Zomerorgelbespeling: Kees van Eersel op 29 augustus

Kees van Eersel bespeelt donderdagavond 29 augustus de drie orgels in de Grote of Martinikerk. Dit in het kader van de serie orgelconcerten in de zomer.

Op het grote Walcker-orgel voert hij werken uit van César Franck, Theodor Kirchner, C.H. Hastings Parry en Louis Vierne. Van hem zelf laat hij op dit orgel een improvisatie horen. Op het Freytag-kabinetorgel laat hij een werk van Joh. Seb. Bach klinken en op het Flentrop-orgel een werk van Bert Matter.

Kees van Eersel ontving in de zestiger jaren een breed geschakeerde vakopleiding aan de conservatoria van Rotterdam (hoofdvak orgel, en piano bij o.a. Bart Berman, bijvakken koordirectie, compositie, zang en viool), en later in Utrecht kerkmuziek (o.a. hymnologie, liturgiek, koordirectie en zang).  In 1971 behaalde hij bij André Verwoerd de Prijs van Uitnemendheid.

In 1969 studeerde hij aan de Schola Cantorum te Parijs bij Jean Langlais en behaalde aldaar de Prix de Virtuosité met de hoogste onderscheiding. Vanaf december 1974 tot aan zijn pensionering in aug. 2009 was hij cantor-organist van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes waar hij de Maria Magdalena-cantorij oprichtte. Tevens was hij dirigent van het door hem opgerichtte Zeeuws Vocaal Ensemble, een kamerkoor waarvoor hij een groot aantal composities schreef.

Kees van Eersel concerteerde in vele landen en behaalde diverse prijzen en onderscheidingen op de internationale orgelconcoursen van Brugge, Arnhem, St. Albans, Innsbruck en Linz. Van zijn spel verschenen LP’s, cd’s en dvd’s. In 1992 publiceerde hij een methode “Koraalimprovisatie”.

Het concert op 29 augustus begint om 20.00 uur. De kerk is om 19.30 uur open. Een toegangskaart kost 12 euro. Donateurs van StiDoMu betalen 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa in de kerk.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑