GroenLinks Doesburg wil herplant hagen in Beinum

GroenLinks Doesburg is niet blij met de groenwerkzaamheden zoals die nu worden uitgevoerd in de wijk Beinum. Het steekt de oppositiepartij dat oude meidoornhagen zijn verwijderd en niet meer worden herplant.

 

Toen de wijk Beinum begin jaren ’70 werd ontworpen, stonden er in dit gebied diverse oude meidoornhagen die daar ooit door de boeren waren geplant, zo laat GroenLinks weten in een persverklaring. Er is toen besloten om deze hagen te laten staan om daardoor de band tussen deze nieuwbouwwijk en het agrarische verleden in stand te houden.

 

‘Nu, zo’n 45 jaar later denkt men daar in het stadhuis klaarblijkelijk heel anders over. Onlangs is namelijk besloten deze hagen te verwijderen en deze ook niet meer te herplanten.
Het college vond de hagen “verouderd”, “overgroeid met bramen” en “aan omvorming toe”. Het college gaat daarmee voorbij aan het grote belang van deze boerenhagen’, aldus Kees van Immerzeel van GroenLinks Doesburg.

 

Deze hagen zijn volgens GroenLinks niet alleen richtinggevend geweest bij het ontwerp van de wijk Beinum. Van Immerzeel: ‘Ze vormen ook de dragers van de groenstructuur en ze zijn van groot belang voor de natuurwaarden in Beinum.
Inderdaad, de hagen waren door slecht onderhoud overgroeid met bramen. Dat krijg je als je jarenlang het onderhoud verwaarloosd’.

 

GroenLinks zou graag zien dat de hagen opnieuw worden aangeplant en in de toekomst worden meegenomen in een goed onderhoudsschema.
Van Immerzeel: ‘Het college ziet hier niks in. Dit bleek bij de beantwoording van vragen van GroenLinks in de raadsvergadering van 24 februari. Het college: “daar waar de hagen onderdeel zijn van grotere groenlobben in de wijk worden deze conform het groenbeheerplan ingezaaid met extensief gras (bloemenweide)”.
Jammer. De “spik en span” aanpak van dit college leidt tot een verarming van het karakter van Beinum en het verloren gaan van belangrijke natuurwaarde’.

 

 

5 reacties

 1. Frans van der krul

  Is er al een reactie van de wijkraad hierin? Of is het gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel van het college.
  De “bloemenweide zal een doorn in het oog zijn voor mensen met hooikoorts en pollen alergie!

 2. Frans Schilderman

  Nou daar zijn de vogels blij mee,dat de haag weg is.

 3. Mevr. H.F. Steenbergen

  Inderdaad een bloemenweide is niet de oplossing voor mijn hooikoorts en pollen allergie! Daar hebben vele mensen op dit moment last van. Ook diverse bomen zoals hazelaars, essen en katjes zijn voor deze patiënten geen oplossing.

  De meidoornstruiken waren niet mooi meer. Ik heb mij al jaren geërgerd aan deze struiken en vele kinderen in de jaren 70 en 80 hebben zich daar aan bezeerd. Veel vieze vliegen in de zomer als je er langs fietste. Ik ben blij dat deze struiken eindelijk weg zijn. Het ziet er al een stuk verzorgde uit.

 4. henk beijen

  Deze hagen waren oorspronkelijk ondoordringbare doornhagen rondom een middeleeuwe stad om te voorkomen dat struikrovers ongehinderd dicht bij de stad konden komen. Verderop lagen boerderijen die bij onraad de schout en schepenen moesten waarschuwen. Zij heten dan ook ” De Pasop” en “De Uutkiek”. Zij bevinden zich nu nog in Achter- Drempt en Lathum.

 5. Tiny van Zeijl

  Ook ik ben blij dat de ernstig verwaarloosde hagen en groenstroken in onze wijk gerooid zijn. Maar ik maak me zorgen over het uitblijven van herplant. Het lijkt er op dat de gemeente alles alleen met gras in gaat zaaien en zelfs gedeelten extensief zal gaan beheren. Dat worden dus hondenpoepveldjes en randen met brandnetels, distels, en bramen.
  Zo staat het echt niet in het groenbeheerplan uit 2012. Wij betalen ook mee aan de gemeente voor fatsoenlijk onderhoud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑