Een onafhankelijke expert moet er aan te pas komen om te controleren of er daadwerkelijk een of meerdere steenuilen aanwezig zijn aan de rand van Beinum of in een van de aanwezige netkasten. Is dit niet het geval dan is er wat de gemeente betreft geen enkele belemmering meer voor de bouw van Beinum West, een nieuw woongebied aan de rand van Beinum.


De gemeente wil de inzet van een onafhankelijke expert afdwingen bij het Gerechtshof in Arnhem. Het spoedappel bij het Gerechtshof is een reactie op de uitspraak van de rechtbank in Utrecht. Die besloot onlangs dat de gemeente de nestkasten niet mag verwijderen, zodat de Stichting tot Behoud van de Stadsweiden in Beinum West een overwinning boekte op de gemeente.


Al geruime tijd is strijd tussen de gemeente en de Stichting tot Behoud van de Stadsweiden in Beinum West. De gemeente wil er woningen bouwen om aan de vraag naar sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen in de stad te kunnen voldoen. De bewoners van de Beinum zien niets in het bouwen van nieuwe woningen.