Hondenpoep in Doesburg: klachten, zakjes en handige apps


De gemeente Doesburg heeft afgelopen jaar 27 klachten gekregen over hondenpoep op straat, grasveldjes of tuinen. De gemeente kocht afgelopen jaar 200.000 hondenpoepzakjes in om zo hondenbezitters de mogelijkheid te bieden de uitwerpselen van hun huisdier op te ruimen. De zakjes en bijbehorende schepjes zijn verkrijgbaar bij de publieksbalie van het Stadshuis, de Stadswerf en de Dekamarkt op de Beinum. Ook is het mogelijk om via gratis apps voor de mobiele telefoon hondenpoepoverlast te melden.


Hondenpoep roept sinds jaar en dag veel discussie op. Met name op stoepen en grasveldjes zorgt het voor overlast en irritatie. De gemeente Doesburg heeft een hondenbeleid. Voor DoesburgDirect.nl reden om de gemeentewoordvoerder een paar vragen voor te leggen.


Hoeveel honden telt Doesburg.

Er zijn op dit moment 874 mensen die ingeschreven staan voor de hondenbelasting. Daar zitten ook mensen bij met meer dan 1 hond. ( in februari 2011 waren er 859 aangiftes voor totaal 1006 honden, plus 1 kennel, daar zijn in de loop van het jaar wat vanaf en wat bij gekomen).

Daarnaast leert de ervaring is er altijd een kleine groep is die geen aangifte heeft gedaan. Dus het precieze totaalaantal honden in Doesburg is niet te zeggen. Het zullen er ruim 1000 zijn. In februari wordt de aanslag hondenbelasting weer verstuurd en dan kunnen we precies zeggen om hoeveel honden het gaat die aangemeld zijn bij de gemeente.


Hoeveel hondenbelasting wordt er jaarlijks geïnd?

In 2011 is er zo’n 44,000 euro aan hondenbelasting opgelegd. 2012 Is nog niet bekend.


Hoeveel uitrenveldjes waar honden mogen loslopen zijn er in Doesburg?  Zie de hondenravotkaart hieronder.Hoeveel hondenpoepzakjes worden er op jaarbasis opgehaald bij de gemeente?

Honderd dozen zijn er besteld met een inhoud van 2000 zakjes.  Dat zijn dus 200.000 zakjes die in 2011 besteld zijn. Daarvan staan nog een aantal dozen op voorraad.


Hoeveel klachten over hondenpoep komen er bij de gemeente jaarlijks binnen?

27 Meldingen over hondenpoep in het jaar 2011.


Doesburg nam onlangs deel aan een groot, landelijk onderzoek over het te voeren hondenbeleid. Uit dat onderzoek kwam onder andere naar voren dat in ruim de helft van de gemeenten er sprake is van overlast als gevolg van hondenpoep.


De helft van de gemeenten (51 procent) geeft aan dat het beleid en de getroffen maatregelen heeft geleid tot een schonere buurt. Een klein deel (17 procent) weet dit op basis van uitgevoerd onderzoek maar een groter deel (34 procent) geeft dit aan op basis van gevoel.


Gemeenten geven aan dat de verantwoording vooral bij de hondenbezitters ligt of moet komen te liggen. Dit wordt onder meer onderstreept door de antwoorden die de gemeenten hebben gegeven op de stelling dat “hondenbezitters primair verantwoordelijk zijn voor de overlast door hondenpoep”. Namelijk 80 procent van de gemeenten is het hier (meer dan) mee eens. Wel kan er op het gebied van handhaving nog winst worden gepakt. Al beseffen gemeenten ook dat het “op heterdaad betrappen” van – niet opruimende – hondenbezitters, in de praktijk, nogal lastig is.


Het melden van hondenpoepoverlast kan op verschillende manieren. Uiteraard is het gemeentehuis een logische plaats. Maar ook moderne websites en apps kunnen hulp bieden. Zo kan via www.verbeterdebuurt.nl een melding van overlast worden geplaatst. Wanneer deze melding gecontroleerd is, wordt de melding direct doorgespeeld naar de gemeente. Deze site is er ook om ideeen aan te kaarten. Ideeen om de buurt te verbeteren.


Verder is er de app Makkelijk Melden. Deze gratis app voor mobiele telefoon is geschikt voor het melden van hondenpoep, geluidsoverlast, kapotte lantaarn of verkeersbord. Ook is het mogelijk om een foto bij te voegen. De app stuurt de melding door naar de gemeente.

7 reacties

 1. Hanny

  Ik zou toch graag willen weten waar die 44.000 euro die de hondenbezitters betalen aan wordt besteed.
  Er wordt wel betaald maar er komt niks voor terug.
  Enne….. waar kan ik terecht met klachten over al die loslopende katten die in mijn tuin poepen?
  De honden doen dit niet, de baasjes van honden zorgen er voor dat ze niet in andermans tuin gaan maar de kattenbezitters laten de katten maar lopen en die bezorgen erg veel overlast.
  Laat de gemeente dan ook maar eens kattenbelasting instellen.

 2. Richard Kok

  @Hanny
  Wikipedia geeft antwoord op jouw vragen:

  “De hondenbelasting is echter zoals de meeste belastingen geen bestemmingsheffing om de kosten van het ruimen van hondenpoep te dekken en het betalen van hondenbelasting stelt je dan ook zeer zeker niet vrij van de verplichting om de hondenpoep op te ruimen. De veelgehoorde vraag “waarom niet ook kattenbelasting?” is juridisch simpel te beantwoorden: Omdat de wet alleen de mogelijkheid van een belasting op honden kent. (Er staat niet “op huisdieren” maar: “op honden”). Het instellen van belasting op andere dieren kan dus alleen als de Gemeentewet wordt aangepast, een gemeenteraad kan dat niet zelf regelen.”

 3. Hanny

  @ Richard: prima als het niet kan maar ik vind wel dat als men geen overlast wil van hondenpoep ik ook geen last moet hebben van kattenpoep. De eigenaren van katten ruimen zeer zeker niets op.
  De gemeente kan wel de hondenbelasting afschaffen. Het is een wet van het jaar nul toen honden nog tot werkdieren behoorden en dat is al lang niet meer zo. Nu is het voor een gemeente alleen maar een melkkoe om andere gaten mee te vullen. Jaren geleden is er een hondenpoepzuiger aangeschaft maar die is hiervoor nooit gebruikt en al gauw omgebouwd voor wat anders, daar betalen we de belasting niet voor. Ik ben er zeker niet voor dat men hondenpoep op de stoepen laat liggen, ik zal dat zeker niet doen, maar dat het oneerlijk is dat ik wel moet opruimen en dan ook nog geconfronteerd wordt met die vieze kattenpoep in mijn tuin is voor zeker de hondenbezitters niet te pruimen.

 4. Richard Kok

  Over het heffen van hondenbelasting heb ik eigenlijk helemaal geen mening. Wel over hondenpoep op de stoep. Dat vind ik onsmakelijk en bovendien onfatsoenlijk gedrag van de hondenbezitter. Ik zou zeggen: gewoon een paar van die zakjes halen bij de gemeente (er zijn er nog genoeg) en ruim die uitwerpselen op. Wel zo prettig als straks in het voorjaar de kinderen weer buiten kunnen spelen.
  Lees ook: https://www.doesburgdirect.nl/2011/04/16/bewoners-beumerskamp-in-actie-tegen-hondenpoep/

 5. Richard Kok

  Krijg zojuist de actuele stand voor Doesburg door van de gemeentewoordvoerder: ‘Op dit moment zijn er 872 hondenbezitters die samen 1018 honden hebben. Daarnaast zijn er 2 kennels in Doesburg’.

 6. Richard Kok

  Het was weer feest vanochtend. Voetbalveldje voor kids vol met hondenpoep. Wat een ranzige bedoeling zeg:
  https://twitter.com/DoesburgDirect/status/211754335078596608

 7. Esther Althoff

  Als hondenbezitter vind ik het de normaalste zaak van de wereld dat anderen geen overlast van mijn honden hebben. Opruimen van hondenpoep is dan ook niet meer dan normaal. Momenteel ligt er veel poep op de groenstroken, terwijl dit echt niet nodig is. Je zou haast weer spreken van “Smeerburg”. Ik ben voorstander van handhaven van dit beleid. Dit kan naar mijn mening alleen door het betrappen op heterdaad (evt. m.b.v camera). Ik hoor echter geluiden dat er gecontroleerd gaat worden op het bij je hebben van poepzakjes, maar dat is geen enkele garantie dat deze ook gebruikt worden.
  Ook hoor ik dat er strenger gecontroleerd zal gaan worden op het aangelijnd hebben van de hond. Ook dit heeft niets te maken met de poepoverlast. Bovendien ben ik van mening dat wanneer de gemeente gaat controleren op het aanlijngebod, zij voor voldoende VEILIGE losloopplekken moeten zorgen. Helaas is dat in Doesburg niet zo goed geregeld. Veel losloopplekken liggen langs de openbare weg en daar is het veiliger je hond aangelijnd te houden. Honden hebben echter wel de behoefte om te rennen, spelen en ravotten; niet gehinderd door een riem, sociaal contact te maken met soortgenoten. Voor mij is het daarom niet logisch dat een hond in het stadspark aangelijnd moet zijn, behalve in dat deel wat grenst aan de provinciale weg. Ik zou het bovendien niet eerlijk vinden een bekeuring te krijgen voor het loslopen van mijn honden, terwijl fietsers in het park niet beboet worden. Ik stoor mij niet aan een fietser, mits die mij rustg passeert. Zelf probeer ik ervoor te zorgen dat anderen geen hinder ondervinden van mijn honden. Kom ik iemand tegen die bang is voor honden, die ongestoord op een bankje wil zitten, die zit te vissen of voorbij komt fietsen, dan roep ik mijn honden even bij me. Gewoon een kwestie van rekening houden met elkaar.
  De inwoners van Doesburg klagen terecht over hondenpoep. Mijn advies: bekeur het niet opruimen daarvan en ga geen andere zaken bekeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑