Gratis groente en fruit voor leerlingen van De Wetelaar

Leerlingen van basisschool De Wetelaar in Doesburg krijgen vanaf 10 september twintig weken lang drie keer per week gratis groente of fruit. Na deze periode is het de bedoeling dat alle leerlingen op dinsdag en donderdag zelf fruit of groente meekrijgen van hun ouders. De Wetelaar wil op deze manier leerlingen meer bewust maken van het belang van gezonde voeding.


Met het project ‘schoolgruiten’ wil De Wetelaar meer aandacht schenken aan gezonde voeding voor leerlingen. Volgens een landelijke trend eten scholieren steeds minder groente en fruit, en kiezen ze vaker voor snoep en koek als tussendoortje.


Door op school meer aandacht te geven aan groente en fruit hoopt de schoolleiding dat ouders vaker kiezen voor gezonde tussendoortjes. Vanaf 10 september krijgen de leerlingen van De Wetelaar drie keer per week gratis groente of fruit. Na twintig weken wordt verwacht dat ouders op dinsdag en donderdag groente en fruit meegeven aan hun kinderen.

5 reacties

 1. Kees van Immerzeel

  Wat een leuk en gezond initiatief!

 2. Frans van der Krul

  De eerste 20 weken zijn gratis, dankzij een nieuwe regeling van de Europese Unie (EU). Er is voor Nederland 6 miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft komt van de EU en de helft van het Nederlandse bedrijfsleven.( Productschap Tuinbouw.)
  Met dit budget kunnen komend schooljaar 1200 scholen en daardoor 235.000 kinderen meedoen. Na de periode van het gratis fruit moeten de scholen dan wel doorgaan met het schoolfruit!

  Het is zeker een leuk en gezond initiatief,maar ik vraag me af of er bij het productschap Tuinbouw niet met een dubbele agenda wordt gewerkt:afzet bevordering.

  Groente, fruit en ook melk zou gratis en blijvend moeten worden verstrekt, ben bang dat ouders met een laag inkomen dit niet kunnen blijven opbrengen.

 3. Richard Kok

  Hi Frans,
  Los van een eventuele dubbele agenda van het productschap bekijk ik het volledig vanuit de leerling. Die krijgt gezondere voeding tot zich, en dat is het allerbelangrijkste aspect van deze regeling. De sleutel ligt overigens bij de ouders. Die moeten na die 20 weken niet weer terugvallen in koekrepen of ander snoep, maar structureel kiezen voor groente en fruit. Dat zal nog wel voor wat strubbelingen zorgen, denk ik. Dit project zie ik dan ook als een aanzet tot. Trouwens, snoeptomaatjes zijn niet alleen gezond en goedkoper dan snoep, maar zijn ook verdomd lekker 😉

 4. Frans van der Krul

  Richard,
  Als je goed leest sta ik er zeker achter, verder ben het geheel met je eens, alleen jammer dat andere scholen er nog niet aan mee doen.

  Groenten en fruit zijn gezond, dat is de reden waarom de Europese Unie de schoolfruitregeling heeft gelanceerd. Het doel van het initiatief is om kinderen kennis te laten maken met groenten en fruit.

 5. Aernoudt Bottemanne

  Kijkend naar wat er elke dag aan groente en fruit wordt doorgedraaid bij de veilingen ivm niet halen van de minimum prijzen, zou dat aanbod (wat anders vernietigd wordt) uitstekend blijvend gratis aan kinderen kunnen worden aangeboden op scholen.

  Veel scholen kunnen zelf ook een positieve bijdrage leveren aan gezondere voeding op school: op veel scholen is ongezond eten makkelijker verkrijgbaar, en vaak nog goedkoper ook, dan gezond eten… (dit geldt in elk geval voor het Rhedens Lyceum)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑