GroenLinks verbaasd over niet meedoen aan Gelders Energieakkoord

GroenLinks in Doesburg vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Doesburg niet deelneemt aan het Gelders Energieakkoord, een akkoord waarbij verschillende doelen worden nagestreefd zoals de redactie van CO2-uitstoot, het vergroten van de werkgelegenheid en het versterken van de economie.

 

Een gemiste kans voor Doesburg, zo laat GroenLinks weten. Zeker omdat volgens GroenLinks in het coalitieakkoord wordt gerept over ‘een onderzoek naar de haalbaarheid van gemeentelijke energievoorziening en alle mogelijke vormen van samenwerking die zich voordoen’, aldus GroenLinks.

 

Het College van B&W heeft op 20 januari besloten om niet deel te nemen aan het Gelders Energieakkoord. Het akkoord moet leiden tot concrete uitvoeringsplannen. Om energieneutraliteit in 2050 te realiseren, heeft de provincie een aantal tussendoelen geformuleerd: 900 extra arbeidsplaatsen in 2015, 2% energiebesparing per jaar (16% in 2020) en 14% hernieuwde energie in 2020 waarvan 50% decentraal opgewerkt.

 

GroenLinks Doesburg schrijft: ‘Om deze transitiedoelen te halen in inzet van alle betrokkenen nodig, aldus de provincie. Dus ook van de gemeente Doesburg. Het College is daarom gevraagd deel te nemen aan het Gelders Energieakkoord’.

 

 

 

7 reacties

 1. Frans van der krul

  ‘De gemeente is nog steeds aan het zoeken naar de haalbaarheid van gemeentelijke energievoorziening en alle mogelijke vormen van samenwerking die zich voordoen’ Als men wat heeft gevonden zullen ze zich wel melden, en men zoekt verder, dat is politiek!

 2. Gert-Jan Tas

  Vind het eigenlijk wel een verstandige beslissing van de gemeente.

  Er wordt op energiegebied zo veel onzin verkocht (vaak uit eigen belang) dat je m.i. beter gewoon je eigen weg kan uitstippelen.
  Pas als het te groot wordt moet je derden inschakelen of je bij hen aansluiten.

  Op energiegebied gebeurt ook “echt” veel, dus wat vandaag goed is kan morgen beter.
  Maar ga wel iets “doen” a.u.b. en niet “eeuwig” nadenken, rekenen enz.

  Voorbeelden:
  – LED-lampen in de straatverlichting. Kan vandaag al en levert direct een FORSE besparing op.
  – Zonnepanelen op alle gemeentepanden
  – “Deur achter je kont dicht.” Dat zei mijn opa al!!!!!
  – Opvoeden, adviseren. Begin op de scholen.
  – Alle gemeente panden bij nieuwbouw en vervanging per definitie met lage temperatuur verwarming, warmtepompen enz. uitvoeren

  Maar er moet ook omgedacht worden. Net als de discussie over incidentele en structurele uitgaven (Havenproject vs schoolzwemmen bijv.)
  In de budgetten moet er een verschuiving plaatsvinden van exploitatie (maandelijkse energierekening wordt -veel- lager) naar investering/afschrijving (aanschaf is -soms/vaak- duurder) Alle maatregelen die ik zelf genomen heb verdienen zich MAXIMAAL in 5 jaar terug!!! Daarna is het pure “winst”. TEL UIT JE WINST!!

 3. Frans van der krul

  Gert-Jan,
  Zou graag zonnepanelen op het huurhuis willen hebben, mag niet en kan niet van de WIJ.
  Gemeente geeft wel subsidie aan huiseigenaren, waarom niet aan huurders, ik weet het:regels die het milieu niet echt helpen.
  Laat men in het gemeentehuis s’avonds ook het licht uit doen of is men dan nog aan het werk?
  Met de kerst heeft de straat verlichting(ooi)bijna een week volop dag en nacht gebrand, gemeld geen reactie.
  Hoorde via, er wordt aan gewerkt, jammer.

 4. Gert-Jan Tas

  @Frans van der Krul

  Eigenaar van het huis panelen laten aanbrengen en dat betalen met de maandelijkse besparing op je e-rekening! Daar zou WIJ aan moeten doen. Je kent het tarief, je kan de aantal teruggelenverde kWh eenvoudig meten. SIMPEL!
  Er zijn (o.a. ABNAMRO – https://www.abnamro.nl/nl/prive/lenen/greenloans/index.html) zelfs speciale financieringen voor bedacht, wordt alleen nauwelijks gebruik van gemaakt!
  Maar “ze” doen het niet maar “onderzoeken” het wel. Is hetzelfde als “proberen”; dan “doe” je ook niks maar bent er wel druk mee!!

  Licht aan/uit is zeker een belangrijke issue, al is het monteren van LED_lampen ipv de oude TL of gloeilampen en zelfs de “spaar”lampen een enorme besparing. Niet alleen vwb e-verbruik, maar de levensduur is ook nog 5 tot 10x zo lang. Besparing op het vervangen (arbeidsloon) is dus ook nog enorm.

  Als ook de straatverlichting door LED vervangen is, kost het laten branden van de straatverlichting veel minder en houd je de veiligheid wel op peil!! Ook daar een veel langere levensduur, dus veel minder vaak vervangen en dus ook weer een besparing op onderhoud!!

 5. Frans van der krul

  Gert-Jan,
  De eigenaar (woningbouw) wil het niet doen! Hun keuze is een andere, Dit terwijl de daken van oa de flats er zeer geschikt voor zijn, ik heb bijna alles al vervangen door de meest energie zuinige producten , op mijn wasmachine na.

 6. Theo Houkes

  frans niet vergeten we hebben wij ook gevraagt sensors op onze lichten in de flat kon ook niet alles wat eventueel geld kost doen ze gewoon niet maar iemand een rekening sturen voor het open maken van een dicht gevallen deur die ik zelf open gemaakt heb bij een vrouw van tachtig jaar dat kan dan weer wel toch effe 50 euries naar zijn moer tel uit je winst

 7. Gert-Jan Tas

  @Theo
  Dat krijg je als “Den Haag” de woningbouwverenigingen “leegtrekt”. Het geld moet ergens vandaan komen. Puntje om bij de verkiezingen aan te denken 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑