Een werkgroep is al enig tijd bezig de mogelijkheden te onderzoeken om de historische stoomtram weer enige dagen in Doesburg te laten rijden. In 2016 organiseert Streekmuseum De Roode Tooren een unieke zomertentoonstelling over de eerste Gelderse stoomtramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem en dat is dan een goede aanleiding voor dit evenement.

 

De lijn werd naar uitgebreide discussie in de toenmalige gemeenteraad en een lange voorbereiding in 1881 ingebruik genomen. Een en ander is een prachtig moment om opnieuw kennis te maken met de tram. Voor ouderen een feest van herkenning, voor jongeren een bijzonder relict uit vervlogen tijden.
Naar verwachting zal de tram dan enige dagen weer ‘onder stoom’ te zien zijn. Hiervoor is een samenwerking overeen gekomen met het Nationaal Smalspoormuseum in Valkenburg ZH.

 

Mogelijk wordt het evenement uitgebreid met een stoomfestival met onder andere oude stoomfietsen, stoommachines en stoomwalsen. Ook wordt gedacht aan gepast personenvervoer middels historisch GTW-materieel. Op al deze terreinen zullener infostands aanwezig zijn. Uiteraard zal ook in Doesburg met diverse organisaties worden samengewerkt. In De Roode Tooren zullen er, naast de unieke tentoonstellingsobjecten, ook historische films van de stoomtram te zien zijn. De gemeente Doesburg heeft haar medewerking reeds toegezegd.

 

De Roode Tooren laat weten dat ze de lezers de komende tijd op de hoogte zullen houden over een en ander. Mocht u reeds eerder informatie wensen of denkt u een bijdrage te kunnen leveren aan het evenement, dan kunt u dat melden op info@deroodetooren.nl.

stoomtram