Hanzefeesten Doesburg krijgt thema ‘Heden en Verleden’

Doesburg maakt zich langzaam op voor de jaarlijkse Hanzefeesten. Op zaterdag 11 juni is de binnenstad van Doesburg weer veranderd in een openlucht festijn met een middeleeuws karakter. Het programma op die dag is zo goed als rond.

De historische binnenstad van Hanzestad Doesburg zal op zaterdag 11 juni 2016 het decor vormen voor een groots middeleeuws festijn. Die dag gaan we terug naar de middeleeuwen en wordt het Hanzefeest gevierd, zoals elk jaar op de tweede zaterdag van juni.

Honderden figuranten in middeleeuwse kledij schuifelen door de straten. Er is straattoneel en muziek. Van 11.00 tot 18.00 uur vormt de binnenstad het decor voor oude ambachten, levende have, marktstalletjes, kampementen (o.a. ridders) en andere middeleeuwse taferelen. Dit jaar is het thema ‘Heden en Verleden’.

Thema Heden en Verleden
Het thema ‘Heden en Verleden’ krijgt onder andere vorm door middel van een tijdmachine, culinaria uit heden en verleden, contrasten van personen in middeleeuwse kledij die met moderne elektronica bezig zijn (puzzeltocht: zoek wat niet klopt).

En tijdens de modeshow worden heden en verleden op een creatieve manier met elkaar geconfronteerd.

Toepasselijke kostuums
De Stichting Doesburgse Hanzefeesten beschikt over vele honderden kostuums en de hanzenaaisters maken er elk jaar weer prachtige nieuwe kledij bij. Ook dit jaar staan deze kostuums weer voor iedereen ter beschikking. Via de website van Doesburgse Hanzefeesten kunt u een afspraak maken om middeleeuwse kleding te lenen.

Wat is er te doen?
Handwerkers demonstreren hun ambacht (o.a. touwslager, wolspinster, palingroker, smid, koperslager, houtbewerking, glasblazer, mandenmaker, touwslager). In knusse marktstalletjes kunt u koopwaar van marskramers proeven en kopen. Nuffige adel paradeert door de straten.

Verder wordt het straatbeeld bepaald door levende have (alpaca’s, ganzenhoedster, wolfshonden, valkenierster, geiten), stelende kinderen, bedelende zwervers en een troubadour zingt zijn lied. Er zijn optredens van koren en de Leidsche Kluchten. Ook zijn er vertellers, (middeleeuwse) kinderspelen en een speurtocht voor kinderen. En zoveel meer: laat u verrassen!

Om 11.00 uur zullen de kanonnen bulderen voor de opening van de Hanzedag. Rond het middaguur wordt een ‘Heden en Verleden’-modeshow opgevoerd. De Schout en Schepenen vergaderen in het Stadhuis. Het geheel wordt afgesloten met De Grote Parade om 17.30 uur, waarbij alle figuranten door de Doesburgse straten zullen trekken.

De Hanzedag is gratis toegankelijk en biedt een afwisselend en interactief programma voor jong en oud.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.

4 reacties

 1. Peter van den Broeke

  Wat ik mis in dit bericht is de aankondiging van de van oudsher bekende Sint Maartensmaaltijd in de Grote kerk.
  De Hanzefeesten hebben destijds in overleg met de SMMD besloten om dit evenement op dezelfde dag te organiseren als “de maaltijd” omdat het erg goed bij elkaar aansluit.
  Het publiek wordt in de Grote kerk getrakteerd op veldsoep met brood en meloen. Tegelijk met de Sint-Maartensmaaltijd wordt er op het marktplein bij de kerk een Verzamel- & Curiosamarkt gehouden

 2. Monique

  Er is ook de Maartensmaaltijd in de martinikerk en curiosamarkt op de markt dezelfde dag

 3. Sally de Wit

  Ik mis nog steeds een reactie op mijn mail op de vraag of ik een plek kan krijgen om te schminken!
  Het is heel onduidelijk waar je je kunt aanmelden

 4. Richard Kok

  Dag Sally,
  Heb je al op de site van de organisatie (http://www.doesburgsehanzefeesten.nl/contactformulier/) gekeken? Daar kun je meer informatie vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑