Gemeente: ‘Vitalisering Binnenstad valt onder Centrum Belang Doesburg

De gemeente Doesburg heeft de subsidieaanvraag van Herman Geereking afgewezen omdat de Stichting Vitalisering Binnenstad onder de Stichting Centrum Belang Doesburg valt. Die krijgt jaarlijks al geld van de gemeente.

Dat laat de gemeente desgevraagd weten aan DoesburgDirect.nl. De hoogte van het vergoedingsverzoek van Herman Geereking voor zijn Stichting Vitalisering Binnenstad bedroeg 2.600 euro.

‘We vinden het jammer dat de heer Geereking stopt’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ‘Mede dankzij hem is de leegstand in de binnenstad van Doesburg, in vergelijking met vergelijkbare kernwinkelgebieden, laag. Hoewel de inzet van Herman Geereking gemist zal worden, staan we niet met lege handen. De gemeente liet recent door een onderzoeksbureau gericht op retail, analyseren welke winkels de Doesburgse Binnenstad nóg interessanter kunnen maken voor bewoners, bezoekers én ondernemers. Op basis van deze analyse zetten we, samen met betrokken ondernemers en Stichting Centrum Belang Doesburg, gerichte acties op om winkeliers te interesseren voor onze historische binnenstad.’

Het feit dat Herman Geereking zelf het vastgoed van winkelpanden in eigen beheer heeft, speelt volgens de gemeente geen rol.

Vorige week maakte Geereking bekend de stekker uit Stichting Vitalisering Binnenstad te trekken. Aanleiding was het feit dat een verzoek tot tegemoetkoming van de gemeente in de kosten van de stichting niet werd gehonoreerd. Geereking was jarenlang actief om leegstaande winkelpanden te vullen.

Het besluit van Geereking zorgde vorige week voor enige politieke beroering. De Stadspartij Doesburg, de grootste partij van de gemeente, liet weten het college om opheldering te vragen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

 • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
 • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
 • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
 • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
 • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
 • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit. 

2 reacties

 1. Robert Duis

  LS.,

  a) Dank heer Kok voor deze uitleg.
  b) € 2.600 doet mij denken aan een toneelstuk:
  “Much to do about Nothing!”
  bedoel ermee te zeggen =>
  1) Een bedrag dat je niet zo gauw hoeft te “weigeren” als het gaat om een belangrijke zaak de Gemeente betreffend, maar indien een en ander al onder een andere noemer valt (Stichting Centrum Belang) dan is het wel weer begrijpelijk.

  2) Een bedrag waarmee je niet echt de BINNENSTAD kan vitaliseren;
  het zal ongetwijfeld een “rest-post” betroffen hebben.
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Vitaliseren van een Binnenstad:
  —————————————
  In dit verband kom ik graag nog eens terug op een opmerking gedaan (van voor de sluiting van de reacties …:-)))) ……. dat het m.i. niet logisch is om de belangrijkste winkelstraat in Doesburg op bepaalde week-end dagen af te sluiten voor het verkeer. Wellicht interessant om eens te onderzoeken hoeveel Doesburgers per auto daarom/daardoor hun boodschappen in ons omliggende dorpen en steden doen?

  Over vitaliseren gesproken:
  ———————————
  “Een cardioloog sluit de belangrijkste aderen van een patient ook niet af!” Een parkeer-regeling van maximaal EEN uur is misschien een idee?

 2. Ineke Dingemans

  Beste Herman,

  Ik vind dat je geweldig werk (hebt) verricht voor Doesburg! Op jouw geheel eigen, rustige wijze, heb je enorm veel bereikt en ben ik trots als ik, bijvoorbeeld tegen gasten in mijn bnb, kan vertellen hoeveel prachtige, bijzondere winkels er in Doesburg zijn. Jij hebt daar een enorme bijdrage aan geleverd. In ieder geval aan het feit dat de winkels er kwamen, maar soms ook dat ze blijven. Ik vind het onbegrijpelijk, dat voor zo’n belangrijke rol binnen onze gemeente, geen geld vrij gemaakt wordt. Juist hier heeft de gemeente en ook de gemeenschap enorm veel belang bij! Een hartelijke groet, Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑