Burgemeester Kees Luesink opent zaterdag 18 juni om 10.00 uur met een kanonschot de Hanzefeesten in Doesburg. Vanaf dat moment staat Doesburg een dag lang volledig in het teken van een groot middeleeuws feest in het centrum van de stad. Het programma is gevarieerd en aan alles is gedacht.


Om 10.00 uur wordt de Hanzedag officieel geopend door burgemeester Luesink, gemarkeerd door een kanonschot. Twee herauten te paard zullen met trompetgeschal de opening begeleiden, waarna de markt Oude Ambachten in de Gasthuisstraat en het Ridderkampement aan de Paardenmarkt, open gaan. De markt biedt een overvloed aan oude ambachten, middeleeuwse gerechten, ambachtelijk wijn en bier, een zingende smid en een niet helemaal betrouwbare Drakenverslinder.


Het Ridderkampement van de Knights of the Four Quarters biedt een authentieke weergave van de middeleeuwse Ridders en hun dames, wapens die bewondert kunnen worden, pijl en boog, zwaarden, schilden en knotsen. Naast het Ridderkampement kunnen bezoekers middeleeuwse gerechten proeven volgens authentieke recepten, gemaakt met kruiden uit de beroemde kruidentuin van Doesburg.


Kinderspelen
De kinderspelen vinden plaats in de Veerpoortstraat. Hier zal ook een demonstratie vilten worden gegeven. Kindercircus Hennie & Frits zijn te vinden onder de grote boom op het Roggeplein.


De Living Statues voor kinderen en volwassenen zijn te bewonderen in de Koepoortstraat, terwijl de workshops schilderen/tekenen in de hofjes aan de Gasthuisstraat en de Veerpoortstraat gevolgd kunnen worden. Ook dit jaar is Vlien Faber, de Lopende Poppenkast aanwezig en Rini Sent, die gelukssteentjes uitdeelt.


In de Roggestraat laat kindercircus Kletskoek de kunsten zien, afgewisseld met optredens van een kinderorkest onder leiding van Zwaan Stam, die met behulp van oude instrumenten middeleeuwse muziek zal maken. In de tuin van Du Soleil treedt toneelgezelschap De Warme Does op met een middeleeuwse eenakter. Verder loop de zingende scharensliep rond die met zijn gezang de straten vult.


Grote middeleeuwse Modeshow
Om 13.00 uur begint op het grote podium het hoogtepunt van de dag, de Grote middeleeuwse Modeshow met meer dan honderd deelnemers. Waarin dit jaar het verhaal wordt verteld van Robin Hood, zijn geliefde Marion, Broeder Tuck, de Sheriff van Nottingham en de goede koning Richard Leeuwenhart.


In schitterende middeleeuwse kleding, allemaal in eigen beheer gemaakt door vrijwilligers in en buiten Doesburg, ontwikkelt het verhaal zich in de bossen van Sherwood tot aan het kasteel van Nottingham. Soldaten, vrijbuiters, edelen, boeren, bedelaars en prachtige dames en heren van verschillende achtergronden, brengen dit drama tot leven. Naast het Ridderkampement kan men middeleeuwse gerechten proeven volgens authentieke recepten, gemaakt met kruiden uit de beroemde kruidentuin van Doesburg.


Ondertussen trekt een kinderkoor door Doesburg om liederen ten gehore te brengen. Kinderen kunnen onder begeleiding ezeltje rijden door het centrum van Doesburg, paarden van de herauten bewonderen of brood bakken in de Veerpoortstraat.


Na de prijsuitreikingen voor de Living Statues en de tekenwedstrijd wordt het tijd om de plaatsen in te nemen voor de Grote Parade die om 16.30 uur van start gaat en door het middeleeuwse centrum van Doesburg trekt. Meer dan 250 deelnemers zullen hieraan deelnemen onder begeleiding van muziek waarna in de Koepoortstraat afscheid van de dag wordt genomen.


Pendeldiensten
Tijdens de Doesburgse Hanzefeest zullen vanaf 09.30 uur gratis pendeldiensten rijden tussen Dieren Station NS en het centrum van Doesburg. Ook rijdt er een pendelbus vanaf de parkeerplaats van de campings naar het centrum van Doesburg. De gratis pendelbus rijdt in een continue dienst heen en weer en er kunnen 9 passagiers per rit vervoeren.