Het goede doel van de eerste Doesburgse haringparty is het bouwen van een speciale vitrine voor een unieke boomstamkano die in het Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg moet komen. Dat heeft initiatiefnemer Jan Strating namens de organisatie van de haringparty bekendgemaakt. Naast de bekendmaking van het goede doel lanceerde Strating een speciale website voor het evenement dat op 13 juni plaatsvindt; www.haringparty-doesburg.nl.

 

Strating maakte het nieuws woensdagochtend bekend tijdens Open Coffee Doesburg, de maandelijkse informele netwerkbijeenkomst in Gasthuis du Soleil. Enkele weken geleden wist DoesburgDirect.nl al te melden dat in juni voor het eerst een haringparty wordt gehouden in Doesburg.

 

Bij die melding riep Strating op om goede doelen in Doesburg te melden. Uit de aanmeldingen is de vitrine gekozen. Aanleiding voor de noodzakelijke vitrine is de vernieuwing van een archeologische presentatie in De Roode Tooren komend jaar.

 

In de nieuwe opstelling in het museum is nu ook ruimte voor de boomstamkano die in 1965 bij Doesburg werd gevonden. De boot, 3 meter lang, lag jaren ter conservering in het Scheepsarchief in Ketelhaven.

 

Onderzoekers bij de Universiteit van Groningen stelden vast dat de kano dateert uit het begin van onze jaar- telling. De kano behoort bij de oudste 15 van ons land en is de enige in Gelderland. Een uniek stukje historie.

 

‘De link was snel gelegd toen het verzoek tot bijdrage aan een special gebouwde vitrine voor de boomstam- kano ons bereikte. Wat past er beter bij haring dan scheepvaart, Doesburg en vaderlandse geschiedenis?’, stelt Strating.

 

Mensen die bij de haringparty op 13 juni in Gasthuis du Soleil aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden via de vandaag gelanceerde website www.haringparty-doesburg.nl. De toegangsprijs bedraagt 30 euro per persoon en daarvoor kan onbeperkt haring worden gegeten, vier consumpties fris, bier of wijn, een uitgebreid Hollands bittergarnituur en korenwijn drinken. Voor bedrijven is het mogelijk om het evenement te sponsoren.