Op de plek waar nu de voetbalvelden liggen aan de Looiersweg tussen het centrum en de wijk De Ooi moet een stadspark komen. Dat vindt GroenLinks Doesburg. De partij pleit voor een natuurgebied en aanleg van het ‘Looierspark’ vergelijkbaar met natuurpark Overstegen in Doetinchem. GroenLinks stelt dat Doesburg prima uit kan met één voetballocatie en dat de bestaande velden aan de Looiersweg vrij komen voor ontwikkeling. De huidige sportvelden aan de Looiersweg grenzen aan de Oude IJssel en de Lage Linie. Van oorsprong is het een moerassig gebied. Het gebied is daardoor van nature minder geschikt voor woningbouw, aldus GroenLinks.
Het gebied heeft een groen, open karakter. Het gebied wordt omgeven wordt door vlakken die als ‘natuur’, ‘verweven’ of ecologische verbindingszone wordt aangeduid. Verder ligt het gebied centraal in de Doesburg en dichtbij de binnenstad.
Deze kenmerken van het gebied maken het volgens GroenLinks uitermate geschikt voor het realiseren van een stadspark. Dat park moet voor iedereen toegankelijk zijn en kan op vele recreatieve manieren worden gebruikt. Een goed voorbeeld van een dergelijk park is het natuurpark ‘Overstegen’ in Doetinchem.
Gebleken is volgens GroenLinks dat de nieuw ontwikkelde natuurfuncties in het park de recreatieve functies hebben versterkt. Scholen en natuurverenigingen maken gebruik van het park. Er zijn fiets- en wandelpaden en er is een honden losloop terrein. Wandelen, fietsen, hond uit laten, zonnen, spelen, schaatsen, natuurexcursies zijn veel gebruikte recreatieve mogelijkheden.
In dit natuurpark is bovendien gebleken, zo stelt GroenLinks, dat ecologisch beheer een jaarlijkse kostenbesparing heeft opgeleverd. Verwacht wordt dat de inrichtingskosten in een periode van 20 jaar worden terugverdiend. In Doesburg zou volgens GroenLinks een dergelijk park een aantrekkelijke voorziening zijn voor toeristen.
GroenLinks: ‘Nieuwbouw op het voormalig voetbalveld aan de Looiersweg leidt op termijn tot leegstand. Er moet daarom serieus worden gekeken naar alternatieve gebruiksmogelijkheden van dit gebied. De ligging en kenmerken van het gebied maken het uitstekend geschikt voor de realisatie van een natuurlijk ingericht stadspark met recreatieve mogelijkheden. De realisatie van het ‘Looierspark’ leidt tot een versterking van de recreatieve mogelijkheden in Doesburg, de aantrekkelijkheid van Doesburg voor toeristen, bestaande natuurwaarden in de directe omgeving en de cultuurwaarde van de Lage Linie’.
GroenLinks Doesburg pleit er daarom voor om de mogelijkheden voor de realisatie van het ‘Looierspark’ te laten onderzoeken.
Een heel goed idee.
GrL,
Ik ben zelf voorstander van bebouwen om daar betaalbare huur woningen neer te zetten(leegstand is niet te verwachten zo dicht bij het centrum, dit zou tevens ook een goede plek voor het Nieuwe Elisabeth kunnen zijn en een tweede Ravelijn met aansluitend een mooie tuin)Een Stadspark is zeker een sympathiek idee, alleen vind ik dat Doesburg dan wordt doorsnede met te veel groen dat dan de buitenwijken (Beinum enz) buiten de stad plaatst er zal dan alleen een kleine corridor als overgang blijven.Natuurpark Overstegen in Doetinchem is een veel groter park met wilde grazers enz, de grootte van het door GrL voorgestelde stadspark heeft meer weg van een Stadskabouterbos.Maar… onderzoek ZELF alles, daar is niets op tegen.
Het Nieuwe Elisabeth zou ik daar niet wensen.
Nu is de loop afstand naar de stad voor de meesten goed te doen.
Als het op de Looiersweg komt is de afstand voor ouderen die toch al niet al te best ter been zijn een afstand die ze niet meer kunnen doen.
Daarmee kweek je weer dat ouderen in het huis blijven en niet even een loopje door de stad nemen.
Sociale woningbouw zou wel te wensen zijn en dan nu eens voor de jongeren in onze stad, die kunnen nu nergens terecht en moeten tientallen jaren wachten voor ze eens aan de beurt zijn.
@ Allen:
Op zich een nobel streven en een goed idee echter:
Wat is de haalbaarheid qua kosten?
Wat is de doelstelling van het stadspark? Wat willen we bereiken?
Tevens denk ik zelf (net als F van de K) dat er sociale huurwoningen zouden kunnen komen en je de “jeugd” ook een woning kan gunnen. Bevorder de doorstroming en bouw zowel eensgezins, alsmede ouderen en hat eenheden.
Tevens sluit dit aan bij de looiersweg aan woningen en de gehele wijk.
Want daar waar we streven naar een park die met name in de mooie maanden open zal zijn denk ik weeg eens alles af, kijk hoeveel mensen een woning wensen en doe daar wat mee?
1. Van alle gemeenten in Nederland heeft Doesburg, na Appingedam het hoogste percentage corporatie (=huur)woningen, namelijk 41% [de Telegraaf 5 december 2011]. Willen we met het bouwen van meer huurwoningen soms Appingedam voorbijstreven?
2. Om met name starters een goedkope huur- of koopwoning te kunnen aanbieden, startte Woonservice IJsselland in 2010 een experiment met het labelen van huizen voor jongeren. Daar kwamen welgeteld 12 reacties op binnen. ‘Viel nogal tegen aldus directeur Henri Esselink: de jeugd in Doesburg komt nog aardig aan bod'[De Gelderlander 1 maart 2011];
3. Het geraamde aantal inwoners van Doesburg in 2040 is 10100, dat is ruim 1500 inwoners minder dan nu. Ook zonder nieuwbouw zijn er dan honderden woningen teveel in Doesburg. Leegstand dus.
Gegeven (1), (2) en (3): ligt het dan voor de hand nieuwbouw te plegen van koop- of ‘betaalbare huurwoningen’? Ik dacht het niet.
Kees,Denk toch zeker dat er veel behoefte is aan goedkopere huurwoningen, dit zeker in het licht van de komende wijzigingen(verlaging) van de huurtoeslag. Een hoog percentage huurwoningen geeft ook iets anders aan, het gemiddelde inkomen
van de inwoners, behoord tot de laagste van Gelderland (wijk Ooi 18.000 euro)(wijk Beinum2 38.000,= euro), hoge werkloosheid is hier de oorzaak van, wil je jongeren in Doesburg houden moet je bouwen voor deze doelgroep. en niet zoals (zie(2) gebeurd weinig reacties, kon je verwachten, in Doesburg wordt te veel gebouwd tegen de huur subsidiegrens aan, voor deze hoge huren is men bang, met zicht op de lagere huurtoeslagen.Huurhuizen die te koop worden aangeboden uit het aanbod zijn zelfs voor deze mensen te duur met bijbehorende hoge verbouwingskosten.Wie kan vooruitzien wat het inwoners aantal is in 2040?Je hebt statistieken, leugens en grote leugens.Er is zelfs binnen de gemeente nog geen visienota voor 2030 laat staan 2040!Zorg voor een toekomstvisie en dan zal blijken of een stadspark past in de visie 2030!
Nog steeds een goed idee,stadspark,was natuur,moet ook weer natuur worden.
Frans
Interessant stuk en wellicht een goed idee. Het ontwikkelen van een (verdere) visie op dit gebied en de andere groene gebieden rond de stad is goed voor Doesburg. Goede voorzet.
Dat kost een hoop Euro,s Wat je er ook mee doet ? Het was vroeger een vuilnisbelt waar heel wat bedrijven
hun afval storten o.a de superol . Dit terein mag je wel 10 meter diep afgraven . DOESBURGERS WETEN DIT !!!!!
Invulling van Stadspark:Een trimbaan(van hout) in het Stadspark? Kunnen mensen sporten op tijden die hen het beste uitkomen, en geen lidmaatschap nodig, hebben mensen met weinig/laag inkomen ook wat aan!Of ook een idee voor de batterije?
Goed idee! Mooie plek voor een park.
Kan er wellicht gelijk een stoep aangelegd worden op de koppelweg vanaf de ubbinkweg naar looiersweg.
Nu is het voor voetgangers gevaarlijk om er te lopen.
Helemaal met Sandra eens,levensgevaarlijk lopen daar.Maar ja,voetgangers zijn geen auto’s hé.
Frans
Das slim opgemerkt Frans. Maar wat bedoel je met je opmerking?