In het kader van de poëzieweek (28 januari tot en met 3 februari) heeft DichterbijdeIJssel Ingmar Heytze (1970) bereid gevonden in die week, en wel op zondagmiddag 31 januari in de Gasthuiskerk te Doesburg, een lezing te houden over zijn werk. Daarnaast is er een gastoptreden van Gigi Lameris uit Doesburg.

Heytze en Lameris hadden een bijzondere ontmoeting in een café te Utrecht. Heytze schrijft over deze ontmoeting in zijn boek “Hier heeft de oudste steen gelijk”.

Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren in zijn geboortestad Utrecht. In 1997 debuteerde hij met “De allesvrezer” en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie.

Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrechtse Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. In 2008 ontving hij de tweejaarlijkse C.C.S. Crone-prijs.

Op 5 februari 2009 is Heytze unaniem door de Utrechtse gemeenteraad benoemd tot eerste officiële Utrechtse stadsdichter. Hij bleef dat tot 2011.

Vorig jaar werd hij voor het eerst vader en de gedichten over zijn ervaringen daarmee staan in zijn nieuwste bundel: “De man die ophield te bestaan”. Gigi schreef al vanaf jongst af aan, ze werd op vroege leeftijd aangemoedigd door schrijvers die bij haar ouders over de vloer kwamen. Deze hadden haar aanleg snel door, zo ook Pierre Borgue (pseudoniem Yves Huon de Kermadec, die Monsieur Encre schreef).

Gigi Lameris is vanuit haar eigen drijfkracht en vele literaire referenties in een conceptuele beeldtaal terecht gekomen zowel in haar beeldende kunst installaties als in haar gedichten, proza en korte verhalen.

Hoewel ze haar klassiekers kent, is ze op vele vlakken een echte autodidact.

Ze begon met Dans, Toneel, Acteren, Regie en ging vervolgens haar bachelor bij Monumentale kunst (deels gemengde media) afronden, waarna ze haar Master of Arts in Scenografie haalde bij Centraal Saint Martins in London en de H.K.U. om weer een brug te leggen tussen beeldende kunst en installatie, performance kunst.

Mensen die haar inspireren zijn onder andere Anthony Gormley, Kiki Smith, Boltansky, Serra, Peter Greenaway, Panamarenko, Robert Wilson, Jan Fabre. Zij voldeden aan de beeldtaal en wereld waar ze naar op zoek was. Haar ontmoetingen in haar leven met een aantal bijzondere mensen zoals met Ingmar Heytze en Ronald Giphart waren van doorslaggevende betekenis. Haar beeldtaal ontmoete die van Ingmar. Metaforisch, lyrisch, haarscherp en prikkelt tot reactie.

Het optreden in de Gasthuiskerk op 31 januari is van 15.00 tot 17.00 uur. Een entreekaartje kost 10 euro.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg en Slaapspecialist Ralph Klaassen.