Stad en Ambt Doesborgh/Streekmuseum De Roode Tooren en de Folkloristische Dansgroep De Meulenvelders houden op dinsdag 5 en 26 november gezamenlijk filmvertoningen over oude Doesburgse films. Plaats van handeling: Het Meulenhuus in Doesburg.

De avonden (5 en 26 november) beginnen om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur), de middagvertoning is ook op 5 november en begint om 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur). De toegang is 5 euro per persoon, inclusief een kopje koffie of thee.

Het aantal bezoekers is beperkt, dus vol is vol. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar in De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13, Doesburg; geopend dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 en zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.

De verschillende films tonen beelden van Doesburg zoals het er ooit uitzag, maar ook gebeurtenissen en inwoners van toen. De films van deze avond zijn in hoofdzaak gemaakt in de vijftiger-/zestiger jaren van de vorige eeuw.

Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn: de katholieke jongensschool in de Veerpoortstraat, de meisjesschool in de Kloosterstraat, de schipbrug en de bouw van de nieuwe IJsselbrug, de scheepswerf van Van der Werff, de GOG-gebouwen en de GTW-loods, de oude sluis met ophaalbrug in de huidige Barend Ubbinkweg, school A in de Kloosterstraat/Doormansingel, voetballen en dameshandbal, het zuidelijk Molenveld met o.a. Oranjesingel, Pr. Hendrikstraat, de driehoek Julianastraat/Emmastraat, jachthaven en zeilen op de ‘oude’ Oude IJssel, volleybal en voetbaltraining op de Halve Maan, de eerste vrachtwagens van Roelofsen, brandweeroefening, tafeltennis en de vroegere gymnastiekverenigingen Eendracht en Agilitas, diverse straatbeelden van Doesburg, de melkboer komt langs…

Honderden inwoners van Doesburg uit die tijd komen voorbij. aDit zijn voor het overgrote deel andere beelden dan die tijdens de voorstellingen in voorgaande jaren zijn vertoond. Ook worden er nog enkele beelden getoond van Doesburg tijdens de feesten van 1937 (700 jaar stadsrechten) en van het afscheid van de stoomtram in 1957. Er is verder nog extra aandacht voor de bouw van de vaste IJsselbrug ter vervanging van de schipbrug (nu Alexander Ver Huellbrug). Totaal ruim twee uur unieke beelden van onze Hanzestad.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.