Geerten van de Wetering bespeelt op donderdag 15 augustus het grote Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Het concert is onderdeel van de serie Zomeravond Orgelbespelingen van StiDoMu. Geerten voert werken uit van de componisten Gustav Holst, Arvo Pärt, Paul Hindemith, Gabriël Verschraegen en Claude Debussy.

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond. Gustav Holst vond hierin de inspiratie voor zijn beroemde orkestwerk The Planets, waaruit het eerste deel (Mars – Bringer of war) te horen zal zijn in een bewerking voor orgel.

Het pianowerk Cathedrale Engloutie van Claude Debussy klinkt in een bewerking voor orgel. Het stuk is gebaseerd op de legende van de Franse stad Ys, een stad voor de Bretonse kust, die door het noodlot onder water is geraakt. Debussy’s compositie vangt aan met een mistige enscenering, waarbij de klokken van de kathedraal onder water hoorbaar zijn. Langzaamaan komt de kathedraal tevoorschijn, maar voor even: al snel zakt ze weer onder water en blijft zacht klokgelui over.

Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker. Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor.

Het concert op donderdag 15 augustus begint om 20.00 uur. Kaarten zijn voor 12 euro (10 euro voor donateurs van StiDoMu) te verkrijgen aan de kassa. De kerk is open om 19.30 uur. Het concert duurt ongeveer een uur.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw opgebouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.