Eind november 2013 is het 200 jaar geleden is dat het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan. Doesburg en de Veluwezoom speelden daarin een grote rol. Hier woedde namelijk de finale veldslag waarna de weg open was voor de landing van Koning Willem I in Scheveningen. Dit tweede eeuwfeest wordt groots aangegrepen voor een boeiend tweedaags evenement op zaterdag 30 november en zondag 1 december.

 

Er zijn grote spektakels met honderden soldaten, ‘Napoleon’, de ‘Prins van Oranje’ en alles is gratis toegankelijk. Stichting Gelderse Geschiedenis, de gemeente Doesburg en de gemeente Rheden laten dit bijzondere jaar niet ongemerkt voorbij gaan.

 

Doesburgers worden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze officiële herdenking bij het 1813 monument op de markt in Doesburg. Deze herdenking is op zaterdag 30 november om 10.00 uur. Bij deze herdenking burgemeester Kees Luesink van Doesburg en de heer De Graaf, waarnemend burgemeester van Bronckhorst aanwezig.
Vanaf 10.00 uur zijn er op zondag diverse historische activiteiten, op het terrein voor het Landhuis Rhederoord die leiden tot de grote veldslag welke rond 14.00 uur begint. De middag begint lieflijk met het dansen van de Carmagnole, de dans van de Patriotten rond de vrijheidsboom maar wordt ruw verstoord door Orangisten en oprukkende troepen. De veldslag zal rond 15.00 uur eindigen. Het publiek kan alles van nabij gadeslaan.

 

Alle activiteiten gedurende dit weekend – inclusief de grote slag op zondag van 14.00 tot 16.00 uur zijn – gratis te bezoeken. Dat geldt alleen niet voor de collition (historische high tea) op zaterdag en de speciale VIP-arrangementen op zondag. Voor meer informatie over de mogelijkheid om die te boeken verwijzen wij u naar www.geldersegeschiedenis.com.