Op vrijdag 9 oktober verzorgt, op uitnodiging van Stichting Vox Humana, de Duitse organist Wolfgang Seifen een improvisatieconcert in de Grote Kerk van Doesburg. Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 10 euro per persoon. Tot 12 jaar is de toegang gratis.

 

De Duitse improvisatieschool staat op dit moment onder de gedegen leiding van Wolfgang Seifen. Sinds 2000 is hij verbonden aan de Universiteit voor de Kunsten in Berlijn, waar hij professor is in improvisatie en liturgisch orgelspel. Bewonderaars van zijn improvisaties weten de weg al jaren te vinden naar Kevelaer waar hij vaste bespeler is van het immense Seifert-orgel.

 

Op 9 oktober staat er een ander Duits instrument tot zijn beschikking: het vierklaviers Walcker-orgel (1916) uit de voormalige Nieuwe Zuiderkerk in Rotterdam en sinds 1972 in gebruik in de Grote Kerk van Doesburg. Een instrument waar Seifen zijn improvisatietalent volledig kan etaleren, er staan hem maar liefst 75 registers verdeeld over 4 klavieren en pedaal tot zijn beschikking.

 

Het programma, dat uit louter improvisaties bestaat, kent drie onderdelen. Als eerste een Symphonische Phantasie und Fuge – in Duits-romantische stijl; op het lijf geschreven van het Walcker-orgel! Met een luchtig Arabeske is er even ademruimte in het programma voordat Seifen afsluit met een vijfdelig Symfonie pour Grand Orgue.