Horecaondernemers in Doesburg zijn niet blij met het verkorten van de verplichte sluitingstijden op doordeweekse dagen van 02.00 uur naar 01.00 uur. Deze maatregel treft een aantal van onze leden rechtstreeks in hun bedrijfsvoering, aldus branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zevenaar en Doesburg, die de belangen behartigt van horecabedrijven.


In een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders laten ze weten het niet eens te zijn met het vervroegen van de sluitingstijden. Deze wijziging is overigens al in juli 2010 ingegaan maar is volgens de horecaondernemers pas in december 2011 gecommuniceerd.


Volgens KHN voert de gemeente als reden aan om de sluitingstijden van horecazaken gelijk te trekken met die in de gemeente Rheden. KHN denkt dat het gelijk trekken van de tijden met Rheden juist nadelige gevolgen kan hebben.


‘Het lijkt ons juist heel verstandig om een afwijkend tijdstip te hebben van de gemeente Rheden. Er is maar beperkte politie-inzet in de nachtelijke uren en die kunnen niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Het is met twee verschillende tijdstippen juist mogelijk om zowel in Rheden als in Doesburg aanwezig te zijn’, schrijft voorzitter Tonnie Kaal van KHN afdeling Zevenaar en Doesburg.


In de bewuste brief wijst Kaal op het feit dat het huidige tijdstip van 02.00 uitstekend werkt. Kaal: ‘Het komt wel  voor dat cafés zelf besluiten eerder dicht te gaan  maar alle bedrijven maken toch regelmatig gebruik van dit tijdstip. Voor zover ons bekend zijn er vrijwel nooit problemen op het gebied van openbare orde. Wij denken dat een beperking van de tijden juist dit soort problemen gaat oproepen’.


Esther Roelofs, regio-adviseur van KHN, wijst in een toelichting op een groot tijdverschil tussen het invoeren van de regels op basis van de APV in juli 2010 en het vertrekken van informatie aan horecabedrijven in december 2011. Ze stelt dat er anderhalf jaar niets is gebeurd of gemeld en dat de horeca nu voor een ingrijpende maatregel staat die direct van toepassing is.