Gemeente: ‘Ruim driekwart blij met afsluiting binnenstad’

De gemeente Doesburg laat weten dat 79% van de ondervraagden van een enquête het prettig vindt dat de straten Meipoortstraat, Ooipoortstraat en Kerkstraat zijn afgesloten voor verkeer. De enquête werd uitgevoerd na het abrupt afsluiten van de binnenstad enkele maanden geleden.

De gemeente stelde in de coronacrisis een noodverordening in om een deel van de binnenstad per direct af te kunnen sluiten voor verkeer. Dit om de anderhalve meter-maatregelen voor bezoekers te kunnen garanderen, was het argument.

Een deel van de ondernemers was blij met de afsluiting. Een ander deel niet. Afgelopen tijd is een enquete gehouden en gevraagd naar de ervaringen van de afgesloten straten. Op woensdag 19 en donderdag 20 augustus hebben enquêteurs op straat mensen aangesproken hoe ze de autovrije straten ervaren. Er zijn 268 enquêtes afgenomen, waarbij zowel inwoners als bezoekers en ondernemers zijn ondervraagd, meldt de gemeente.

Volgens de gemeente vindt 79% van de ondervraagden de auto-afsluiting prettig tot zeer prettig. Ongeveer 20% vindt het fijn dat er meer ruimte is voor terrassen. Een derde van de ondervraagden vindt het vervelend dat er in het centrum niet meer gefietst kan worden tijdens de afsluiting. En 40% ervaart de afstand van de geparkeerde auto tot het centrum als te ver.

‘We hebben de afgelopen periode vooral ook veel kunnen leren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een afsluiting. Ik ben blij met de onderzoeksresultaten en de tips van de respondenten die we mee kunnen nemen bij de toekomstige besluitvorming over de binnenstad’, aldus wethouder Birgit van Veldhuizen (Stadspartij Doesburg).

De gemeente meldt de resultaten van het belevingsonderzoek mee te nemen in de besluitingvorming over verkeer en parkeren in de totale binnenstad. Die vindt eind dit jaar plaats. De ruimtelijke verbeterpunten krijgen een plek in het definitieve ontwerp voor de openbare ruimte dat gemaakt wordt.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekMKB Tele.comEtos Doesburg en Restaurant China

16 reacties

 1. Frans van der Krul

  Goede zaak deze afsluiting.
  Helaas geen enquête gezien.
  Mag voor mij nog langer duren.
  Idee om fietsers op ma di wo do de gehele dag toe te laten.
  Kloostertuin dubbeldeks maken door deel ondergronds.

 2. Marjolein van der Vlies

  Beetje raar om zo’n enquette op deze manier uit te voeren. Ik mijd de binnenstad, omdat ik er zelfs niet meer fietsen mag. Wijk uit naar Dieren of Didam, dan kan ik met de auto, waar de buggy voor de kleine dame ook in mee kan.
  Vragen stellen ín de binnenstad, doe je dus aan mensen die er wellicht al tevreden over zijn. De mensen die dit besluit hekelen, zijn daar al weggejaagd. Geeft dus een vertekend beeld, zegt helemaal niets.

 3. Hanny ten Dolle

  Helaas doordat de terassen nu zover op de straat mogen zijn kun je als voetganger geen 1 1/2 meter afstand houden bij het passeren van een tegemoet komend persoon. Toeristen lopen ook nog het liefst midden op de straat zodat afstand houden helemaal niet meer kan. Als inwoner mijdt ik zoveel mogelijk de stad. Afsluiting in de toeristenmaanden moet dan maar, maar niet de andere maanden. Terrassen kleiner maken is ook nodig. Na 18.00 en voor 11.00 uur mag je met de auto de stad in maar er zijn veel parkeerplaatsen in beslag genomen door horeca.

 4. Danique

  Waardeloos om op deze manier een enquette af te nemen, wat anderen ook al zeggen, mensen die het niet eens zijn met de afsluiting zal je waarschijnlijk niet snel meer vinden in het centrum. Stuur de Doesburgers maar een enquette thuis of laat het online doen, uitkomst zal dan vermoedelijk anders zijn, mensen om mij heen hoor ik namelijk niet zo positief reageren op de afsluiting. Mij zal je ook niet meer vinden in het centrum, mensen die slecht te been zijn hebben eigenlijk geen andere keuze meer dan uitwijken naar plaatsen waar het het niet is afgesloten. Of zoals ik, koop het nu vaker online. Heb te doen met de zittende winkeliers. Doesburg is goed bezig, NOT!

 5. Kitty Visser

  Die enquête is bij lange na niet representatief voor de inwoners van Doesburg. Daar zijn er zo’n 11.500 van 269 enquêtes die ook nog afgenomen zijn onder bezoekers geven geen beeld van wat de Doesburgers vinden. Ik hoor precies het tegenovergestelde. Er zijn maar weinig mensen blij met de afsluiting. Doesburg is zo langzamerhand één groot terras. De binnenstad zit zo vol met mensen dat het elke dag wel braderie lijkt. Ik mijdt de drukke momenten en bestel maar online. Ik zag een mevrouw in een scootmobiel die geen kant op kon. Tranen in de ogen. Moest boos worden op omstanders om haar de ruimte te geven. Ook niet best voor de coronapreventie. Ik ben geboren en getogen in deze stad, maar voel me er deze zomer niet echt thuis.

 6. Jopie Teerink

  Ben het niet eens om op deze manier een anquette te houden. Natuurlijk vinden de toeristen het fijn om midden op de straat te lopen, maar ik baal dat ik voor 11.00 uur de stad uit moet zijn met de fiets.
  Ga het liefst in Doesburg mijn boodschapjes halen, maar je wordt zowel gedwongen om buiten de stad te gaan.
  En inwoners die geen afstand kunnen lopen, daar wordt ook geen rekening mee gehouden, dus gewoon fietsen in de stad op doordeweekse dagen!!!

 7. Tonnie Jansen

  Afsluiten, goede zaak nu het handhaven ervan nog

 8. Yolanda

  Vind ’t waardeloos dat je niet mag fietsen. Zelf heb ik lichamelijke klachten en meer mensen met mij. En ik kan niet lopen van AH naar Staarink. En de fiets kun je nergens fatsoenlijk neer zetten,ondst de terrassen steeds groter worden alleen voor de toeristen. Aan de overkant bij Sonja mag je geen fietsen plaatsen maar ze zetten er wel een terras neer. Vind ’t een waardeloos beleid.

 9. K. van der Helm

  Waardeloos!
  De meeste tegenstanders mijden de binnenstad nu, dus zullen ook niet mee hebben gedaan aan deze enquête.
  Ik ben slecht ter been. Kan niet ver lopen, dus de auto achter de AH parkeren (waar sowieso nooit een invaliden parkeerplaats vrij is) en dan naar de Primera lopen, zit er niet in. Laat staan wanneer ik daar een pakket moet ophalen. Voor 11.00 uur ’s ochtends mag het gelukkig nog. Maar dan kun je niet voor de deur parkeren, want de parkeerplaatsen staan volgebouwd of er staan werkbusjes. En al nergens een lege invaliden parkeerplaats te vinden. Of er zijn weer eens mensen die die plek tot fietsenstalling hebben toegeëigend.
  Ik wijk nu maar uit naar Dieren, Didam, Zevenaar enz. Jammer voor de locale winkeliers die hier niet om gevraagd hebben. De binnenstad wordt er in ieder geval niet leuker op. De terrassen mogen dan nu meer ruimte hebben, maar mij zul je daar niet zien.

 10. Gert-Jan Tas

  Ik bedoel er verder niks mee, maar de mensen die vanwege de afsluiting niet meer in de binnenstad komen zijn “dus” 100% tegen. Zijn die meegeteld in die 21% ??

 11. Gert-Jan Tas

  @Frans van der Krul
  “Kloostertuin dubbeldeks maken door deel ondergronds.”
  Dit was destijds ik meen een GroenLinks idee dat per kerende post de grond is ingeboord vanwege de kosten, maar het is m.i. nog steeds een briljant plan.

 12. Gert-Jan Tas

  Ik ben van nature een optimistisch en positief ingesteld mens, maar krijg de indruk dat deze enquête is bedacht/uitgevoerd door dezelfde persoon / hetzelfde bedrijf als een paar jaar geleden in Doesburg 1 miljoen toeristen in een jaar telde.

 13. Nora Loman

  Een enquete is geen onderzoek! Zou juist zijn, als er een onderzoek gedaan wordt onder de inwoners.

 14. Peter Houtkooper

  enquete in de binnenstad gehouden! En de mensen dan die er niet meer komen omdat het is afgesloten voor auto’s en fietsen?

 15. Peter van Beek

  Dat mensen zich over dit soort zaken druk kunnen maken, toont weer eens aan in wat voor een luxe we hier (mogen) leven.

 16. Marjolijn Kosterman

  Iedere verandering roept weerstand op, dus ook deze.
  Dat er nog veel kan verbeteren is bekend en misschien wordt dat ook gedaan.
  Ik ben wel blij dat ik nu in de binnenstad rustig kan lopen zonder omver te worden gereden door fietsers die vergeten dat ze een bel hebben die ze kunnen gebruiken.
  Dat de terrassen groter zijn geworden is voor de horeca een +punt die ze dit jaar nodig hadden. Dat er winkeliers zijn die de afsluiting gebruiken om op vakantie te gaan is hun eigen beslissing en ik vraag me dan ook af, waarom ga je in het hoogseizoen dicht? Doe je dat andere jaren ook?
  Ik wens de gemeente en de winkeliers veel wijsheid toe in deze kwestie en hoop op een positief besluit voor volgend jaar zomer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑