Het college houdt vast aan haar standpunt dat winkels zich moeten vestigen in het kernwinkelgebied. De exercitieloods valt buiten dit gebied.


Voor Geereking is het gemeentebesluit verrassend en vreemd. ‘Het is voor mij complete abracadabra. We hadden na het gesprek begin dit jaar een goed gevoel toen ons werd gezegd om op basis van het gesprek een vergunningaanvraag in te dienen. Dat doe je niet als het kansloos is. We gingen dan ook van een positief antwoord uit’, aldus Geereking, die zich zegt te beraden op hoe het nu verder moet.


Geereking: ‘In het door de gemeente uitgegeven persbericht wordt melding gemaakt dat de bestemming van de exercitieloods uitsluitend kantoor en detailhandel in antiek zou zijn. Dat is pertinente onzin. Voor een ieder die geïnteresseerd is alle bestemmingsmogelijkheden kijkt op:  www.geereking.nl/delinie onder het kopje bestemmingen  en de brief van B&W d.d. 15 sept. 2010’.


Geereking zegt dat het correct is dat voor een bestemming van  Only For Men de medewerking nodig is van B&W, vandaar het ‘kennismakingsgesprek’ met wethouder Huizing en een ambtenaar van de afdeling stadsontwikkeling. ‘Zij waren beide enthousiast, daarop volgde intern overleg, daar zijn dus meerdere bestuurder bij betrokken geweest. De uitkomst van dit overleg was een telefoontje met de mededeling dat een aanvraag kon worden ingediend’, aldus Geereking.


Geereking wijst verder op het feit dat Only for Men zijn omzet voor 90 procent uit de regio haalt en daardoor veel publiek trekt naar Doesburg. ‘Dit houdt tevens in dat een dergelijke vestiging niet ontwrichtend werkt voor de detailhandel in de binnenstad, maar zelfs mogelijkheden schept voor ondernemers die zich in de niche markt van de herenmode specialiseren. Om deze aanvraag dan te weigeren met het aloude stokpaardje dat we winkels in de binnenstad nodig hebben is ronduit verbijsterend’, aldus Geereking.

26 reacties

 1. W.v.D

  tja dat heb je met die hart voor doesburg mensen in de gemeente… alles naar de verdommenis laten gaan en dan later zeggen tja er wilde ook niemand zich in doesburg vestigen qua winkel…..men wil hier niet zoveel en er is altijd wel iemand die er tegen is, in iedergeval bedankt gemeente zo wordt doesburg nooit vol met mooie winkels en zal de toeristen ook weg blijven.

 2. Kees van Immerzeel

  Als Only for Men aannemelijk kan maken dat 90% van haar klanten van buiten Doesburg komt dan is deze winkel wat GroenLinks betreft van harte welkom op deze locatie. Er komen dan meer mensen naar Doesburg. Daar kan de binnenstad alleen maar van profiteren.

 3. W.v.D

  waarom moeten ze dat aannemelijk maken wees blij dat er wat in komt zodat het niet in verval geraakt, en dan maakt het niet uit hoeveel mensen er van buiten komen, en hoe toon je dat aan plus waarom van buiten is het geen aanwinst voor de bewoners van doesburg zelf?…pfff altijd wel iemand die weer een nieuwtje oppert om het te kunnen afketsen.

 4. Frans van der Krul

  Kees,
  Ik heb een aantal toelichtende vragen:
  Waar komt het getal van 90 % vandaan?
  Waarop is dit gebaseerd?
  Hoe kan men zo iets aannemelijk te maken?
  Tellen klanten die anders buiten Doesburg zouden winkelen mee?
  Hoe gaan we tellen dat er meer mensen naar Doesburg komen?
  Waarom mag alleen de binnen stad profiteren en niet geheel Doesburg?

  Het lijkt meer zo van: Boeren, burgers en buitenlui we gaan de poorten sluiten voor mensen die hier niet horen.

 5. Gert-Jan

  @Frans
  Hun plannen zijn ongetwijfeld gebaseerd op een degelijk businessplan waarin hun aannames staan. En die geloof je of niet, wellicht nog beter, die WIL je geloven of niet 😉
  Geldt ook voor de banken die de financieringen moeten doen.
  Kan me niet voorstellen (dat is mijn “geloof”) dat een “substantieel” deel van hun omzet uit Doesburg kan komen, een hoog percentage van buiten Doesburg lijkt mij dan ook niet onlogisch.
  En hoeveel van die buiten-Doesburgers dan andere sporen in Doesburg achterlaten is m.i. ook een zaak van geloof; ik geloof in ieder geval dat Doesburg die “lui” voldoenden te bieden heeft. “Wij” hebben Doesburg daar aantrekkelijk genoeg voor gemaakt.
  Het zal dus geen verassing zijn dat ik voor een ruime interpretatie van de regeltjes ben en niet alleen voor de 2 kandidaten die recent speelden.

 6. Frans van der Krul

  Gert-Jan,
  Ik kan me geheel vinden in je verhaal, businessplan enz..
  Geloof echter niet het verhaal van dit college.
  Geloven kan ook een teken van zwakte zijn, weet het liever zo zeker
  mogelijk (businessplan)Denk (geloof) dat hierdoor ook wat meer kapitaal krachtige mensen komen winkelen, dit met extra uitgaven/inkomsten voor de lokale middenstand, Goed voor iedereen.
  Begrijp dan ook niet de halsstarrigheid in de gevoerde beleid.
  Voortschrijdend inzicht? Afspraken zijn niet voor eeuwig gemaakt.

 7. Gert-Jan

  @Frans
  Ik heb er een gewoonte van gemaakt om geen enkele vorm van “geloof” ter discussie te stellen.
  Dit op basis van meer dan 55 jaar levenservaring en meer dan 35 jaar werklevenservaring in bepalende functies waar ik “onmundig” veel energie heb zien verdampen in de ander (proberen te) overtuigen van zijn/haar “ongelijk”; bij “geloven” bestaat er namelijk niet zoiets als ongelijk.
  Ik stak mijn energie in het presenteren van de ander kant / andere kanten van de zaak in de hoop (??) daarmee de anders gelovenden wat in beweging te krijgen; ze hoeven hun eigen geloof dan niet overboord te zetten, maar “mogen” wel de andere kant een kans geven.
  Dat is heel vaak gelukt!!

  Anekdote:
  Ik heb TV-priester Antoine Bodar laatst horen zeggen toen hem gevraagd werd naar het verschil in geloof tussen katholieken en protestanten dat “wij” (RK-ers) “geloven” en “zij” (protestanten) “weten het zeker”. Na al die jaren zag ik mijn ervaringen in een kort zinnetje samengevat.

  Ik heb in het verleden regelmatig erover gedacht een actieve rol in politiek te gaan spelen, een leidinggevende baan bij de overheid te accepteren o.i.d. Behoudens een (passief) lidmaatschap van een politieke partij daar tot nu toe geen vervolg aan gegeven; de recente ontwikkelingen in Doesburg prikkelen me wel 😉

 8. Frans van der Krul

  Gert-Jan,
  Mijn enige geloof is: dat het vlees beter is dan de botten, is eigenlijk het zelfde als zeker weten.

 9. W.v.D

  gert-jan en frans waarom bellen jullie elkaar niet, scheelt veel reacties tegen elkaar en dat praat wat makkelijker.

 10. Kees van Immerzeel

  Als ‘Only for Men’ meent dat een filiaal in exercitieloods past binnen het bestemmingsplan, dan kan zij overwegen de afwijzing van de vergunningsaanvraag aan te vechten. Wat GroenLinks betreft komt er een aanpassing van het bestemmingsplan t.b.v. de vestiging van Only for Men als, zoals het bedrijf in de vergunningsaanvraag stelt, 90% van de klanten van buiten Doesburg komt. Zoals gezegd, er komen dan meer mensen naar Doesburg en daar kan de binnenstad alleen maar van profiteren. Het percentage van 90% wordt door ‘Only for Men’ genoemd in de vergunningsaanvraag (Frans). Hoe kan men zo iets aannemelijk te maken (Frans): dat lijkt me een vraag voor Only for Men. Ik neem aan dat het genoemde percentage in de vergunningsaanvraag ergens op is gebaseerd. Die 90% is geen aanvullende eis aan Only for Men (W.v.D.) maar geeft een belangrijk argument om het bestemmingsplan aan te passen als dit noodzakelijk mocht zijn.

 11. Frans van der Krul

  Kees,
  Ik heb het verhaal gelezen als aanvullende eisen van GrL,vandaar dus mijn reactie. Excuus voor het misverstand!
  Snap echter niet wanner ambtenaren oke zeggen en dien het maar in en het college doet het huiswerk van de ambtenaren over en zegt NEE!Wel vreemd zo?

 12. Peter Bollen PvdA

  Beste Kees,
  Als je vind dat een bedrijf zich in de loods aan de Barend Ubbingweg mag vestigen, als ze meer aantrekkeingskracht op de omgeving hebben, dan dat ze concurentie aan de binnenstad leveren, dan betekend dat de Action er ook in kan. Of mag het alleen als het (volgens jou) niet te controleren regeltje van 90% van buiten is opgenomen? Laten we ophouden met regeltjes maken en beginnen de economie en werkgelegeheid te bevorderen!
  Dat is namelijk verdomd har(t) nodig!

 13. Gert-Jan

  @WvD
  Weet niet hoe Frans erover denkt, maar in mijn beleving zijn sociale media (zoals DD toch ook) ervoor gemaakt om “breed” discussies te kunnen voeren. Ik wil jullie die discussie in ieder geval niet onthouden; je kan er altijd voor kiezen hem niet te lezen. Toch?

 14. Hanny

  Dat 90% van de klanten van buiten Doesburg komt is door iedereen wel te voorspellen. Denk dat maar 10% van de Doesburgers genoeg in de beurs heeft om hier wat te kopen.
  Action was voor 90% van de Doesburgers beter geweest.
  Hoe dit bedrijf een boost voor Doesburg moet zijn is mij een raadsel.
  Als de klanten van only for men (denk dat het toch het meest mannen zijn) al gaan winkelen in Doesburg daar alleen de winkeliers beter van worden en niet de inwoners.
  Daarbij denk ik dat dat winkelen in Doesburg tegen zal vallen aangezien heel veel mannen een hekel aan winkelen hebben.
  Ze gaan naar een winkel kopen wat ze moeten hebben en gaan als de wiederweerga weer naar huis.

 15. W.v.D

  @gert jan klopt wat je zegt, maar volgens mij zitten jullie bijde bij een partij in doesburg en dan denk ik praat er over tijdens bijeenkomsten of tijdens vergaderingen, ik bedoel zo’n sociale media als hier is mooi maar als je toch een link met elkaar hebt is het misschien makkelijker als je elkaar belt of ontmoet anders ga ik toch een beetje denken waar al die vergaderingen in of tijdens de gemeente raad over gaan waar alle partijen bijeen komen….. with all due respect

 16. W.v.D

  2hanny ik lees veel vooroordelen en % die volgens mij nergens op gebaseerd zijn want er is nooit een onderzoek of iets wat er op lijkt te zijn geweest dus…en wat betreft “Denk dat maar 10% van de Doesburgers genoeg in de beurs heeft om hier wat te kopen” dit is heel denigrerend en wel omdat dat nergens op gebaseerd is denk ik, je weet tenslotte niet wat iemand in de beurs heeft en qua uiterlijk en kleding kun je je ook heel erg vergissen dus…maar hier gaat het niet over maar of deze winkel moet komen of een andere en daar denk ik dat men hier en in de college van doesburg niet echt voor open staat terwijl het altijd een aanwinst is dit omdat het anders toch maar leeg staat en er helemaal niets binnen komt in doesburg, dus tel uit je winst maar je moet wel willen en niet telkens een rede vinden om maar alles af te ketsen….

 17. leo

  WAT IS HET STANDPUNT VAN DE STADSPARTIJ ?

  De gelderlander van vanmorgen: Stadspartij zegt dat dit een gemiste kans is en valt het college af omdat ze haar besluit onbegrijpelijk vindt.

  De regiobode van vanmiddag: Stadspartij staat achter het collegebesluit.

  Mijn oproep aan de stdapartij is: Schep voor eens en voor altijd duidelijkheid en wel meteen!
  Bij voorkeur via Doesburg direct dan weet iedereen waar die aan toe is.

 18. Bart

  @ Allen:

  Meneer Geereking zegt dit:
  “Geereking wijst verder op het feit dat Only for Men zijn omzet voor 90 procent uit de regio haalt en daardoor veel publiek trekt naar Doesburg”.

  Juist dit MOET een reden zijn om die ondernemer uit Doesburg te weren.
  Ons Doesburg daar waar eenieder sappelt om rond te komen, de normale man zal er niet komen.

  @ Hanny: Volkomen eens met je dat een action daarentegen wel 90% volk had getrokken uit Doesburg!

  @ LEO? De stadsparty zal geen duidelijkheid geven want ze zijn met heel veel tam tam een party geworden zogenaamd voor de burgers en nu weten ze niet eens meer welke kant ze op moeten.
  Feitelijk is de stadsparty altijd al demissionair geweest………

  @ Kees?

  Laat aub: TV-priester Antoine Bodar Buiten deze discussie want hij is juist de “ver”heerleking van de katholieke kerk………………..:)

 19. Hanny

  @W.v.D. Klopt, de getallen zijn uit de lucht gegrepen. Maar dat is die 90% van buiten de stad kopers ook, daarom had ik de getallen omgedraaid.
  Net zo fictief, hoe weet only for men dat dan? Met die 90% suggereren ze toch dat ze het van de Doesburger niet moeten hebben.

 20. Frans van der Krul

  Bart,
  De normale man zal er niet komen?
  Is dat die man die elke zondagavond om 19.00 uur voetbal op tv kijkt en waarbij er vaak een spreekverbod geldt voor de rest van het gezin?Of die man die op zondag het vlees aansnijd en uit de bijbel leest?
  Ken er nog meer:de normale Doesburger,normale vrouw enz…?

 21. Wil Verlaan

  Wat veel woorden voor iets heel eenvoudigs: de gemeenteraad van Doesburg heeft langs democratische weg een bestemmingsplan vastgesteld. Het College voert het uit. Nu blijkt al een paar maanden dat er meningsverschillen zijn over de uitleg van dat democratisch vastgestelde bestemmingsplan. Wie mag er wel buiten het kernwinkelgebied en wie niet? Dan is de enige zinnige oplossing: de kwestie komt opnieuw in de gemeenteraad. Moet het bestemmingsplan verduidelijkt worden (we willen wel deze regels, maar moeten ze ook goed uit kunnen leggen) of moet het bestemmingsplan gewijzigd worden (door de huidige omstandigheden moeten bedrijven meer kans krijgen buiten het kernwinkelgebied). Het spaart een hoop gedoe en onnodige commotie als de partijen in de gemeenteraad die graag welk bedrijf dan ook aan de Barend Ubbinkweg zien, dat gewoon op de agenda zetten. Langs democratische weg nemen we dan opnieuw een besluit of verduidelijken het besluit wat al eerder genomen is. Zonder persoonlijk te willen worden zeg ik dan: Klaar is Kees.

 22. Rob Gossink

  Wil,
  Er is wel een aspect dat bepalend is voor de procedure: Only for Men wil zit nu vestigen in Doesburg en niet over twee of drie jaar. Het verzoek van Only for Men speelt nu en er moet nu helderheid verschaft worden en niet over twee of drie jaar. Zo lang duurt gemiddeld een vaststellingsprocedure van een bestemmingplan (voorlogige vaststelling, inspraak, zienswijzen enz). Daar kunnen we niet op wachten.

 23. Frans van der Krul

  Rob,
  Het kan toch ook met een versnelde procedure, voorlopige wijziging bestemmingsplan en toch 6 weken inspraak, dit alles kan zeker.
  Maar ja het zal wel vast zitten op de zienswijze, nu een motie indienen en zien hoe de hazen lopen?

 24. Karel

  Wat een gekibbel allemaal over deze toestand terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is. Only for men heeft het zelf al aangegeven, met “90% van buiten Doesburg”.
  Wat is namelijk ‘goed voor Doesburg’? Als de meeste inwoners van Doesburg er baat bij hebben. Als maar 10% van de Doesburgers profijt hebben voldoet dat hier niet aan.
  Laten we duidelijk zijn, Doesburg bestaat door en voor de burgers van Doesburg. Als er dan al iets moet gebeuren, dan zouden deze burgers er in eerste instantie de voordelen van moeten hebben. Bij ‘Only for Men’is dat zeer zeker niet het geval, ongeveer de helft valt al af omdat ze geen man zijn.

  En er moet al zeer zeker niet met twee maten gemeten worden. Eerder een detailhandel afwijzen (die goed voor veel Doesburgers was)en dan vervolgens een volgende detailhandel wel toestaan? (terwijl de meeste Doesburgers hier niets aan hebben) Dat zou echt totaal ongeloofwaardig zijn.

 25. Gert-Jan

  @Karel
  Loop eens bij willekeurig welke makelaar binnen die winkelpanden verhuurt en vraag eens naar het verschil in huur tussen 2 vergelijkbare panden waar er bij één 90 mensen per dag langs lopen en bij de ander 10 mensen per dag.
  Juist, bij 90 per dag is de huur x% hoger.
  Waarom: Vanwege het POTENTIEEL dat de voorbijgangers de huurder bieden.

  Aan jou, mij en politiek/MKB-Doesburg dus de afweging wat per saldo voor Doesburg beter is (belastingopbrengsten, banen enz.)

 26. Bart

  @ Frans, Ik bedoel met de “normale Man” de grote meerderheid die daar niets zal halen gezien het budget.
  Excuus dat dit generaliserend overkomt is niet de bedoeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑