Historische draaiorgel Erica zoekt nieuw onderdak

Het bekende Doesburgse draaiorgel Erica is dringend op zoek naar een stallingsplaats. Het draaiorgel, waar menig toerist mee wordt opgevrolijkt in onze historische binnenstad, staat al sinds 1976 gestald in de opslagruimte van de Doesburgse Mosterdfabriek.

Door de verkoop van de Doesburgse Mosterdfabriek kan het draaiorgel niet langer staan in de opslagruimte. Deze ruimte wordt door de nieuwe eigenaar namelijk verbouwd en verkleind. Daardoor is de huidige stallingsplaats niet meer toegankelijk voor het orgel.

Frans Campagne van draaiorgel Erica is daarom op zoek naar een nieuwe stallingsplaats. Een nieuwe stallingsplaats zou de volgende kenmerken moeten hebben:

 • Een stukje ruimte van 3,5 bij 2,5 meter
 • Een toegang met een minimale rijhoogte van 2,40 meter en breedte van 2m20
 • Toegang op de zaterdagen en incidenteel op tussenliggende dagen (bijvoorbeeld Koningsdag, etc.)
 • Op loopafstand tot het centrum gezien dat we het zware orgel duwend moeten verplaatsen.

Het draaiorgel Erica is op meerdere gebieden een heel bijzonder draaiorgel:

 • Het is met zijn oorspronkelijke bouwjaar 1892 een van de oudste draaiorgels in Nederland dat nog op regelmatige basis op straat te zien is
 • Het is een van de slechts vijf overgebleven straatdraaiorgels van de orgelbouwer Decap uit Antwerpen, met als extra bijzonderheid dat het nog volledig zijn originele dispositie (klankkleuren) heeft. Andere orgels van dit type zijn verbouwd of gesloopt.
 • De unieke historische presentatie: Er zijn in Nederland nog slechts twee grotere draaiorgels die nog op regelmatige basis op straat spelen waarbij zowel het draaien als het verplaatsen nog volledig op spierkracht plaatsvindt. Het draaiorgel staat nog op een originele houten duwwagen met spaakwielen en er is geen motor om het draaiwiel aan te drijven.
 • Hiernaast valt nog te noemen dat alle opbrengsten uit het centenbakje volledig gebruikt worden ten behoeve van het draaiorgel (onderhoud, nieuwe muziek, etc.) en ter ondersteuning van initiatieven tot behoud van het draaiorgel in het algemeen (musea, stichtingen, verenigingen, etc.)

‘Ons doel is altijd geweest om dit unieke orgel dat met zijn historische presentatie zo goed bij het karakter van de Doesburgse binnenstad past voor Doesburg te behouden. Door de huidige ontwikkelingen is het de vraag of dit mogelijk is. Vandaar dat we uw dringende hulp vragen bij het zoeken naar een nieuwe stallingsplaats’, aldus Campagne.

Wie kan helpen of suggesties heeft, kan contact zoeken met Frans Campagne via fjcampagne@hotmail.com

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekMKB Tele.comEtos Doesburg en Restaurant China

1 reactie

 1. Frans van der Krul

  LOC 17, GEVESTIGD IN DE OUDE GTW-LOODS IN HANZESTAD DOESBURG, IS EEN BIJZONDERE THUISHAVEN VOOR EVENEMENTEN, CULTUUR EN GEZELLIGHEID.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑