Opgestapte bestuursleden Doesburg 777 weg om ‘dure’ De Plaats

De opgestapte bestuursleden van Doesburg 777, Edward den Doop en Henk de Vries, zijn gestopt vanwege de hoge kosten die gemoeid zijn bij theatergroep De Plaats uit Arnhem. Dat laten ze weten in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van rumoer over de exacte reden van opstappen. In de verklaring zijn ze snoeihard in hun oordeel over het bestuur van Doesburg 777.

 

‘Als bestuurslid van Doesburg 777 beseften wij dat een feestje geld kost. Er wordt voor één organisatie echter € 100.000 uitgetrokken. Het feestjaar is pas begonnen en 83,3% van het subsidiebedrag ( € 30.000 ) dat de Gemeente beschikbaar heeft gesteld is al gereserveerd voor de Plaats in september 2015’, aldus Den Doop en De Vries in een gezamenlijke persverklaring.

 

Al langere tijd worstelt Den Hoop volgens eigen zeggen met een moreel dilemma. ‘Als plaatsvervangend voorzitter van de BSMR ben ik op de hoogte van de aankomende veranderingen van de WMO en de financiële gevolgen die vele gezinnen zullen treffen. Er wordt enorm bezuinigd. Dat er daarnaast €100.000 aan gemeenschapsgeld wordt besteed aan één organisatie en dat voor een beperkt aantal mensen, is voor mij niet te verteren’, aldus Den Doop.

 

In het persbericht van 10 november heeft het bestuur melding gemaakt van 7 fabels. Den Doop en De Vries: ‘Hoe eenvoudig is het om naast de antwoorden die zelf bedacht zijn er ook nog fabels bij te verzinnen. Dit alles kan naar het land der fabelen. Het doet ons denken aan het Münchhausentrilemma; Baron van Münchhausen zakte met zijn paard in drijfzand, hij trok zichzelf aan zijn haren om niet onder te gaan, gelijkend op een cirkelredenering’.

 

‘Van meet af aan hebben wij’, meldden Den Doop en De Vries, ‘aangegeven dat tegen de inzet van De Plaats waren vanwege de hoge kosten. Een offerte van de Plaats was steeds niet voorhanden, luidt de snoeiharde kritiek.’

 

Den Doop en De Vries: ‘Bij de inleiding van het persbericht staat dat het voltallig bestuur een besluit heeft genomen om met De Plaats in zee te gaan. Dit is pertinent onjuist, wij hebben steeds aangegeven dat wij het er niet mee eens waren. Het was bovendien nog niet bekend welk bedrag er überhaupt aan subsidie zou worden verstrekt. In een mailbericht van de penningmeester verzonden op 14 februari 2014 aan Edward en Henk wordt dit ook bevestigd’

 

 

Vervolgens reageren Den Doop en De Vries op het ‘fabels persbericht’ van Doesburg 777:

– Er is geen sprake van subsidie van de Gemeente Doesburg van € 100.000,  het gaat echter om besteding van Gemeenschapsgeld van € 100.000 voor één organisatie.

– De Plaats speelt voor weinig toeschouwers. Dit klopt, het is niet voor iedere Doesburger vrij toegankelijk wat een uitdrukkelijke voorwaarde was die de Raad heeft gesteld.

– Doesburg heeft wel degelijke zakelijke en artistieke mensen die tot veel in staat zijn; getuige de tientallen activiteiten tijdens Doesburg 750 jaar stad, intocht van Sinterklaas, ontvangst van de Koningin enz., door en voor Doesburger(s). Door rechtstreeks mensen in te schakelen bespaar je enorm veel.

 

 

Er zijn in een betrekkelijke korte periode reeds 5 mensen van een bezetting van 7 leden van het bestuur Doesburg 777 opgestapt, bovendien had volgens Den Doop en De Vries nog één bestuurslid schriftelijk aangekondigd te zullen stoppen.

 

Den Doop en De Vries: ‘Eén van deze vertrokken bestuursleden is Aloys Seegers. Zijn niet misverstane commentaren zijn terug te lezen in diverse berichten op Doesburg Direct van 5 juli 2013, 18 september en 25 november 2013. In zijn laatste bericht van 8 november 2014 om 13.00 uur maakt hij een draai van 180 graden. Onbegrijpelijk wat hier gebeurt’.

 

De opgestapte bestuursleden Den Doop en De Vries zeggen langer geïnteresseerd te zijn wat het bestuur van Doesburg 777 meldt. ‘Met ons ontslag hebben we duidelijk gemaakt los te willen komen van het bestuur van Doesburg 777. Zij zijn het die de discussies uitgebreid in de media voeren. Zij zijn het die ons aan het lijntje houden door ons verzoek om uitgeschreven te worden bij de Kamer van Koophandel niet te honoreren. Zij zijn het die niet overgaan tot uitbetaling van onze onkostendeclaraties’.

 

‘Het bestuur van Doesburg777 merkt terecht op dat zij verantwoording is verschuldigd aan de Gemeenteraad van Doesburg. Na alle commotie van de laatste tijd, willen ook wij verantwoording  afleggen over aan de Raad over ons vertrek. Daarom hebben wij een brief gezonden aan de Raad met onze bevindingen. Het is aan de gemeenteraad wat zij met deze bevindingen doen’, aldus Den Doop en De Vries, die verder laten weten na deze mededeling niet meer in de media te reageren op Doesburg 777.

 

 

6 reacties

 1. Greta Visser

  Dus het is ook nog niet eens voor alle Doesburgers??? Wat moeten wij er dan mee? Heeft iemand in het bestuur banden met de Plaats uit Arnhem of zo? Organiseer iets voor iedere Doesburger groot klein jong oud enz.
  Ik snap heel goed waarom iedereen opstapt, ik zou hier zelf ook absoluut niks mee te maken willen hebben!

 2. robert duis

  @Alle Doesburgers.

  1) Chapeau ! ….. Edward den Doop….. voor deze verklaring, uitgegeven mede namens de heer Henk de Vries!

  2) Daarmee wordt mijn “noodkreet” richting B&W en mijn protest richting het Bestuur van de Stichting Doesburg777
  heel duidelijk kracht bijgezet en daar ben ik de heren heel dankbaar voor.

  3) Mijn “aangetekend” verzoek aan B&W om deze hele zaak grondig te laten re-evalueren en
  mijn dringend advies aan de Stichting Doesburg777 zichzelf te ontbinden in het geval het plan
  “DE PLAATS – ARNHEM” (dat ondanks de vele protesten veel te veel gemeenschapsgelden zal gaan kosten)
  zou worden “doorgezet”, worden met deze verklaring onomwonden niet alleen onderbouwd,
  maar eveneens ondersteund.

  4) De vrijwilligers van Doesburg hebben de OPENINGS-CEREMONIE (7 x Stadsballade) voortreffelijk uitgevoerd en
  zijn eveneens heel goed in staat om voor de door jullie voorgestelde € 15.000.00 (nodig voor materiële zaken)
  hetzelfde te doen v.w.b. de te plannen festiviteiten in september 2015, zijnde de “afsluiting” van Doesburg777.
  Credo: “Voor Doesburgers – Door Doesburgers!”

  5) Het is werkelijk “NOT DONE” om op deze wijze met gemeenschapsgelden te smijten in een tijd waar zeer vele, veel
  belangrijker zaken, zich in de Doesburgse Gemeeschap aandienen.

  Waarvan Akte!

 3. Willy van Dooren

  777 jaar doesburg … wat een feest 🙂

 4. Theo Houkes

  kijk je zou doesburg 777 eens meer moeten promoten en minder bonje maken ik heb er nog geen ruk van meegekregen van dat doesburg 777 dit is weer doesburg ten top wat een zootje ongeregeld ga zo door jullie komen er wel

 5. Peter van den Broeke

  Geachte heer Houkes, uw mening geven prima maar dan wel op nette wijze a.u.b.

 6. Edy Riewald

  Enkele weken geleden schreef bestuur 777 in de krant dat er enige vertraging was geslopen in de organisatie. Onze burgemeester Kees Lusink was een groot gemis geworden door zijn overlijden. Kees Lusink was een fijn mens met een groot hart voor onze stad . Ik vind het slecht voor de Stichting 777 als een persoon wegvalt , dat de organisatie dan tekort schiet. Waarschijnlijk hebben alle personen die reeds opgestapt zijn uit de stichting weinig inbreng gehad. Als een geboren en getogen Doesburger heb ik met heel veel vrijwilligers in onze stad van het 750 jarig jubileum een groots feest gemaakt dat was voor ALLE Doesburgers en heel veel publiek van elders. De vele plakboeken die re zijn kunnen er van getuigen. Maar helaas ons 777 jarig jubileum moest wat bijzonders worden voor een beperkte groep zoals het er nu op gaat lijken. Ik denk dat alle reeds opgestapte personen in de loop van dit “feestjaar”echt gemist zullen worden. Indien men in een organisatie wil samenwerken, zorg dan dat het klimaat goed is. Bedpaalde dingen doordrukken ten koste van alles gaat niet werken!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑