GroenLinks Doesburg stelt vragen over outletcentrum Zevenaar

GroenLinks in Doesburg heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Doesburg vragen gesteld over de plannen voor de bouw van een outletcentrum in Zevenaar. De gemeente Zevenaar wil in een weiland langs de A12 een outletcentrum bouwen met een omvang van 12.000 m2.

 

GroenLinks vraagt zich af of het college van B&W zich verdiept heeft in de effecten die het outletcentrum in Zevenaar mogelijk zal hebben op de Doesburgse middenstand, en dan met name in het kernwinkelgebied.

 

Daarnaast wil GroenLinks weten of er contact is geweest met de gemeente Zevenaar, en zo ja, welke standpunten Doesburg hierbij heeft ingenomen. Ook wil GroenLinks van het college weten of het economische beleidsplan van de gemeente Doesburg herzien moet worden vanwege de nieuwe ontwikkelingen in Zevenaar.

 

Inmiddels heeft de gemeente Zevenaar al meer dan 30 bezwaren ontvangen tegen de bouw van het outletcentrum. De bezwaren zijn vooral gebaseerd op vermoedens dat de komst van de koopjeswinkels ten koste gaat van de winkels in binnensteden van Zevenaar en omliggende plaatsen.

 

Directeur Kees Woltering van de ontwikkelaar Stable zegt in Het Financieele Dagblad niet onder de indruk te zijn van de protesten. ‘Vroeger waren winkeliers tegen warenhuizen, nu tegen outlets. Het is een makkelijke vijand’, aldus Woltering, die wijst op winkelgroei in Almere en Dronten ondanks de komst van een outletcentrum in Lelystad.

 

 

8 reacties

 1. Peter van den Broeke

  Maar heeft deze mijnheer Kees Woltering ook al eens in Lelystad rondgelopen in WC De Gordiaan en WC Het Lelycentre? Die lege winkelpanden zijn er niet voor niets.
  Volgens mij moet je een Outletcentre bouwen vlakbij een winkelgebied zodat het publiek gemakkelijk de keuze heeft welk centrum hij/ zij bezoeken wil. Op die manier kunnen beide centra elkaar versterken. Zomaar een Outletcentre neerplanten is lekker makkelijk maar heeft geen zin. Ik zie zeker toekomst in dit soort centra maar dan in samenhang met de bestaande plaatselijke centra.

 2. Richard Kok

  Peter,
  het probleem bij het realiseren van een outletcentre nabij een stadscentrum is volgens mij dat de grondprijzen (en dus ook de huurprijzen voor de winkeliers) een stuk hoger liggen. In een weiland zo’n winkelcentrum bouwen is aanzienlijk goedkoper (dus lagere huurprijzen voor winkeliers). Of zit ik mis en speelt dit niet? Ben geen kenner, maar heb zo een vermoeden.

 3. Hanny ten Dolle

  Och, veel zal het niet uitmaken. In Doesburg staan nu, zonder een outletstore, al genoeg panden leeg. Misschien is dat in Lelystad wel om dezelfde redenen als hier in Doesburg.

 4. Peter van den Broeke

  Nee hoorRichard, dat is de reden dat er (ver)buiten het eigenlijke winkelgebied nieuw gebouwd wordt. Voor de plaatselijke ondernemers is dit een strop, deze mochten (en mogen) nooit op een industrieterrein “winkeltje spelen”. Dus feit blijft dat de winkelier met een (in verhouding) hoge huur blijft zitten.
  Hannie, natuurlijk heeft het fenomeen “lege panden” met de tijd te maken maar is het dan nodig om dat in deze tijd te gaan verergeren? Lijkt me niet. Uit jouw reactie voel ik weinig enthousiasme voor het kernwinkelgebied van Doesburg. Jammer.

 5. Richard Kok

  Peter,
  Zou het een idee zijn om een ‘Doesburg Brandstore’ te plaatsen in het nieuwe outletcentre in Zevenaar? Een ruimte waar Doesburgse winkels, musea en toeristische organisaties als VVV en Hotel Doesburg in de vorm van een shop-in-shop aanwezig zijn. Om zo het winkelend publiek van de outletcentre te verleiden naar Doesburg te komen. Dus op het outletcentre actief Doesburg promoten. Hoe zie jij en andere lezers dit?

 6. robert duis

  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2Fwiki%2FFactory_outlet_center&ei=TMX-U_jHDsnbatDsgPAJ&usg=AFQjCNHwtpB_8YpiL2x6jQ1V7YnP1jugHQ&bvm=bv.74035653,d.d2s

  Zie Wikipedia en het wordt U weer een beetje “duidelijker”.
  Ik heb dat maar even opgezocht, want ik kom uit de generatie van mensen die denken dat een
  “OUTLET CENTRUM” een plaats is waar je de hond kan “uitlaten”.

  Bij de gedachte van 12.000 m2 zag ik de staart van onze hond “Molly” al driftig kwispelen.

  =====================================================================

  “Alle gekheid op een stokje”: EEN OUTLET CENTRUM moet je als GEMEENTE en als MIDDENSTAND niet WILLEN!

  Het is niet meer- en niet minder dan een excuus van FABRIEKS – MERKEN om nog GOEDKOPER de handel “aan te prijzen” en
  daardoor in wezen een georganiseerde bedreiging van de normale winst-marges van tussenpersonen:
  ook wel WINKELIERS genoemd.

  Typeren wij deze bedreiging van gezond “handeldrijven” nog scherper: “Het INTERNET in een WEILAND!”

  Een schrale troost voor de gezonde MIDDENSTAND: Zo’n OUTLET-CENTRUM “verkoopt” een HOOP en “verliest” navenant.

 7. robert duis

  @Redactie.

  Zinsnede: Typeren wij deze bedreiging van ONGEZOND “handeldrijven” nog scherper enz …. moet het natuurlijk zijn!

 8. Peter van den Broeke

  Dank, Robert, voor de bijval.
  En als nu de prijzen van de handelswaar in een outlet-centre beduidend lager zouden liggen dan bij de plaatselijke ondernemers maar dat is in vele gevallen niet zo. Men koopt “oude” waar voor veelal te hoge prijs.
  Deze outlet-centres zijn voor de bekende merken gewoon dé manier om hun handel op een goedkope manier kwijt te raken zonder zich ook maar even te bekommeren om de plaatselijke middenstand. Industriegrond is nu eenmaal stukken goedkoper dan een plek in het plaatselijke centrum.
  Mocht dit Outlet- centre er dan toch echt komen zorg dan voor een prachtig stuk industriegrond dichtbij het centrum van Doesburg met een haal en breng service van en naar het centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑